• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 02:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ АСТРОНАТУСА МИ Е БОЛЕН

Започната от zangievka, 13.10.2010 02:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zangievka

Здравейте на всички във форума!Имам голям проблем и ще бъда безкрайно благодарна ако може някои да ми помогне.Намирам се в Германия и тук просто нямам към кого да се обърна а и тук по мое мнение акваристи те не разбират много! :-| За първи път през живота си гледам риби имам  1 астронатус оцелатус ,2 green terora.астронатуса ми е много болен изсипах над 16 вида лекарства само jbl   и само най-скъпите които ми препоръчаха  първо започнаха да му се разпадат перки те  лекувах го с jbl-ektol fluid след което неговото състояние се влоши започна да плува легнал на една страна и почти на повърхността  след което се появиха малки бели дупчици на главата и аз четох и гледах по сайтовете изглежда точно като болестта 'дупки в главата'  тук акваристи те ми дадоха jbl-spiroheksol сега той отново за 3-та по ред седмица е в карантинен аквариум  преди 2 дена спря и да яде а и състояние  то му е все същото и аз вече не знам какво да правя купих всякакви тестове той живее сам в 300 литра аквариум яде само гранули jbl .Моля помогнете ако може те  благодаря ви предварително за всичко.П.П аз наистина много обичам тази риба и много искам да се оправи :-) :'(  

zangievka

Обем на аквариума:...300л........

Височина:.50.см.........

Грунд
Дебелина на дъното:10мм...........
Размер на камъчетата:...........

Осветление:.ув..........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):800...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:480...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работятнепрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума:преди 2 месеца...........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
..преди 4 дена смених 40процента от водата.........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:jbl-ektol-fluid,jbl-spiroheksol,jbl-vitamin...........

Вода
Сменям по 40pr ....литра (процента) на всеки 7....дни.
При смяната: Водата е от чешмата направo като слагам добавка за стартиране кочто ми дадоха. Водата е с температура .28...градуса.
Температурата на водата в аквариума е ....градуса.

Храна
Видове храна:jbl-stiks . за цихлиди..........
Колко често храните рибките си:нчколко пати на ден по малко...........
За колко време рибките изяждат порциите си:за 2-3 мин...........

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:......нямам.....
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой):..1 бр 30 см.....мойеби на около 3 г......
Млади риби(видове, брой):............

: 13.10.2010г 02:02ч
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi54.tinypic.com%2F154kj6d.jpg&hash=4feba375ace8bc501e9f0e72d97e60db9acc5ad3                       това е моята болна рибка как то сами може да видите

adam

Здравей Zangievka!
Относно болестта на астронотуса ще се опитам да помогна.
Най-честа причина за възникването на този тип болести при астронотусите е неправилно подбраната храна, прехранването, лошото качество на водата и т.н.
Мисля, че астронотусчето ти има стомашни проблеми. При стомашно-чревните заболявания рибите не могат да приемат оптимално нужните количества хранителни вещества, минерали и витамини, в следствие на което организмът силно се изтощава. Как можеш да се справиш със заболяването - Първо нека ти кажа, че астронотусите са доста издръжливи, за да те успокоя. Второ погрижи се за качеството на водата и усили аерацията и ако трябва сненяй част от водата всеки ден, но не директно от чешмата. Добави витамини- по-добре течни, а не на хапчета. Добави минерали за аквариумни рибки- има ги по зоомагазините. Отначало храни астронотуса пестеливо, но достатъчно със специализирана храна за цихлиди. Не прекалявай с дозировката на витамините и минералита, за да не се получи обратен ефект от лечението. И не на последно място е нужно търпение- рибките не се лекуват за една нощ.
Според мен, това че си използвала много лекарства само е влошило положението.
Успех!

