• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.05.2024 21:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новородена молинезия - help

Започната от Танита, 12.01.2016 15:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Танита

Здравейте,
Съвсем нови сме в акваристиката, и досега съм изчела доста литература и форуми, но не очаквах да се сблъскам с новородено толкова скоро :-)
Имаме 21 литров аквариум с 2 молинезии, 2 гупи и 2 анциструса (
Аквариума е буквално 3 седмици, и досега грижите ни се свеждаха основно до поддържане на температура и смяна на вода и обиране на акита 1 път седмично. В аквариума има 3-4 вида водорасли (като не им знам имената).
Тази сутрин забелязахме 1 бр бебе молинезия. Вероятно сме купили рибката бременна и раждането се е случило вчера или през нощта.
Моля за помощ какво да правя с това бебе, ако все пак го открием довечера. Единствено се сетих да угася лампата тази сутрин, за да не го виждат големите, но те се щураха като полудели из аквариума. Нахраних ги макс уж да нямат апетит...
Нямаме възможност за втори аквариум, и се чудя бебето ли да извадя в легенче, на което да сменяме ежедневно водата и да обираме мътилката с маркуче, или да изкарам големите в 3л буркан за около 2 седмици и пак така да им сменяме водата на ден два? Имаме химикал за изчистване на хлора и бактерии. Евентуално да капя ли от тях при бебето - ако отделя него?

Caxapa

Аквариума е прекалено малък за толкова рибки които сте пуснали в него. Вероятно няма да оцелее малкото но все пак в ляво на екрана има изкачащо меню. Вероятно това което сте изчели се разминава с информацията която сме предоставили там за всеобщ свободен достъп. Приятно четене.

Танита

Здравейте,
Благодаря за отговора. Наясно съм, че бройката на рибките е гранична за тези литри, но това е което успяхме да договорим като минимум с детето. Трудно се спори с ентусиаст на 7г...
За сега просто нямаме място за по-голям и решихме да опитаме с малкия.
Много ми се иска да спася поне това бебе, за да има радост вкъщи...
Извинявам се предварително, за невежеството - но има и такива като нас...
Все пак да се опитаме ли да извадим бебето отделно - или така е още по-малко вероятно да оцелее? Всички рибки не надвижават 5см дължина (вкл майката). Горе долу какъв размер на бебето е безопазен, за да не го изядат?

bunzip2

Молинезиите са сравнително големи дори като новородени. Има шанс рибката, но в аквариума трябва да има укрития. Примерно явански мъх 1-2 хубави топки, за да има къде да се крие.
Проявете креативност. Може и да я извадите, но в буркан едва ли ще успеете да я гледате дълго. Може и да се получи с ежедневни смени на 50% вода примерно, и като порасне малко може да я върнете обратно.

Caxapa

Когато е по-голямо от устата на някоя от големите риби няма опасност да го глътне. Това също е написано в темите за живородки.  Та по въпроса. Едва намирате място за това аквриумче от 21 литра а питате къде да сложите бебето. Вероятно ще има още ако не са ги хапнали до този момент. Приблизително толкова литри е един бебешки аквариум за новородени  до една седмица. После искат по-големи пространства малките кито обикновено наброяват  30 до стотина при едно раждане.

baygry

Колегите са абсолютно прави.
единственото което ми идва на ум( с цел да зарадваме ентусиаста),купувате най- малката родилка която намерите и я поставяте в аквариума.След което поставяте бебето вътре.
Варианта 2 - взимате едно ПВЦ шише,2 л  например,изрязвате дъното на около 15 см височина,пробивате множество дупки(по-малки от бебето)и го закрепвате вътре в аквариума на нивото на водата.
Дано да оцелее бебето.

