• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ! Повредена опашка на мъжка бета!!!!

Започната от emo-beta, 14.02.2010 11:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

emo-beta

 Здравейте, имам малка аква ваза в която отглеждам една мъжка бета и две женски бети! Тази сутрин видях как една от женскте бети беше захапала опашката на мъжката бета и не я пускаше...  =-O :'(

След това забелязах че опашката на мъжката бета е доста разръфана (на дупки) и цветът е друг.  *CRAZY*

1. Опасно ли е това за мъжката бета и какво да правя?
2. Да извадя ли женската от аквариума?
3. Ще се оправи ли опашката на мъжката???
4. Има ли друга причина опашката й да стане такава (примерно смяна на водата)?


Моля, отговорете ми спешно, понеже не разбирам много.  *HELP*


nbetta

имаш ли снимки. откого я имаш бетата.

emo-beta


nikolaytoshev


emo-beta


vasso

Не изглежда много добре. Някой каза, след като попитах дали се възстановяват перките при бетите, че не става, но имаше мнение и, че става, но бавно.

Лора

Възстановяват се.
Но... струва ми се, че една женска бета не би оръфала толкова опашката на мъжката. Сигурен ли си, че е женска? От колко време ги имаш?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

nikolaytoshev

Ами при мен се е случвало обратното, мъжката да гони женската, но само в началото и нямаше такива последствия по опашката.
Малко се посдърпаха в началото като ги събрах, но не са си хапали опашките.

emo-beta

Преди малко се прибрах и заварих плачевна гледка в аквариума - двете женски бети (особено тази на снимката) гонеха агресивно мъжкия и го хапеха по опашката, която вече е тотално обезобразена. Веднага ги отделих и го оставих сам в аквариума. Той обаче  явно се е стресирал от гонитбата, тъй като постоянно се крие под един камък, излиза само от време на време да си вземе въздух и пак се скрива там. Не зная какво да правя, моля посъветвайте ме. Те явно няма да могат да живеят съвместно. Купени са скоро от един аквамагазин. Той беше единственият мъжки в аквариума там сред около 100-тина женски. Беше обаче пуснат преди половин час. Така че не е съжителствал много с тях. Двете женски избрах случайно. Но едната, тази на снимката, май се оказа доста агресивна.

Кажете ми какво да го правя мъжкия? Има ли някакви медикаменти? Каква е вероятността да оздравее и да се възстанови и има ли изобщо такава?







MiLinKo

И аз имах същия проблем.Даже мъжкия ми беше много по-зле от твоя.И при мен съотношението беше 2 към 1(2 женски /1 мъжки) и като добавим и малкия аквариум от 7 л,с превъзходството в количеството на женските явно и силата им надделява.Наистина може да попаднеш на МНОГО агресивни женски!Добрата новина е,че перките се възстановяват,Но наистина много бавно.В никакъв случай не ги събирай отново,особено след претърпелия бой,мъжкия е много слаб и могат спокойно да го уморят.За медикамент аз ползвах Bacterioses & Fungi Pinnarum -взех го за 5,90 лв.Препоръчаха ми го понеже по раните на рибката имаше като бяла слуз/някаква бактерия/ И като цяло това е лекарство за рани при рибите,и за по-бързо заздравяване.Но в твоя случай ,гледайки снимката не се налага да го купуваш.
С времето наръфаната част от перките ще окапе.След като това стане вече зарастването започва.Предполагам ,че след около месец /два ще си е както преди  :-)

Similar topics (5)

42978

Публикации: 18
Прегледи: 9363

59658

Публикации: 0
Прегледи: 1408

30487

Започната от necris


Публикации: 3
Прегледи: 3558

45541

Публикации: 6
Прегледи: 3992