• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Някои пресилени съвети по форумите

Започната от DMitar, 08.01.2010 19:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar


Здравейте,

Първо искам да благодаря за този сайт, форум и за богатата информация за аквариумите. Но с цел по-добро развитие за напред искам да отбележа две важни неща, които ми направиха отрицателно впечатление:

1) отношението към някои начинаещи и/или не професионалисти е не най-доброто
2) доста от съветите из форумите за гледане на риби са прекалено пресилени.

Това води да следните последствия - хората четат и нямат желание да гледат хубави и/или разнообразни рибки/растения, защото изискванията/грижите или цената за създаване на нужните условия са пресилени.


Още в началото е много важно да отбележа, че говоря принципно, а не конкретно за този форум, или за конкретни видове риби, конкретни потребителски мнение...но, за да не се разплуе темата ще се дам и конкретни примери.

Ще се опитам да изложа тезата си, за да разбера има ли нещо такова или просто така ми се струва!?


Ще почна от - "2) доста от съветите из форумите за гледане на риби са прекалено пресилени."

ТЕОРИЯ
Мечу Пух - класик сред класиците - "Колкото повече, толкова повече".
Естествено е, че колкото по-голям е аквариума, колкото е по-разнообразна е храната, колкото повече показатели за водата се следят и държат в нормите, колкото повече и по-скъпа техника купите толкова по-малък е шанса да сгрешите и рибите ви да живеят толкова по-добре. Разбира се, че всеки нормален човек разбира, че и максимум да даде пак може да има лош късмет и да му умрат риби, растения - няма 100% сигурност. До тук всичко е скучно и ясно, ще кажете, че на повечето места пише минимални или препоръчитени изисквания. И точно тук идва най-важното, което искам да кажа - минимални, препоръчителни, но за какво - 1) за де не умрат, 2) за да не се разболеят, 3) за да не постигнам максимални размери, 4) няма да са толкова красиви, няма да имат идеалната окраска, 5) няма да може да се развъдят, 6) няма да живеят примерно 7 години, но ще живеят поне 3-4 години, а в природата живеят по 10 години, 7) ще се бият и ще се убият; ще се бият и победените ще останат по-малки и няма да са от половите атлети. Всички тези критерии, а и сигурно има още, за които не съм се сетил мисля, че трябва да се пишат в статиите и препоръките. Защо да е толкова подробно? Защото ако не се напишат повечето начинаещи или не професионалисти разсъждават така - рибите ще умрат веднага, ще си разболеят, ще се мъчат и и ще умрат в страшни мъки, аз съм лош човек, щото купувам 100 литров аквариум гледам 15-20 вместо 10-15 риби в него, някои се бият, мъча ги, щото не спазвам всички изисквания и нямам още 500 лева да им накупя разни работи  =-O  :kreshtja:  ]:->.


Който не ги спази всички тези правила най-често получава укурително наставление или нещо от сорта - "пич не се вкарал еди колко си хиляди или не си вкарал страшните грижи и затова ти се случи това", "ти мъчиш рибките", "не четеш, не можеш, зелен си"  :karamse:.  А в същото време по аквариумните магазини (или 90% от тях) из страната по всичси правила тук рибите се мъчат, сигурно в още 90% от домовете, в които има рибки живеят много зле, в природата какво да говорим - 90% от родените биват гонени, изяждани, умират от глад, на много места умират от замърсяване и т.н. и т.н. Та мисълта ми е, нека да речем, че към 10%, от хората, които гледат рибки влизат по форумите и искат помощ, задават въпроси и т.н. Трябва по-скоро да бъдат окуражавани, от колкото хулени, че не са спазили всички ВИП изисквания за техния вид рибки.

ПРИМЕРИ
Ето и разни примери:
1. Морски/солен аквариум
"За стартиране на морски аквариум изискванията почват от 1000 лева (за най-евтините китайски уреди) и стигат до небето, без да броим риби, корали и всичко живо вътре"

"За смяна на водата за морски аквариум има всякакви предположения"

За резултати и коренно различна информация отидете и вижте морските аквариуми в София - магазин Корал.

