• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 15:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ, риби побойници

Започната от DMitar, 13.02.2010 12:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

 *MODERATOR* *CRAZY* *MODERATOR* *MODERATOR*

Голяма скалария - 10х8 см някъде и син трихогастер ~8 см постоянно се бият с всичко наред от 1 седмица. Преди това 1 месец си живяха мирно и кротко с останалите обитатели. Изведнъж какво им стана не знам. Имам 2 въпроса:

1. Как се получава, че цял месец си живеят екстра с останалите и изведнъж без никаква причина (няма махане или добавяне на нови обитатели или други промени в аквариумите) почват да бият другите риби?

2. Какво да правя  *dontknow*? Да им търся ли другарче? Те са сами от вида и са достатъчно възрастни сигурно за размножаване (не знам на колко са години).

За пояснение и двете живеят в приблизително достатъчно  голямо място с малко на брой други риби. 81 литра и 96 литра аквариуми с още 5-6 риби са в тези аквариуми. Ако ги събера заедно скаларията почва да бие трихогастера.

Само да допълня, че бие не значи от време на време леко да ги гони, а безспирно ги гони, притиска в ъгъла и ги хапи за да ги убие. Скаларията уби вече 1 мъжка гупа.   >:o

ssg

Искат си другарчета от вида  а и аквариумите им са малки :-)

DMitar

Може ли наистина някой да каже, който е гледал такива риби или е имал подобни ситуации - другарче от вида дали помага в далечна перспектива или ще се успокоят за 20 дни макс и после същото?  :popcorn:

zambo

Несъвместими видове , единични бройки . Скалариите е желателно да са пасаж . Съжителството им с гупи не е препоръчително за гупите . Сам си се убедил . Съвета ми е да се разделиш със скаларията .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

DMitar

Варианта да взема друг аквариум и да го направя само скаларии и коридораси примерно. Но...

Преди малко прочетох тази тема: http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/mnogo-jestok-boi-na-skalarii/

Явно има някакви периоди, в които по-бойните рибки по-добре да се местят другаде временно (като временно може и 2 седмици да значи). Мислите ли, че това е генерално решение на проблема с боя? Имаш няколко аквариума, и видиш ли, че повече от 1 ден някоя е агресивна, местиш. След седмица като я върнеш ако още е агресивна пак я местиш. И така правиш една въртелешка на по-агресивни риби като скаларии, барбуси, трихогастери (особено сини), хелери и т.н.

Разбира се, при местенето трябва да се има в предвид:
- аквариумите са достатъчно големи, за да не се претъпква при добавяне на риби
- параметрите на водата да са еднакви (или поне много близки)
- да са си постоянни аквариуми, не новостартирани

Моля по-опитните да кажат дали са съгласни, +/- на този сценарии, и ако са съгласни да допълнят някои неща.

zambo

Никога не съм практикувал временното преместване на риба , с цел успокояване . Появи ли се агресия и нетърпимост между видове в аквариума си избирам единия вид , а другия разкарвам .
Но за да не се стига до такава ситуация е по-добре да се проучват рибите преди закупуването им .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

DMitar

zambo не ме разбирай погрешно, уважавам много мнението ти, както и на другите с повече опит във форума, но искам да те попитам без никаква ирония или нещо такова  *bg*:

1) Синия трихогастер с кои риби не се препоръчва? Едва ли не може с хелери, молинезии?
2) Ясно се вижда от тази тема http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/mnogo-jestok-boi-na-skalarii/ че даже и да спазваш препоръки със скалариите винаги настъпват моменти на проблеми.
3) При хелерите също има нещо такова, като не са на кеф почват да тормозят (понякога доста сериозно, важи и за мъжки и за женски) други разни живородки (даже и такива с размери по-големи от самите хелери)

...така, че опитвам се да коментирам и да давам разни идеи. Може и да греша и идеите да са не добри... но ми се струва, че съвсем няма едно правилно решение като на пример: "Комбинирай правилно рибките и няма да имаш проблеми". Разбира се, има много видове рибки, с които няма проблеми. Въпросът е за тези, които са малко или повече агресивни каква стратегия да се предприеми при, когато почнат екшъна  *bg*


nikolaytoshev

При мен положението е такова, че ако една рибка тормози другите я премествам в някой от другите си аквариуми. До сега така съм процедирал и не е имало проблеми. Въпреки, че веднъж една от молинезиите ми направо пощуря и започна да гони де що види. Беше при мен повече от 1 година и не знам какво и стана. Най-накрая я подарих в един аквамагазин за да миряса сред своите събратя.

Similar topics (5)

52981

Публикации: 3
Прегледи: 2090

22888

Публикации: 18
Прегледи: 6742

53156

Публикации: 4
Прегледи: 2861

40099

Започната от Dakata85


Публикации: 31
Прегледи: 9930

52167

Публикации: 6
Прегледи: 2389