• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.05.2024 14:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Молинезия женска проблем

Започната от otunz, 20.01.2015 19:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

otunz

От скоро гледам рибки и все още не съм наясно с много неща, информацията която ще ви дам по долу за аквариума също няма да е много пълна, но се надявам да е достатъчна и да можете да ми помогнете.До днес си мислех, че се справям доста добре за новак, но сутринта забелязах, че женската молинезия не се храни и не се движи много, седи в горната част на аквариума, но не си подава устата над водата както правеше до сега. Имам двойката молинезии от 9 дена и са ми любими. Рових из вашия форум,но всички рибки за които прочетох симптомът е че седят на дъното на аквариума,затова реших да отворя нова тема. Рибката няма точици или петна по нея или поне аз не мога да забележа, защото е бяла с черни точки. Нямам представа дали е болна,но определено си мисля че нещо не е наред защото до снощи си беше жизнена и се хранеше. Иначе всички останали рибки в аквариума са наред, няма нищо необичайно в поведението им. Моля ви да ми помогнете, защото както вече споменах двойката молинезии са ми любими, пък и не искам да губя никоя от рибките си.


Дата на стартиране на аквариума:04.01.2015
Обем на аквариума:60 л.
Размери:

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати:
Температура:26
Сменям по 20% от водата на всеки 5 дни.
При смяната: Водата е (престояла) или (от чешмата направо). Водата е с температура __ градуса.

Филтрация: отбележете кой от вариантите е и колко е дебита на филтъра
Аераторна помпа (без гъба):
Аераторна помпа (с гъба):да
Вътрешен филтър л/ч:
Външен филтър л/ч:
Система за СО2:
Филтрите работят непрекъснато.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:не
(напр. смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър, рестарт на аквариума)

Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни:не

Риби:
4 женски и 1мъжко данио розово, 4 неонки, 4 барбуса, 1мъжка и 1 женска балонна молинезия и 3 сомчета



Храна:
Видове храна:през ден сменям гранули и люспи (така ме посъветва вената в магазина от където купих молинезиите)
Колко често храните рибките си: сутрин и вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:

Растения: имам само едно изкуствено
Колко % от дъното е засадено с растения:
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:
Дебелина на дъното:
Размер на камъчетата:

Осветление:неоново
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F9fhes0rv9%2FDSC_0041.jpg&hash=d59c7fb4dd9f2109dafbd5f62d25f5a5a2ded510

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2F5vdov7p63%2FDSC_0046.jpg&hash=bec20b496460146188c84f2d473d1aba34a18531

bu4komobil

забелязвал ли си изпражненията на рибата да са се променили на цвят....аз имам подобен проблем но при мен изпражненията са бели и приличат на супол,рибата не е активна,диша учестено.не си написал параметрите на водата

otunz

Няма очестено дишане, нито съм забелязал нещо в изпражненията. В интерес на истината днес хапна малко,но продалжава да си седи на едно място там горе и това е. От време на време мъжката ходи и я бута, но тя само го отбягва и пак си застава на едно място. А колкото до водата, какво да кажа-наливам от чешмата, слагам от тези капки дето са за подобряване на средата или нещо подобно и наливам.

DPI

Нямаш завъртян азотен цикъл. Направи тестове на водата. Сложи живи растения и махни изкуственото.

kasaba

Прегледай темите из болести, проблеми при рибите - има много написано какво се прави в случай на липса на азотен цикъл. С толкова много риби в момента ги тровиш с амоняк и нитрит. Трябва да всекидневни смени на вода + минимално хранене на рибите примерно през ден или два. Аз бих им давал и витамини fishtamin в храната. Най-бързото ти решение е вода от стар аквариум + вода от изплакната гъба или най-добре гъба с нитрифициращи бактерии. Ако си от София ми пиши да ти кажа от къде да си вземеш такава гъба. Можеш да пуснеш една тема - в която да напишеш, че търсиш вода от аквариум без болести + някой да си изплакне гъбата в нея ако не можеш да си намериш жива гъба. Изкуственото растение си го остави щом те кефи, не ги слушай за това със слагането на живи растения. Намали светенето на 3 часа на ден примерно докато стартираш аквариума. И не на последно място прочети какво е азотен цикъл, натравяне с амоняк и нитрит.