zangievka

Здравей adam! Първо искам да ти благодаря за това че обърна внимание  на моя проблем .:-)И искам само да отбележа нещата който  ползвам и ако може да ми кажеш дали те са достатъчни и ако не са какво друго да закупя. Храня го с jbl-stiks за големи цихлиди(тук ми казаха че това е най-доброто,всеки ден в водата им слагам  дневна доза витамини-jbl-atvitol,от магазин а ми казаха да слагам в водата която подменям jbl-biotopol.аз всчка седмица сменчм по 50процента от водата и сменям филтри те по 1 на месец.И искам да отбележа че това са първи те риби който отглеждам  аз не разбирам от риби едва сега се уча и всичко което правя е от съвети на акваристи в Германия.Реших да се обърна към вас защото въпреки че не разбирам виждам че рибката ми не е добре а лечението през което премина не даде добри резултати а напротив само се влоши.БЛАГОДАРЯ за помощта! :-) :-) :-)

iek

Данни за амоняк/нитрити или нитрати има ли? Сложи някакви плаващи растения- егерия, дъбче и т.н. Какъв е този филтър 480л/ч, с каква медия е пълен и как го поддържаш?

Bolta

Цитат на: zangievka - 13.10.2010 13:02
аз всчка седмица сменчм по 50процента от водата и сменям филтри те по 1 на месец.
Аз нямам опит с подобни цихлиди като Астронотусите , но поддържането на аквариумите е почти сходно за всички видове риби . Искам да кажа , че при всички случаи трябва да имаш работещ азотен цикъл .
Това за филтрите не го разбрах . Какво искаш да кажеш с това , че сменяш филтрите по 1 на месец ? Във филтрите се намират голяма част от нитрифициращите т.е. полезните бактерии , така че само се изплакват в аквариумна вода техните пълнежи - керамики , гъби , дунапрени и т.н.
И мисля , че е по-добре да сменяш по-малко вода от 50% - например около 30% , защото като нямаш опит ....с тези големи смени на вода , може да нарушиш въпросният цикъл.

zangievka

здравей bolt.Искам отново да потчертая че това са първи те риби които гледам и всичко което правя са савети от други акваристи като вас и от прочета ми в интернет!точно за това се обръщам към вас  ако имам някои които да разбира  моля да ми помогне.под смяна на филтъра имам предвид че мия керамичната и гъбичната час.а и ми казаха че на два месеца трябва да купувам нова гъба  за филтъра. а за водатата благодаря за съвета вече ще сменям по 30 процента .благодаря за помощта  *dontknow*
: 13.10.2010г 14:02ч
Цитат на: iek - 13.10.2010 13:30
Данни за амоняк/нитрити или нитрати има ли? Сложи някакви плаващи растения- егерия, дъбче и т.н. Какъв е този филтър 480л/ч, с каква медия е пълен и как го поддържаш?
Здравей iek! ами филтъра е на фирма HI-TEX -400 А ДЕБИТА МУ Е 480ЛИТРА това е филтъра които ми препоръчаха в магазина. а относно нитрати скоро правих тестове и всичко си е в норма така ми каза аквариста който ми продаде рибки те . а за разтения ми казаха в никъкъв случай.Благодаря че обърна внимание на на проблема ми  :-)

Асен Евгениев

На 300 л. аквариум филтър с дебит 480 л/ч е недостатъчен. Трябва ти доста по-мощен /канистър/.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

zangievka

Цитат на: akapulko - 13.10.2010 15:00
На 300 л. аквариум филтър с дебит 480 л/ч е недостатъчен. Трябва ти доста по-мощен /канистър/.
Здравей! Колко по мощен според теб ?Това ми дадоха от магазина и казаха че е напълно достатъчно.Не сам го купила на своя глава.

