• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 10:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с гупи

Започната от terzosub, 10.01.2012 18:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

terzosub

От два дни имам проблем с един от авариумите.Започнаха да се появяват бели точки по рибките 4 вече умряха които бяха най зле.Другите имат по съвсем малко точици поне за сега,рибките се потъркват по дъното и по растенията.Тези киойто умряха преди това коремите им се прибраха и отслабнаха.Моля да ми дадете съвет какво да правя.

alleyesonme

Белите точки вероятно са ихтио :( Лекува се със Sera Costapur и Sera Ectopur, до колкото знам, трябва да вдигнеш температурата, но не съм сигурен.

EDIT: Може да се лекува и с FMC

terzosub

Забелязах,че рибите който са видимо болни са с зачервени хрилни капаци и повече бели точици от останалите и стоят постоянно срещу течението което птави помпата.

Buhoff

не си написал нищо за аквариума. По описанието ти болестта е ихтио. Отиваш купуваш СЕРА БАКТОПУР няма нужда да спираш филтри(стига да няма активен въглен във филтъра) или да вдигаш температура. Слагаш според предписанието и след 3-4 дена трябва да са наред рибетата  *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

Rainbow sid

При лечение температурата се вдига за да може яйцата на паразита по-бързо да се развият, и по този начин да се унищожат за по кратък период от време, следователно по-бързо излекуване.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

Sasho_Akulata

 :-) Колега сложи  сол във водата една супена лажица на 10л. вода и им слагай Трипафлавин или Метиленово синьо.Гупите издържат на много солена вода не се притеснявай от солта  ;-)
: 10.01.2012г 23:11ч
:-) Колега ето ти още малко информация :   Болести при рибите: Ихтиофтириус (Ichthyophthirius, Ick, Ich, White spot)

Името на болестта идва от паразита Ichthyophthirius multifiliis, който я причинява. Това вероятно е най-лесната за диагностика и лечение болест при рибите. При тази болест смъртността е почти 100%, но при навременно започнато лечение и оздравяването е 100%.
Обикновено паразитите поразяват само слабите риби, но при появата на Ихтиофтириус трябва да лекувате всички риби в аквариума, тъй като тази болест е силно заразна.
Симптомите на болестта са наличието на полепнали паразити по люспите на рибата. Те изглеждат като бели пъпчици, правейки рибата да изглежда като осолена или посипана със захар. Тези паразити също полепват и по хрилете на рибата. Паразитът се храни с тъканта на рибата, и когато достигне зряла възраст пада от рибата и започва да се размножава, като от един паразит могат да се появят стотици и дори хиляда нови. При появата си новообразуваните паразити плуват в аквариума търсейки гостоприемник. Времето, за което трябва да си намерят гостоприемник е 48 часа, ако не го открият те загиват. При откриването на гостоприемник, цикълът им на развитие започва отначало. С тези размножителни способности за кратко време аквариума може да се напълни с огромно количество от тези паразити. Жизненият цикъл на паразита е 7-10 дена при температура 21°C, а при температура 10°C - няколко седмици. При температура от 27° C размножаването става на всеки 2 дни.

Лечение
Загряване на водата до 32° C ще убие свободно плуващите паразити. Повечето тропически риби могат да издържат на тази температура 7-10 дни, като за толкова време инфекцията от Ихтиофтириус ще бъде напълно преодоляна. Водата трябва да се аерира и сменя, тъй като при такава температура в нея има малко кислород. Метода е ефективен и има малко странични ефекти.
Други методи за премахване на инфекцията е чрез прибавянето на сол (1-3 г/л) към водата или чрез медикаменти от специализиран магазин.
Без значение кой метод ще изберете трябва да вакуумирате дъното на аквариума поне един път на ден – това ще премахне огромни количества от паразитите. Рибата може да бъде излекувана и като постоянно я местите в нов съд на всеки 12 часа, докато от нея паднат всички паразити. Ако смятате, че рибата ви е излекувана оставете я извън оригиналния аквариум за известно време, за да сте сигурни, че инфекцията е преминала.
При лечение на рибите извън оригиналния ви аквариум, то е необходимо да му загреете водата докато няма риби и така ще убиете паразитите.  :coffee:

: 11.01.2012г 00:12ч
:-) и колега забравих да ти кажа (пиша де  *JOKINGLY* ) моля пиши какво е станало с рибките че ми е много интересно и се надявам  с информацията която аз и другите колеги ти дадохме да си излекуваш рибките *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bestgraph.com%2Fgifs%2Fanimaux%2Frequins%2Frequins-26.gif&hash=a55047d10f4c0ab2eb4a3523000fb3e485593f36
Искам България ЗЕЛЕНА!

