• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Приятели помогнете !!!

Започната от TeveZ, 31.05.2010 17:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TeveZ

Здравейте на всички в този невероятен форум ! Значи теми,като моята сигурно са ви до болка познати,но това сега ми е наглава и мн ви моля за вашата помощ и препоръки. Закупих си аква 120л.,сложих за дъно добре премити речни камъни,добавих и водорасли(7 на брой не зная техния вид),сложих 2 големи дунапренови гъби и външна помпа за водата.Налях накрая и самата вода,добавих и лампа (не знам каква е точно),пуснах помпата,която е с 2 разклонения да работи - и всичко това 2 седмици без да слагам рибки.След този период добавих Гупи - 2 бр.Черни Молинезий - 4 бр.,Хелери - 4 бр.,Скаларий - 4 бр.,Анциструс - 1бр.,Калихт - 1бр. и 2 бр. Плата Мики-Маус.Предварително бях изчел всички теми във форума за начинаещи още при стартирането и на предишния ми аквариум (за което мн ви благодаря,тъй като при него още нямам никакви забележки).Проблема е там,че рибките живяха без проблеми 1 седмица и след това за 3 дни всички живородки умряха (даже имах и родилка с малки хелери и гупи - общо 50 на бр. и те за тези 3 дни си заминаха)Искам да попитам дали азотния цикъл не е завършил,да слагам ли нова вода,колкото до пробите за ph,обиколих цяла Монтана и всеки продавач ми казва,че няма в наличност...За тези три дни смея да кажа,че прочетох каква ли не литература в интернет,че вече тотално се забърках :duvar: :duvar: Още веднъж ви моля за помоща ви ! Благодаря предварително !!

Desmoria

При тази ситуация, със сигурност трябва да си провериш параметрите на водата. Така изведнъж да ти загинат всички рибки, може би става дума за натравяне. Ти за тази една седмица сменял ли си вода? На мен не ми се струват много риби за този литраж (макар, че зависи колко са големи скалариите), но незнам до каква степен са работели бактериите в гъбите. А да разбирам ли, че сомчетата и скалариите са ок?
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

TeveZ

Да сомовете и скаларийте са напълно здрави.Пак казвам само живородките се гътнаха,а преди това същите тези живородки си ги гледах във старата аква,една седмица изкараха в новата и за 3 дни не зная какво им стана...

abv

Параметрите на водата провери.Има ли мирис?Този грунд речния да не би да е вкарал някой болест, проми ли го с гореща вода?Водата бистра ли беше или мътна при инцидента?А температурта каква беше ?Нещо слагал ли си в този аквариум (в смисъл третиране)Дай повече информация за да помогнат колегите.

TeveZ

П.С. - не съм сменял водата за тази една седмица.
: 31.05.2010г 18:06ч
Камъчетата стриктно съм ги промивал с топла вода 2 дни докато водата не се избистри напълно,не съм слагал никакви препарати ( и тук сигурно съм сбъркал)

kobra

Или камъните не са добре обезпаразитени или нитратно отравяне. Като сменяш водата гъбките миеш ли ги и ако да то "как", на чешмата ли ? Сложи си някакви бързорастящи растения да ти дърпат нитратите и смени едно 40-50 процента водица
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

torsade

Ако си пуснал 18 риби на веднъж, си натоварил азотния цикъл, който и без това е бил слаб, ако си стартирал аквариума без риби.
Охлювът не ни е враг!

TeveZ

Добре при положение,че съм натоварил азотния цикъл с многото риби,които съм сложил първоначално (ако приемем,че това е проблема) как да оправя нещата - кажете ми някакви медикаменти да слагам...иначе гъбите съм ги измивал 1 път със студена вода без препарати и топла вода.

piterd

Привет колега TeveZ,
Споделям мнението на колегата torsade, за това че си претоварил азотния цикъл ( доколкото си го имал). Азотния цикъл е динамичен процес, а не нещо, което чакаме две седмици за да премине.
Колонийте не само се образуват, но увеличават или намаляват в зависимост от 'хранителните вещества' с които разполагат. За това приниципа за бавната промяна е важен. Трябвало е да почнеш  с по малко риби и постепенно да ги увеличаваш. Ако си ги хранил нормално това също е спомогнало за катастрофата. Всъщност повечето начинаещи прехранват рибите и това води до по бързо влошаване на параметрите на водата. Гъба с аераторно камъче съм слагал, ( и до сега си ползвам ), но на по малки аквариуми. На 120 л бих предпочел вътрешен филтър (  Със сигурност има колеги които са ползвали гъби и за по големи аквариуми, нека те да кажат). Хубаво би било да имаш повече растения ( не водорасли !) в аквариума.
Според мен химията за стартиране, не е оправдана за домашен хоби аквариум.
Опитай да си намериш тестове от някой сайт за акваристика. Има варианти  да ти ги доставят с куриер (просто идея ).
Иначе оттук след като вече имаш по малко риби ти предлагам следното:
Спри да храниш рибите един два дена. После през ден за около седмица, после нормално. Прави редовни смени през два три дни по 1/5 от обема на аквариума за около две седмици. След това опитай с седмична смяна на около 1/4 от обема на аквариума.
Засади си повече растеня.
Успех с акваристиката.