Caxapa

Цитат на: kasaba - 22.01.2015 18:53
Изкуственото растение си го остави щом те кефи, не ги слушай за това със слагането на живи растения.И не на последно място прочети какво е азотен цикъл, натравяне с амоняк и нитрит.
Значи за това се слагали изкуствените растения в аквариума  :duvar:
http://aquariumbg.com/forum/himiya/nyakoi-da-mi-razyasni-razlikite-mejdu-nitrati-i-nitriti/ По твоята логика, пластмасовите растения ще усвояват  тези  вещества?
Ще помоля да даваш смислени съвети за в бъдеще.  Благодаря!

kasaba

22.01.2015 19:13 #6 Last Edit: 22.01.2015 22:09 by kasaba
Цитат на: Caxapa - 22.01.2015 19:02

Значи за това се слагали изкуствените растения в аквариума  :duvar:
http://aquariumbg.com/forum/himiya/nyakoi-da-mi-razyasni-razlikite-mejdu-nitrati-i-nitriti/ По твоята логика, пластмасовите растения ще усвояват  тези  вещества?
Ще помоля да даваш смислени съвети за в бъдеще.  Благодаря!
Ти правил ли си тестове  при стартиране на аквариум по еди ни същ начин без растения и който е залесен и какви са ти показателите за нитрит, нитрат в аквата? Аз съм правил, при това с тестване на вода в РИОСВ с тест Merck. Ако ти беше - няма да ми казваш, че едва ли не пиша глупости. Аз не отричам, че имат някакво положителено въздействие, но то е минимално. Повярвай ми достатъчно нитрит си имаш да си отровиш рибите. Колегата има в 60л 18 риби колко растения ще сложиш, така че да нямаш високи нива на нитрит, за да не си тровиш рибите? Не четете само като папагали, а експерементирайте. А и най-големият ти убиец е амоняка, а ако искаме да сме перфектни за да намалим токсичността от нитритите се слагат и хлориди,  за да намалим преобразуването на хемоглобина към метхемоглобин.  Повярвай ми, ако колегата си намери 4-5 човека да си изтискат гъбите в 30л-40 вода или направо една жива гъба, + намалено хранене, витамини, смяна на вода(ако ще се вкарава мътилка или жива гъба препоръчвам да се смяна преди това 80% от вадата като следващата смени започнат след 3 дена), слагане на сера нитривек, сера биофилтър - колегата ще си реши проблема. И 100% да си залеси аквата ефекта няма и да е никакъв.
Колега купи си тест на продак за нитрит и тест за амоняк на сера. Мери всеки ден преди да смениш 30% вода и гледай да нямаш нитрит > 0.5мг/л, амоняк 0.3-0.5мг/л, ако имаш такива нива правиш  смяна на 50% вода. В един момент  нитрита ще ти изчезне. Това ще означава, че си стартирал аквата и имаш завъртян азотен цикъл. Прочети повече за него. За да можеш да правиш повече тестове правиш така. Намаляш на половина водата, която се слага в стъкленият съд, както и капките. Примерно, ако в упътването на продак пише, че слагаш 5мл вода и 4 капки реактив, слагаш 2.5мл вода и 2 капки реактив.

Сега се замисли колко ползотворен беше моят и твоят коментар, за да реши колегата проблема си.

Caxapa

Това което имах да казвам го казах. Пластмасата  с нищо не помага за усвояването на тези  вещества в аквариума. Колкото до гъбите мога да поспоря с теб и за тези неща, че си има и време  което ако се пресрочи и ако ще от 10 аквариума да изстискаш гъбите ще ти загинат бактериите. 
Без да го повтарям повече..акцента на забележката бе за пластмасите.

kasaba

Цитат на: Caxapa - 22.01.2015 20:23
Това което имах да казвам го казах. Пластмасата  с нищо не помага за усвояването на тези  вещества в аквариума. Колкото до гъбите мога да поспоря с теб и за тези неща, че си има и време  което ако се пресрочи и ако ще от 10 аквариума да изстискаш гъбите ще ти загинат бактериите. 
Без да го повтарям повече..акцента на забележката бе за пластмасите.
Аз не казвам, че китките нямат положително влияние относно редукция нитрит,нитрат но говорех в конретният случай на колегата и, че няма да му помогнат изобщо. И всичко, което съм го написал по горе съм го експериментирал и наблюдавал с тестове.
Колкото до ползването на жива гъба, мътилка - мисля че се подразбира, че не говоря за вземане на такава вода/гъба, да се държат в шишета и да се сложат след 2-3 дена във водата.
Колкото до гъбата, ако се вземи жива(гъба заселена с бактерии) трябва да не се пусне в аквата свободно, а водата да преминава през нея, било то с камъче или слагането и най-добре в канистър. За бактерии може да си говорим много в детайли има други и неща, които им влияят, вредят, убиват, но нека по-знаещите да споделят :). Аз мисля, че казах достатъчно интересни и полезни неща, които стари акваристи хора знаят, но само си мълчат

