Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Проблеми при рибите => Темата е започната от: Tanya - 09.01.2017 13:09

Заглавие: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 09.01.2017 13:09
Привет,

Ако може някой да ми съдейства, ще е супер. Гледам за първи път риби. От тази Коледа имам мъжка бета. Досега всичко й беше наред - беше жизнена и контактна, движеше се и тн. От вчера не мърда кой знае колко, седи неподвижно или на повърхността, или на дъното, или до някое от растенията. Не съм сигурна дали е възможно главата й да става по-сива, отколкото е била... Или просто така ми се струва. Другото, което забелязах е, че краищата на всички перки са й с нещо като налепи, все едно се отлюспват - не знам как да го обясня... Също така, днес не яде.
Ето и повече детайли:
аквариумът е 10 литра, има нагревател - температурата на водата поддържам около 25-6 градуса. Има грунд около един пръст на дъното. Две изкуствени растения, за да има къде да се крие. Няма аератор, както и специална светлина. Макар че понякога включвам една обикновена настолна лампа. Сменям водата според указанията - 1/3 веднъж седмично, като не вадя бетата. Новата е със стайна температура, престоява няколко часа, добавям за съответните литри капки water conditioner sera aquatan. Чистя стените на аквариума с гъбичка. Храната не знам каква точно беше, пак беше с марката Sera - червена гранулирана, дадоха я от магазина, от който взех цялото оборудване. Досега си изяждаше цялата "дажба", днес не яде изобщо. Един ден от седмицата я оставям без храна. Взех и сифон, или каквото беше там, за да почиствам по-добре.
Прикачила съм и няколко снимки, дано се вижда ясно за какво става въпрос.
Имате ли идеи, за да спася рибката.
Благодаря предварително.
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: nicco - 10.01.2017 11:55
Здравейте,както разбирам аквариумчето е пуснато преди десетина дни.Това означава,че още не се е завъртял азотния цикъл и рибката вероятно страда от токсините във водата.Тези пластмасови растения и жаба също е възможно в началото да отделят нещо.Грунда също изглежда като изкуствен.Най-лесния начин да се справите е като вземете грунд,камък или камъчета от работещ аквариум,може и филтърна гъба без да се мие ,но ще трябва и аератор.То и за 5-10л. вода ако помолите в зоомагазина сигурно няма да откажат,особено ако са комбинирани с някоя покупка.Тази храна която се вижда на снимката е много,3-4 зрънца по два пъти на ден са достатъчни.Надявам се ,че има покривно стъкло понеже бетата диша от повърхността и въздуха трябва да е с температура близка до тази на водата.Нагревателя го залепете на стъклото.Успех.
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 10.01.2017 13:06
Здравейте,
Благодаря за отговора.
Грунда и всички декорации ги взех от един и същи магазин - където обясниха как да ги подготвя, измих грунда и тн...
Храната ще я коригирам, да. В престоялата вода слагам капки aquatan, не са ли достатъчни, за да пречистват?

Иначе вчера ходих в магазина със множество снимки на рибата, взех едни противогъбични капки, сега не са пред мен и не мога да ги снимам. На Sera са. Лечението е 3 дена, капват се 10 капки на 10 литра. Водата леко позеленява.
От вчера до днес забелязах, че провлаците по перките ги няма вече - прозрачни като памук образувания в края. Но все още стоят слепнати. Като че ли е по-подвижна. Взех и помпа за въздух, която работи непрекъснато по време на лечението. В момента не я храня. Така ще е три дни.

Въпросът ми е какво се прави после? Цялата ли вода се сменя или както по принцип? И като слагам храната във вода с лекарство, няма ли да има проблем?
Взех още един вид храна, която да сменям с гранулите, които имам, за да е по-разнообразна, а също и някакви витамини, които ще стартирам веднага, след като се оправи. Ако. И дано...
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Joro V - 10.01.2017 13:44
Здравейте! Поздравления за приятното аквариумче, а и за това, че явно се вслушвате в съвети :)
И аз мисля, че е добре да сложите малка гъба и аератор. На бетата, не й е нужен въздух от водата, но така нещо ще раздвижва водата, а и гъбата е добър биологичен филтър.
След като сте сложили лекарство, след 3 дни сменете 70-80% от водата и ако не повтаряте лекарството (не знам какво е указанието) можете да продължите със смяна от 30%, дори 50% на седмица. Препоръчително е да сложите и живо растение, но тогава трябва да помислите и за подходящо осветление. Без живи растения също не е невъзможно, но тогава не трябва да пропускае смяната на водата - поне 50%.
Иначе няма проблеми за храната, когато се слага лекарство, но наистина намалете количеството й - това на снимката е много.
Друг вариант на ефективно лечение при неразположение на рибката е да вдигнете температурата в аквариума до 28-30 градуса, да добавите 1 супена лъжица сол (предварително разтворена) и да оставите така 2-3 дни.
Успех с хобито!  *privet*
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 11.01.2017 13:49
Благодаря за включването. Много ми е полезно всичко, което споделяте.