П.П
Има колеги които сменят вода и под 1/10 от обема на аквариума си. Това обаче става с много растения и стари аквариуми. Ако имаш тестове може и да промениш обемите и графиците за които говорих.
Наблюдавай рибите когато водата не им харесва, те си променят поведението. За това се иска опит и наблюдение :-) но все от някъде се почва.

Асен Евгениев

Тия скаларии колко големи ги взе? Щото ако са направили чифтове... :buff:
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

TeveZ

Благодаря на всички ! piterd - ще спазя заръките от теб,въпреки че и аз имах напредвид всичко това което ти каза.Грешките,които съм допуснал си ги признавам (все пак съм от 4-5 месеца в занаята :-)) Ако го нямаше това нещо наречено "Азотен цикъл" всеки,който се занимава с рибоци щеше да спи мн спокойно  :-D :-D,НО природата си е природа ! Благодаря ви много още веднъж  *BRAVO* *thanks *thanks

wwladoo

Здравей колега!!Мога ли да те попитам за поведението на живородките,преди да умрат,свиха ли им се първо опашките,клатеха ли се като патки  2-3 дни след като ги пусна в новият, преди да умрат почнаха ли леко да слабеят след като ги премести от старият аквариум в новия.И как процедира като ги местеше от единият в другият аква,като се местят риби от един аква в друг,особенно от стар в новостартиран,се прави една адаптация на рибите с новите параметри на водата!!И да ускориш азотният цикъл,трябваше и от старият аква да вземеш вода повечко и да сложиш в новият!!!На старият аквариум правеше ли смени на вода и на колко време!Отговори ми на тия въпроси,защото си мисля,че причината се крие другаде! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

TeveZ

Давам ти на всичко отговори - преди тези 3 фатални дни за тях не виждах нещо да не е наред : хапваха си,плуваха си нормално(даже едната хелерка и едната гупа родиха в родилка прикачена за аквата).На 1вия ден от тези 3 забелязах,че 2 от молинезийте плуват по грунда,но те се бяха доста подули и съм сигурен,че бяха готови за родилното и си мислех,че това си е просто естествено - да но явно не е било така.Иначе не се е забелязвало отслабване.Преместих ги една по една с кепчето (допускам,че и тук може да съм направил фал).Колкото за водата сметнах,че няма да има проблеми след като е престояла 2 седмици,с включени помпа,нагревател и лампа и растения,тъй като така направих със стария и при него за 4-5 месеца имам 4 мъртви рибки.На старата аква сменявах водата 1/3 всяка седмица (той е 30л.)И малко инфо за храната - след стартирането на новия първите 2 дни им дадох жив тубифекс(мн. умерена доза,веднъж дневно,защото това си е тежка храна),а след това продължих със суха храна 2 пъти на ден на 12 часа.Малките ги захранвах с твърдо сварен жълтък,като стриктно почиствах дъното,бяха около 50 на бр. но и те в този период загинаха.

Ogi_

Цитат на: TeveZ - 01.06.2010 06:13след стартирането на новия първите 2 дни им дадох жив тубифекс(мн. умерена доза,веднъж дневно,защото това си е тежка храна),а след това продължих със суха храна 2 пъти на ден на 12 часа.Малките ги захранвах с твърдо сварен жълтък,като стриктно почиствах дъното,бяха около 50 на бр. но и те в този период загинаха.

Като за начало, спри да си храниш големите рибки с жив тубифекс, а малките със сварен жълтък, за щастие малките живородки се раждат достатъчно едри, за да избегнеш риска от хранене с жълтък ...
Снимки на рибките ми преди и сега !

Телефон: 0896 276 109

TeveZ

Тия скаларии колко големи ги взе? Щото ако са направили чифтове...

- не знам дали са образували чифтове,ако е така не виждам какъв е проблема ?

Similar topics (5)

53060

Публикации: 4
Прегледи: 2314

44793

Публикации: 15
Прегледи: 5221

40860

Публикации: 2
Прегледи: 2086

38325

Започната от teleskop


Публикации: 2
Прегледи: 1561

31652

Започната от kirilk


Публикации: 9
Прегледи: 3348