Татарчев

Цитат на: zangievka - 13.10.2010 15:46
Здравей! Колко по мощен според теб ?Това ми дадоха от магазина и казаха че е напълно достатъчно.Не сам го купила на своя глава.
Колегата е прав. Погледни тук (http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=5) Обърни внимание на т.4
Поздрави  :-)

adam

Здравей отново!
За водата ще кажа, че стандартната смяна е 30%-40% на седмица, което ще рече 100-130 литра за 300 литров аквариум. Относно витамините си споменала, че всеки ден им слагаш определена доза, което не ми звучи добре. По-добре им давай витамини  по един  път на седмица при смяната на водата и то по време на лечението, а иначе 1 път на месец. Не подценявай минералите, тъй като при липса на минерали перките и костната система на астронотусите омекват и се получава така наречената дупка в главата и разпадане на перките.
Накратко- при подобрено качество на водата и при внимателно хранене с качествена храна за хищни цихлиди + нужните минерали и витамини постепенно рибата ще заздравее, естествено ако не е в най-късния етап на болестта.
Ще повторя от къде идва причината за проблема- мисля, че поради неправилно хранене микроорганизмите(това са патогенни бактерии и камшичести) намиращи се в стомаха на почти всяка риба се активират и нарушават слизестата мембрана на стените на стомаха и в следствие на което рибата не може да приема нужното количество храна, витамини и минерали и от там организма на рибата се изтощава, също така недостига на минерали за организма се компенсира от костите и перките и затова се получава така наречаната болест дупка в главата.
Споко, мисля, че ще се оправи астронотусчето, просто се придържай към по-горе казаното.
Успех!
: 13.10.2010г 16:04ч
Нека да допълня още нещо. Филтрацията е важна част за поддържането на качеството на водата. Аз съм с два външни филтъра - Атман 3336 подходящ за 150-200 литров аквариум и Сун Сун 303В подходящ за 300-400 литров аквариум. В момента аквариумът ми е с обем 415 литра, а реално съдържа около 370 литра вода. По-горе колегите искат да кажат, че за астронотусите е нужна мощна филтрираща система.

aonsu209

И според мен храната е важен фактор може да си вземеш жива или замразена храна. Има миксове за по евро и 50, също така и тази е хубава http://www.discuskwekerijdeijssel.nl/a-7787896/discus-ease/discus-ease-200gr съдържа необходими витамини и минерали. И още един съвет ако не яде, както се вика не го насилвай не му давай един ден нищо и пробвай на другия ден.

zangievka

Здравейте отново! благодаря на всички за важната информация за филтри те.това ще е първото подобрение което ще направя! :-) а относно храната ами аз питах и те ми казаха че в тази храна има всичко необходимо витамини, минерали и прочие.всъщност единственото което направих на своя глава бе да купя тези витамини,тук искам да благодаря на adam  за информацията и указанията за тях! *thanks.Имам и един въпрос към вас Били(астронатуса ми)  е вече 4-ти ден в лекарството наречено spiroheksol според вас време ли е до го изкарам от карантината? а относно живата храна аз купих но ми казаха че не трябва да давам защото може да бъде опасна за тяхното здраве . :-) *dontknow* *thanks

adam

Не съм запознат с медикамента spiroheksol. А относно живата храна по-добре нахрани green teror-ите с нея. За сега карай на суха храна, евентуално може предварително да я накиснеш във вода за 2-3 минути. Наистина качествената суха храна съдържа витамини и минерали, обаче ако наистина рибата страда от болестта дупка в главата и скъсване на плавниците е хубаво да се добавят допълнително минерали за по-бързо въстановяване.

zangievka

Цитат на: adam - 13.10.2010 18:16
Не съм запознат с медикамента spiroheksol. А относно живата храна по-добре нахрани green teror-ите с нея. За сега карай на суха храна, евентуално може предварително да я накиснеш във вода за 2-3 минути. Наистина качествената суха храна съдържа витамини и минерали, обаче ако наистина рибата страда от болестта дупка в главата и скъсване на плавниците е хубаво да се добавят допълнително минерали за по-бързо въстановяване.
Благодаря отново за всичко!разбирасе още утре ще купя минерали допалнително.а за живата храна ще послушам съвета.имам един въпрос как да разбера на колко години са рибките ми?и на коя година достигат пални те си размери?Благодаря предварително

Similar topics (5)

44793

Публикации: 15
Прегледи: 5309

30896

Започната от gambina


Публикации: 3
Прегледи: 2601

42978

Публикации: 18
Прегледи: 9504

26133

Публикации: 3
Прегледи: 3122