2. Дискуси
"За смяна на водата има всякакви предположения" - за резултати вижте магазина в София на ДускусБГ

"За температурата - на много места пише следното - 29-30С по форумите, а по още повече места и статии пише температурни граници 26-32С . Аз поне го тълкувам, че на 27 не трябва да се притеснявам, на 28-29С са си добре, на 30С се размножават, растат яко, чувстват се прекрасно. Но от форумите излиза, че 29-30-31С трябва да се гледат иначе си мъчител на рибки. Тогава защо въобще из целия интернет има 26-32С граници за повечето видове Дискуси?"

"Пак е свързано с температурата - от форумите излиза, че с Дискуси не може/ не трябва да се гледат други рибки освен 3-4 вида като червен неон, риба нож, и т.н. А на много риби температурнети граници, които са дадени са 24-28С. Което значи, по елементарни сметки, че на 28С може да си гледаш много други видове заедно с Дискуси. При тази тимпература мислите ли, че на другите, пък и на Дискусите би им скъсил доста живота? На едните е горната граниза, на другите долната, но си в температурната граница. Ако другите изисквания си спазил, си мисля, че ако им се скъси живота, то не няма да е точно заради температурата, а по-скоро поради някаква случайност друга."

Не искам да давам още други примери, а по-скоро да се върна към основната си теза - по-добре в магазините наблъскани и не перфектно гледани или в приемливи условия? Ако мислите, че е по-добре да са в приемливи условия по-скоро подкрепяйте приемливите условия от колкото да казвате не си взимай щом не спазваш високи условия.

Вижте и едно филмче, казва се Discus from Rio Negro  fish videos cichlid aquarium fish Symphysodon. Може да се свали от разни торенти бързо. В него се показва как ловят директно от реката дискуси, неонки и други и в какви условия ги съхраняват, транспортират и т.н. Нищо чак толкова ново, сигурно сте си го представяли точно така, но гледната ми точка е, че ако го съпоставите с един средно приемлив аквариум с рибки, ще попромените отношението и степента на изискванията при съветите си. Ако така стане мисля, че всички ще спечелят - повече хора, ще гледат повече рибки.

Мисля, че модератори, администратори, хора, които разбират трябва да направят нещо като таблица, в която има освен критериите за С, pH, DH, NO2, NO3, литри на риба на см, да има и следните критерии - 1. Минимални изисквания за гледане, 2. За развъждане, 3. За максимални размери, за снимка, за конкурс. или нещо такова. Повечето съвети са все за конкурс, а хората приемат, че са минимални.

И последно искам да поздравя тези, които гледат рибки и им създавам максимално добри условия  *privet*  *THUMBS UP*  *thanks  *bg*.

77

повечето от данните за параметрите на водата при оглежданет на аквариумни рибки и растения  са взети от нета.
и между другото тези параметри за даден вид са еднакви в абсолютно всички сериозни аквариумни сайтове.
има логика в това което говориш,но...ами почвай да пробваш до кога ще устискат ,и пиши какво е станало. :-Dние тук топлата вода няма пак да я откриваме.естествено че при леки разминавания в параметрите на водата ,няма да има проблеми с рибите и растенията.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

discus

Здравей, на много места в нета пише разни неща, но все пак е нужно да се отсее информацията. Доста от размислите са в грешна насока.

valnata

Ти какви риби гледаш, и до какви  изводи си стигнал? Що ми се струва, че си ядосан на някого за грешно дадена информация. Сподели с нас откритията до които си се добрал. :-D

Асен Евгениев

Действай като при някои видове спорт, където двете или трите най-високи и най-ниски оценки
отпадат и балът се образува от средните. Ако ти трябват съвети, игнорирай двете крайности
и се вслушай в умерените.  :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

77

аз го разбрах точно обратно - на какви крайности рибите все пак мога да живеят?
мисля че това иска да разбере.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

sliven

Има истина в това изказване.  :kreshtja: Всичко "произтича" от човека!Някои, вместо да препоръчват,излагат....(твърденията)като100%-ва закономерност!Остра критика."Анатема" Има минимален праг,максимални условия,но оптималните параметри(са някъде в идеалната среда)Всичко се постига с опит,а той с проба, грешка,и т.н.Иска се четене,експерименти,импровизации,докато се постигне в крайна сметка успех. Добре,че рибите се адаптират!!!   :-D Другият вариант,всеки минава оттам!  *bg* Подкрепям те!Мисля,че ползата=0%  :popcorn:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

DMitar

Не съм ядосан на никой, който ми е казал нещо. Просто ходих в няколко магазинчета и говорих доста с хората, които разбират, а  не обикновенните продавачи. Също така, много четох в интернет и като резултат написах това.