easternalien

Ето още едно решение за лечение с нистатин, което при мен мина успешно.
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/

terzosub

Днес имам две умрели рибки,вчера започнах лечение с костапур на сера,вдигане на температурата на 32гр.и по една лъжица сол на 10л.вода.Аквата е 120л.Определено рибките са по добре от вчера но все още проблема е на лице да се надявам,че утре ще е по добре от днес.Яд ме е само едно,че ми отне доста време да събера чисти линии гупи но...ние да сме живи и здрави.А рибки ще намеря пак ако тези не оцелеят.

Sasho_Akulata

 :-) колега разказвй какво става как са рибките много ми е интересно ! Само да ти кажа че  и аз лекувам сега мойте от ихтио :ranting:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bestgraph.com%2Fgifs%2Fanimaux%2Frequins%2Frequins-26.gif&hash=a55047d10f4c0ab2eb4a3523000fb3e485593f36
Искам България ЗЕЛЕНА!

terzosub

Oпределено при мен нещата не се получиха ихтиото наделя,повечето от рибките умряха а тези които останаха за в момента няма да ги бъде.Та сега въпросът ми е как да третирам аквата та да не се получи същото като преместя след време другите рибки.В другия ми аквариум всичко е наред но немога да гледам две линии в него и ще се наложи едната линия да я преместя в заразения аквариум.Та знещите нека да помагат и да кажат как да процедирам.

Sasho_Akulata

Колега аз ползвам само Трипафлавин и на 10 л. слагам една супена лажица сол. Но почнах лечението светкавично бързо в смисал докато видях две рибки да се търкат в грунда (по късно започнаха и останалите ) в смисал такъв веднага се сетих за какво иде реч не чаках да се появят бели точки по рибките !  Загубих към 40 бебета само но ми е интересно дали е от болеста или от храната защото умрахя на 2-а пъти и то точно като им капвах от тайя храна  JBL Nobil Fluid Artemiq .  A преди това си ги храних със стрита на прах дафня и рибките си бяха на шес ама викам аре да им взема един деликатес и .....................  и на другия ден забелязах че две рибки в аквариума се търкат в грунда. Само да поясня че бебетата си седяха в пламасово родилно в общия. Сега даржа рибите на 31 градуса сложил съм 5 супени лажици сол и 50 капки трипафлавин аквариума ми е 50л. Нямам умряла голяма риба за сега а днеска е 3 ден откакто са болни. Само да ти кажа трипафлавина е 1 лв. 10мл. (течен е слага се 1 капка на 1 л вода) пише отзад на етикета на шишенцето : За лечение на ихтиофтириус , костия , хилодонела ,  гниене на плавниците и др.  Доверих се на старата школа и не збърках  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bestgraph.com%2Fgifs%2Fanimaux%2Frequins%2Frequins-26.gif&hash=a55047d10f4c0ab2eb4a3523000fb3e485593f36
Искам България ЗЕЛЕНА!

terzosub

Когато са се разболяли рибките не си бях в къщи и жена ми ги хранеше.А слд като се прибрах вече беше твърде късно.И сега трябва да оправя нещата по някакъв начин,че затова моля за съвети какво да правя.Да сменям цялата вода,да я нагрявам до висока температура за да унищожа всички гадове.....незнам :duvar:

terzosub


easternalien

Направи рестарт на аквариума с 50% от другия ти аквариум и останалото престоляла поне 1 ден вода. Не мести болните рибки при здравите.
Не си дал информация за аквариума, грунд, филтрация, литраж, хранене, колко вода се сменя седмично и тн.
Понякога рибите се търкат в предмети или грунда при наличие на превишено количество амоняк в аквариума, което пък се получава често при прехранване или наличие на много риби в аквариума. Друга причина за търкането може да е стрес. Причините може да с амного, затова се изисква пълна информация за акварума.
Успех :)

terzosub

Благодаря ви за съветите които ми дадохте при мен вече всичко е ок.Тези рибки които останаха са си добре и няма и следа от болеста  *thanks

Similar topics (5)

43988

Публикации: 10
Прегледи: 4532

52981

Публикации: 3
Прегледи: 2099

41342

Публикации: 26
Прегледи: 8152

29051

Публикации: 4
Прегледи: 4164

39638

Публикации: 2
Прегледи: 1937