Бях забравила да спомена, че да, имам капак на аквариума, защото имам и котка. :)

Днес е третият ден от лечението, последният. Слузестите прозрачни провлаци от перките от вчера ги няма. Рибокът е значително по-подвижен, яде. Но все още краищата на перките са слепени. Надявам се да се оправят все някога, нали?

С новата декорация - естествено цвете например, мисля да изчакам, докато се закрепи рибката, за да не я стресирам допълнително.

Имам и още един въпрос - могат ли да се смесват два вида храни - примерно гранули и люспи, или не е препоръчително? Въпросът е дали мога да ги държа заедно в обща кутия или да са си отделно в пакетчетата?

Поздрави. :)
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: nicco - 11.01.2017 14:10
Като за една риба не виждам смисъл да се смесват,особено ако едните потъват,а другите не.
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 22.01.2017 10:18
Привет отново от мен и моята бета. Много ми помогнахте предишния път. Благодаря сърдечно. Справихме се с гъбичките успешно и всичко изглеждаше наред... Сега обаче забелязах изтъняване на опашката, на места е почти прозрачна, появи се и една дупка... Само предполагам, че и на останалите изтъняли места ще се пробие... Нямам представа каква е причината. Някакви съвети можете ли да дадете??

За да не ви връщам към предните постове, ето резюме:
10 л. аквариум с капак, стартиран около Коледа; две изкуствени цветя; нагревател; гъба за аерация, която взех за времето на лечението, но сега също я ползвам; сменям веднъж седмично 1/3 от водата с престояла и третирана с aquatan; храня с гранули и люспи, редувам, а един ден в седмицата оставям без храна; взех едни витамини  на Sera, които се слагат в храната по 4-6 капки, но не знам точно как се случва това.

Ще съм ви много благодарна за съдействие. Иначе рибката изглежда жизнена, доста е подвижна, яде със скоростта на светлината, само тези дупки ме притесняват...
(https://s29.postimg.cc/zffkilzuv/IMAG0339.jpg) (https://postimg.cc/image/hpdvxkm9v/)

(https://s29.postimg.cc/w9zk656mf/IMAG0340.jpg) (https://postimg.cc/image/73ylzb5c3/)

(https://s29.postimg.cc/62yda6ocn/IMAG0343.jpg) (https://postimg.cc/image/7hzxywpfn/)
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Joro V - 23.01.2017 10:38
Ами аз лично бих сменял 30 - до 50% два пъти седмично... Достатъчно да е престояла водата без акуатан и без да се прекалява с витамините - би трябвало да има и в храната. Иначе препоръчвам да сложиш някое плуващо растение или мъх... А бетата ти като цяло изглежда добре - поздравления!
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 23.01.2017 21:43
Благодаря за отговора.
Мисля, че на снимката бетата изглежда няколко идеи по-добре, отколкото на живо. :( Опашката й не е толкова наситено червена, прозира на места, а дупката се разкъса и раздели... Дали ще продължи да се къса?!
Исках да се позакрепи малко след като разкарахме предните гъбички, и като се климатизира и успокои, планирах да сложа някое естествено растение... Сега се притеснявам да променям генерално нещо, за да не се стресира.
Знам ли и аз вече...
Късането на перките заболяване ли е или? Обратимо ли е?
П.П. В аквариума няма други живи обитатели.
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: DobriG - 24.01.2017 09:46
И на мен ми изглежда добре рибката. Все пак добавянето на живи растения винаги е добра идея, тъй като те се хранят приоритетно с амоний (който се получава при разлагане на храна и екскрементите на рибата и е отровен за нея в по- големи количества).