Танита

Оххх,
Аз мисля, че бебетата основно са изядени... и това е било последното оцеляло.., или пък да сме хванали процеса в началото, не знам. Но корема на мама беше станал като на нормална рибка - нито по-голям, нито по-свит. Мъхове нямаме, но водораслите са гъсти, и видях че се напъхва в тях.
Относно устата на майката - трудно ми е да преценя:) Сякаш ако го хапне на дължина ще влезе, напреко - няма да се събере :-D (тя е най-голямата риба)
Честно с тия рибки и този аквариум - не съм се навядала на поколение. Надявах се да опазим тях, и да им се радваме. Знам, че в акваристиката колкото повече - толкова повече, но и лаиците заслужават шанс :)
За креативност - предвид триседмичния ни стаж е трудно да се говори, но тъкмо това с шишето ми хрумна и щях да питам дали е ОК, и видях предложението:) Благодаря много!
За храненето четох междувременно, че можело да стриваме от люспите, или да стрием жълтък във водичка и да капем. Няма да попречим на големите риби ако капнем така жълтък в нейното отделение нали?

baygry

Честно в този литраж,не виждам как ще отгледате поколение..Мама ще ражда ,но..
Водорасли дано да нямате,а растенията ако са мн гъсти може и да оцелее някое,но е мн малко вероятно..
Жълтъка доста зацапва водата..
Има доста писано по темата за захранване на новородени,моя съвет е наистина да отделите малко време и да се запознаете с статиите от и менюто горе вляво,ще откриете мн полезни неща.
Успех Ви желая

Caxapa

Цитат на: Танита - 12.01.2016 15:35
Здравейте,
Съвсем нови сме в акваристиката, и досега съм изчела доста литература
Цитат на: Танита - 12.01.2016 17:15
Мъхове нямаме, но водораслите са гъсти, и видях че се напъхва в тях.
Това което описвате е растения. Казвате, че сте чели  но явно не. Не е срамно, всеки е минал по този път да бърка понятия. Сега наистина вземете да почетете в темите. Материала е доста но все пак. Изведнъж не става разбирасе. Четете, питайте а кой както може ще насърчава и помага дистанционно.

Танита

Благодаря за поправката за растенията:) В интерес на истината - бях го минала този материал - но в бързината се обърках. Водорасли за сега нямаме - имаме растения:) Но вече имаме малки охлюви благодарене точно на тези растения, и вече знам че не мога да си позволя например боция, така че ги вадим на ръка колкото успеем. До този момент основно съм чела как се стартира аквариум, за азотния цикъл, за различните видове живородки, и какви рибки горе долу мога да комбинирам в 20 литра. Знам че професионалистите препоръчват в 20л една бета, или само няколко ред черита, но ние трябваше много задължително да имаме семейства риби от мъжка и женска, та така... (с тройка минавам ли?  :-D)
За начало мислех, че това ни е достатъчно докато не се появи бебето.
Сега да се похваля - бебетата се оказаха 2 бр. Намерихме и едно умряло във филтъра. Останалите ако е имало, вероятно са изядени. Направихме "детска стая" от шише, както ме посъветвахте по-нагоре, пуснахме да плува едно плаващо растение (не знам дали е нужно), уж да ги засенчва леко, че са близо до лампата - но някъде четох, че даже повече светлина трябвало. Само това с храненето на 4 часа няма как да го правим като ни няма по цял ден, но ще храним сутрин и вечер и каквото стане.
Ще съм благодарна на всеки съвет как да ги запазим живи, предвид нашата ситуация:)
А ето и снимки на нашето "нано" :) На третата се вижда едното бебе:)

http://prikachi.com/images.php?images/625/8571625P.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/626/8571626u.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/627/8571627V.jpg

baygry

Еми да Ви е живо и здраво бебето..
Силно препоръчвам да си набавите по голям аквариум..ама мн силно..
Скоро ще имате и други бебета,и ако искате да ги запазите..
Шишето е временно спасение,аз лично бих го направил по- голямо,и задължително с много дупки през които да циркулира водата.
Успех Ви желая.

Similar topics (5)

39488

Публикации: 7
Прегледи: 3040

55225

Публикации: 5
Прегледи: 2380

50209

Публикации: 0
Прегледи: 1555

37963

Публикации: 15
Прегледи: 7151

29628

Публикации: 4
Прегледи: 5136