Преди години нямаше информация и имаше малко видове рибки, сега има толкова много информация, че е също толкова трудно, само, че този път в обратната посока - с отсяването.

valnata

Хората в магазините, които ще ти кажат истината са доста малко. Поне според моите наблюдения. Кажи от кой град си, и за кои магазини и хора става дума. Защото аз скоро си направих един опит. Влязох в магазин попитах какво е нужно за гледането на червенобуза костенурка и ми предложиха насреща плитко легенче. Изобщо не спомена собственика, че това животно става голямо.
Да не говоря за рибите. Гледат дискуси в 50 литра, с помпичка и гъба сякаш е някакъв скаридарник.  :-D 

77

Цитат на: DMitar - 08.01.2010 22:45
Не съм ядосан на никой, който ми е казал нещо. Просто ходих в няколко магазинчета и говорих доста с хората, които разбират, а  не обикновенните продавачи. Също така, много четох в интернет и като резултат написах това.

Преди години нямаше информация и имаше малко видове рибки, сега има толкова много информация, че е също толкова трудно, само, че този път в обратната посока - с отсяването.
да ти кажа повече вярвай на нета :-)
поне аз така правя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

DMitar

От София съм, и в магазините им вярвам доста, защо !? - защото 1) казват ти минималните, ама наистина минималните условия със сигурност - в никой магазин не искат да ти умрат скоро рибките + 2) ако си по-любопитен + по-запознат и го покажеш им е криво да лъжат (преувеличават много).

Ако се направиш на супер начинаещ и новак и им дойде ентусиазма могат обаче да те налъжат като за световно.   :duvar:

NO CARRIER

Утре ще чета какво си написал в първата публикация, а ти междувременно хвърли един поглед тук.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

vasso

Ооо ,мога да ти кажа , че винаги лъжат и ако не го правят директно гледат да ти пробутат излишна стока. Такива неща от типа: казват ти минималните условия със сигурност, за мен са глупост, защото пробутват на малките деца или неопитните НЕСЪВМЕСТИМИ риби. Предлагат се напрекъснато препарати. И почти винаги започват проблеми в аквариумите на незапозналите се клиенти! Ако някой иска да ги избягва трябва да се запознае , а не после в някаква тема да пише - ами те са непретенциозни риби :karamse: и затова няма филтър.

rakim

Човек информацията за това как се гледат рибите и кои са оптималните условия за тях се развиват и обновяват всеки ден.Да вярваш на магазинер?Забрави...От всички може би 5%няма да те метнат.За него е добре да не ти умре рибката?Опита ми сочи точно обратното,кой ще купува риби тогава?Относно големите аквариуми и тн...Значи не може някой да пита може ли да гледам дискуси в 60л или в 30см широк аквариум дори голям,и да му кажеш само за да не го откажеш от хобито ,да става няма проблеми!?Нищо не е пресилено,това са правилните начини.
540л Южна Америка

valioti

Нaпълно съм съгласен със всичко казано от DMitar само с това,че в никой магазин не искат да ти умрат скоро рибките не съм. *STOP*Напротив искат защото после детето или начинаещият се връща там за нови рибета щото например му е най-близо или си мисли,че просто не е имал късмет и за това му е пукнала рибката.А съм виждал как умело докато ти хващат рибока който искаш лекичко го стиснат с кепчето до стъклото и докато се върнеш в къщи то се е гъкнало. :duvar:

Similar topics (2)

29611

Публикации: 12
Прегледи: 3800

28879

Публикации: 4
Прегледи: 3268