П.П. вариант за премахване на отровните вещества във водата е дал по- горе и колегата JoroV :)
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 29.01.2017 16:07
Здравейте пак, на рибока опашката продължава прогресивно да се къса...  *SORRY*
Имате ли обяснение?!
Изглежда все едно съм го гонила с вилица из аквариума...
(https://s28.postimg.cc/dlnfvemwt/IMAG0363.jpg) (https://postimg.cc/image/vbp4gg0hl/)

(https://s28.postimg.cc/t8ep8s0ot/IMAG0365.jpg) (https://postimg.cc/image/k0mgs2tmh/)

(https://s28.postimg.cc/zambz9p4t/IMAG0368.jpg) (https://postimg.cc/image/uoq7qx3ll/)
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Joro V - 30.01.2017 09:18
Това вече не е ок... Започни да сменяш 50% вода с престояла два пъти седмично - като внимавай температурата на престоялата да не е много ниска.
Освен това за всеки случай, след първата смяна добави и 1 супена лъжица сол (разтворена предварително).
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 30.01.2017 09:30
А ако стайната температура на водата, която престоява не е над 20 градуса какво да правя? Тази сол морска ли е? И къде се добавя - в тази, която престоява, или разтворена директно в аквариума? 1 супена лъжица е за целия аквариум от 10 литра, нали?
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Joro V - 30.01.2017 10:11
Обикновена готварска сол, директно в аквариума (след като си я разтворила предварително). А водата, която доливаш трябва да е със сходна температура с тази в аквариума - иначе стресираш рибата и можеш да имаш допълнителни проблеми. Не знам как ще е най-удобно да го правиш при твоите условия..

Публикациите са слети: 30.01.2017 10:32

Като се замислих смяна от 2х50% на седмица може да ти е много - така че по-добре би било 1х50% или 2х30%, както ти е по-удобно.
Също така виждам, че все още нямаш грунд или растения - препоръчвам ти да сложиш някакви плуващи растения, както и някакви керамични предмети - хем ще е по-красиво, хем по тях ще живеят полезни бактерии. Но внимавай да не е нещо, в което рибата ти да се заклещи..
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Tanya - 30.01.2017 10:47
Водата може ли да се топли, след като е престояла, или?
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Dragomir - 10.02.2017 18:52
Преди 20 години бях запален по лабиринтовите риби....и моето мнение е такова че бетите често боледуват от гъбички по плавниците.... от старите руски литератури и от вече много стари акваристи сам си лекувал на 100%...не само бети а всякакви риби във баня от солен раствор ....гребваш рибата и да речем в 200мл. вода разтваряш една чаена лъжица пълна сол обикновенна за готвене....подходящ съд и със кепчето просто я топиш 2...3 пъти....това го правиш до три пъти през 24 часа....оставчш си рибата няма да се притесняваш че е побеляла и неактивна първоначално...това е от солта....другото което е лабиринтовите риби необичат сол....така че в общия аквариум недеи да слагаш сол.И ако аквариума е нов много си го назорил със тези смени на водата...няма растения няма цикъл...понеже няма и ако...и за напред внимаваи с лекарствата...предполагам вие не пиете постоянно лекарства за да се предпазвате...в общия аквариум се предценява за рибките в него....а отделно ако трябва се лекуват.УСПЕХ
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Caxapa - 11.02.2017 07:38
Цитат на: Dragomir - 10.02.2017 18:52
....гребваш рибата и да речем в 200мл. вода разтваряш една чаена лъжица пълна сол обикновенна за готвене....подходящ съд и със кепчето просто я топиш 2...3 пъти....това го правиш до три пъти през 24 часа....оставчш си рибата няма да се притесняваш че е побеляла и неактивна първоначално...това е от солта....другото което е лабиринтовите риби
Нека да даваме смислени съвети  а не да си играем на Йоан Кръстител и да топим и да вадим рибата в "да речем.... еди колко си сол..."   Вярно е, че при някои риби се правят солни бани но не и по този начин както го обясняваш.  Бъдете разумни и давайте адекватни съвети моля.
Заглавие: Re: проблем при бета
Публикувано от: Dragomir - 11.02.2017 16:50
Сахара много строго съдиш кое е адекватно и кое не ти имаш идея аз също сподели твоята адекватна такава.