• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 04:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помогнете!!! Умират ми рибките!

Започната от gab4eto_pz11, 31.03.2011 09:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gab4eto_pz11

Здравейте, много ви моля за помощ, от няколко дни всяка сутрин заварвам по една жертва в аквариума си - вече 5 рибки ми умряха за 5 дни. Водата ми отново е мътнобяла, ползвам aquaclear на сера, но последният път при смяната на водата като сложих не се избистри. Възможно ли е да е от водата, или някоя риба да е болна, но никоя няма признаци, просто сутрин ставам и тя е мъртва, какво е това? Вече знаете какви риби имам - умряха ми: 2 гупи, хелерка, сребърна акула, молинезия

radko milanov

колко литра е аквариума, кога е стартиран, какви и колко риби гледаш, с какво ги храниш,филтрация,температура, как и колко вода сменяш?

gab4eto_pz11

72 литра, стартиран е на 31 декември 2010 г., рибите ми в момента са 18 - молинезии, златни, гупи хелери, данио, скаларии, барбус, шибункин; сменям всяка седмица по 10 литра от водата, като добавям препаратите: algovec на сера, aquaria clear на сера и prevent не знам на коя фирма е, но е чешка, храня ги с чернодробна, витамини и други храни в пликчета, знам че трябва да си купя маркова храна, нямам естествени растения, само изкуствени, филтъра ми е на HAILEA, имам бели камъчета по дъното около 2 см, е сега помогнете

zambo

Аквариумът ти е малък за всичките риби , които гледаш в него . Комбинацията , която си направил , е изключително неподходяща . Махни златните и скалариите . Започни да сменяш  по 30-40л. вода седмично. Чернодробната храна и тия витамини ги спри .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

gab4eto_pz11

Въпросът ми е: защо всеки ден умира някоя риба, преди нямах този проблем изобщо?

marta

Аз лично имам лош опит с препаратите и когато спрях да слагам всичко си тръгна перфектно с малко повече търпение. Рибите ти не са комбинирани добре. Златните обичат по-хладно, другите по-топло.... Каква е температурата в аквариума?
По 10л е малко да сменяш. Сменяй по 30л с престояла и темперирана или сменяий по 2 пъти в седмицата по 20л.

Чернодробната храна много цапа водата. Сигурно храниш по повечко, храната се разлага превръща се в амоняк и отравя водата и рибите. Наблюдаваш ли рибите да се мятат и блъскат на моменти сякаш полудяват?

Аз бих направила така при създалите се обстоятелства: Бих почнала да сменям през 2-3 дни по 15л, бих спряла да храня всеки ден, а по 1 път на 2-3 дни докато се стабилизират нещата. Бих сложила бързорастящи и не капризни растения като валинсерия или лимонче или криптокорина. Бих добавила по-ситен грунд, където полезните микроорганизми да се развъдят и да си засадя растенията. Бих сложила 2 анциструса да обират мръсотия както и 2-3 ампуларии за същото и бих спряла да слагам всякакви препарати. Ако не искаш да се случва така ти препоръчвам да си избереш или само златни рибки (примерно 2-3 ако са малки) или само другите малки рибки, а за скаларии в 72л няма смисал да си говорим. Можеш да гледаш 1-2 само ако са много малки иначе ще ги умориш и просто няма да ги бъде. Като казваш 18 са ти сега и 5 са загинали, това прави 23 рибки с различни големини и различни нужди, някои от които стават по 20см за този литраж просто е мъчение. Прочети ако искаш за правилна комбинация на риби и подари или продай излишните ти. Но ако все пак това са рибите които искаш да гледаш, погрижи се да им стабилизираш водата и дано нямаш проблеми със съжителството им.
Аз имам 120л и никога не съм посмявала да сложа повече от 12 рибки и то дребни, просто за да не си донеса подобни проблеми.
Това е от мен, ако съм сбъркала със съветите някой да ме поправи, но от всичко прочетено до сега и моя опит + един неуспешен опит подобен на този съм стигнала до тези заключения.

Дано всичко да ти се нормализира до 2-3 седмици.

Другото нещо което е по-крайно е да подариш или продадеш или преместиш всички риби и да направиш рестарт като си набавиш по-ситен грунд 6-7кг и истински растения и някакво осветление, дори и то да е нощна лампа някаква 20 вата или по-малко. След като стартираш да изчакаш 1 седмица, да сложиш после 1-2 анциструса и след още 1 седмица да почнеш да слагаш постепенно по малко рибки (2-3 на седмица), които предварително да прочетеш дали могат да съжителстват заедно и дали се нуждаят от сходни параметри. След общо 4 седмици вече ще ти се е получило каквото си го замислила. Бавно става, но бързата работа винаги е жертви и излишни пари за начинаещи като нас.

И според мен рибите са ти натровени. Натравянето с амоняк се отразява след 20-тия ден от натравянето. И не е много вероятно някоя рибка, освен златните да ти оживее за съжаление.

gab4eto_pz11

температурата ми е 26 градуса, благодаря ти marta ще направя каквото мога  :-)
: 31.03.2011г 10:10ч
ако някой друг има идеи да казва също

ico

Цитат на: gab4eto_pz11 - 31.03.2011 10:26
: 31.03.2011г 10:10ч
ако някой друг има идеи да казва също
Прочети статиите от тук или поне почни да четеш, докато разбереш защо има жертви в аквариума ти и как да се промени това.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

gab4eto_pz11

аз чета и се интересувам, но това което пише при мен няма нито симптоми на болест, просто от нищото умират

Caxapa

Причините да ти умират рибките са няколко. Нямаш растения,несъвместими видове риби, смяна на малко вода като съотношението е 1/3 от обема на аквариума, храненето е с некачествена и нелицензирана храна... И още и още...да изреждам ли? На мястото на рибките ти ако имах крака, щях да бягам през глава. Толкова химия изсипана в аквариума ти няма и в Черно море. Наистина вземи да прочетеш как се стартира и какво е необходимо за един аквариум.

Similar topics (5)

53510

Публикации: 4
Прегледи: 1743

41134

Публикации: 9
Прегледи: 4765

27088

Публикации: 3
Прегледи: 2333

38548

Започната от Rabella


Публикации: 6
Прегледи: 2142

22587

Публикации: 6
Прегледи: 2643