Caxapa

Ти с какво му помагаш на този колега? Със съвет да не слага растения в аквариума и да си остави пластмасовите ли?  Това имах предвид като забележка и не ми се изхлузвай като мокра връв! Аман от такива съвети!

kasaba

Цитат на: Caxapa - 22.01.2015 20:38
Ти с какво му помагаш на този колега? Със съвет да не слага растения в аквариума и да си остави пластмасовите ли?  Това имах предвид като забележка и не ми се изхлузвай като мокра връв! Аман от такива съвети!
Ти май не четеш, а само гледаш да се заяждаш. И като си модератор тук, не ми се дръж все едно сме на село - трябва да си за пример. Написах, че не отричам полезното им въздействие, но няма да помогнат изобщо в неговият случай. За какво да си дава парите на вятъра. Помогнах му със съвет как да реагира точно в тази ситуация. А ти как му помогна - като спориш и се заяждаш с мен ли или като го съветваш да си хвърли парите за едно нищо - само щото си чел някъде какво въздействие имат растенията върху нитрит и нитрат? Спрете да зубрите от нета, мислете с главите си, експериментирайе и давайте смислени отговор.  Малко такива хора останаха в този раздел. Вземайте пример от raiko и Ivan_S. Отговор като махни пластмасата и сложи растение е отбиване на номер. Човека не знае какво е азотен цикъл, камо ли какви растения да сложи с какво да им свети и как да ги поддържа да вървят. Ами какво става като колегата си купи някакво растение, което не вирее в неговата вода и умре. Уж спасяваме положението в нестебилен аквариум, а човека си трови рибите щото не знае, какво растение да сложи как да го гледа, то умира и му хакаме още амоняк във водата....
И е крайно време да направите една топ тема, до тази с попълването на бланката за описание на проблем или да ги обедините, като опишете какво става като нямаш азотен цикъл, а си вкарал риби, какви са симптомите и как трябва да се реагира. Повече 50% от темите, които се отварят са вследствие, че хората нямат азотен цикъл или е нестабилен или са сложили много риби в аквариума си, а той е неподходящо малък.

otunz

Благодаря ви много за помощта!Междувременно рибката ми живна и поне за сега всичко е наред, но ще се възползвам от съветите ви и от това което допълнително прочетох във форума и ще започна още днес с измерването на параметрите на водата. Надявам се усилията ми да дадат резултат и всичките ми рибки да се чувстват добре.

kasaba

Цитат на: otunz - 23.01.2015 08:34
Благодаря ви много за помощта!Междувременно рибката ми живна и поне за сега всичко е наред, но ще се възползвам от съветите ви и от това което допълнително прочетох във форума и ще започна още днес с измерването на параметрите на водата. Надявам се усилията ми да дадат резултат и всичките ми рибки да се чувстват добре.
Надявам се да съм ти помогнал :).

discusfen

Колеги той аквариума говори ама няма кой да го чуе.Рибката която не се чувства добре е млада женска,която може да не е достигнала полова зрялост,и да се стресира от ухажванията на мъжкия.Осветлението е неподобаващо за сладководен аквариум,камоли за естествени растения.Филтриращата система е много слаба.Вземи си потопяема помпа с представка с въглен в нея ,който отстранява бързо амоняка.

otunz

Здравейте отново. Тъкмо си мислех,че всичко вече е наред, и... Ами същата, тази женска молинезия, която виждате по горе на снимките си беше живнала, хранеше се, плуваше си спокойно из аквариума до днес сутринта. Като се върнах от работа забелязах, че барбусите я "нападат".Изглежда все едно я "пощят", като маймуни ама нали си нямат ръце?!В крайна сметка я отделих(имам един малък аквариум, ако може да се нарече така 2 литра- в него преди гледах мъжка бета), но там нямам нито филтър нито осветление...не знам какво да правя! По рибката няма някакви видими белези и не диша учестено, но сякаш малко е омърлушена Иначе през 2 дена сменям водата както ме посъветвахте, храня рибите 1 път на ден, осветлението го включвам сутрин само за няколко часа. Много е странно според мен всичко това, защото всички останали рибки нямат проблем. Предположихте, че е млада женска, но когато купих двойката от магазина имаше малки и жената каза, че са от тях. Моля, помогнете ми!

Similar topics (5)

34110

Публикации: 3
Прегледи: 2503

55977

Публикации: 8
Прегледи: 3213

29899

Започната от teo_21


Публикации: 12
Прегледи: 6665

41414

Публикации: 5
Прегледи: 2657

52866

Публикации: 6
Прегледи: 2214