• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.06.2024 16:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Изненадваща смърт на риба :(

Започната от Ivan_S, 13.06.2014 22:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Здравейте, колеги,

Налага се да пиша по неприятен повод, но какво да се прави, неизбежни са тези моменти. След почти 2 абсолютно безпроблемни години, случи се пак, че загубих риба. Тази вечер намерих между камъните мъртва една от женските. Като я извадих, единственото, което ми направи впечатление е малко зачервеният й корем. Май досега не съм срещал такова нещо при мъртва риба. Тялото й си беше абсолютно ОК - здраво, без наранявания, здрави плавници, здрава опашка, очите естесвено бяха помътнели, без проблеми по кожата и с люспите. Огледах за някакви белези на блоут, но такива не можах да открия. Рибата не беше нито подута, нито "настръхнала" (даже си беше гладка и хлъзгава както обичайно), нищо такова. Нямаше никакви деформации на ануса. Дори животинчето беше починало с 1 см. изпражнение, та успях дори и него да видя. Беше си нормално, плътно, тъмно на цвят (предполагам от спирулината, която ядоха сутринта). Нито беше прозрачно, нито лигаво, нищо, за това изключих блоут. Сутринта, а и преди това нищо не ми е правило впечатление. Тя, а и всички останали риби са много жизнени, имат отличен апетит, не съм забелязвал да се трият в грунда, даже съм сгурен, че не го правят. Снощи мерих нитрит и рН (само това меря), както и тази вечер след като намерих умрялата риба. Показанията и в двата случая бяха 0 нитрит и обичайното рН - 8. Днес сутринта рибата си беше наред, никакви, дори и минимални признаци на проблен не разчетох. Рибите обичайно ядат НЛС 2 пъти дневно, а сега временно са на Сера Сан и JBL Sprulina комбинирано, също 2 пъти дневно. Рибите имат подобаващ апетит.

Само да вмъкна, при възрастните има и 8-9 мъника на по 1 см., изключително жизнени и щъкащи. Споменавам го, защото допускам, че ако има някакъв проблем в аквариума, би трябвало първо тях да порази като най-слаби. А те са като навити на пружина.

Това е анамнезата на рибето. Та, някакви идеи каква би могла да е причината за изненадващата за мен смърт на животинката - блоут, вирус, инфекция (ако е това, от какво), някакви външни паразити или ...... просто се е заклещила между камъните (макар да не ползват за пръв път това място, където я намерих) .... !?!?!?! Що за нещо ми затри рибето :(.

Друга риба малко ме притесни също. Тази вечер ми се наби на очи, че в основата на гръдните перки има някакво зачервяване. Нещо като кръвоизлив все едно, и на двете перки. Вижте снимката (доста е лоша, но по-добра не можах да направя, че и в близък план). Рибката видимо не показва никакви симптоми. Плува си, яде си нормало, не страни от другите риби (поне не по-различно от обичайното). С една дума външно видимо и като поведение, няма нищо различно от обичайното й поведение. Изглежда си здрава, няма проблеми с планвници, люспи, кожа и т.н. Тук въпросът ми е имате ли представа какво е това нещо, някакво нараняване или нещо друго? Единствено там, локално е това зачервяване.

Мерси предварително на всички, които биха помогнали да разкрия мистерията и да реша проблема, ако има такъв.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi61.tinypic.com%2F11vrxbr.jpg&hash=b07260f2a83dc28e9a90f54b87d6d5b61138038c
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

rollon

Аз съм си наумил,че такава внезапна смърт на риба може да се дължи на задавяне,при мен се е случвало при смяна на храната,след нахранване да ми умират без други видими белези.

Ivan_S

Задавяне ... де да знам. Сутринта като ги нахраних си беше всичко нормално. Аз излизам поне 30 мин. след като съм ги нахранил. През деня не получават храна. А като се прибрах рибата беше умряла. Всъщност забелях, че липсва, точно след като ги нахраних. Нещо се зачудих къде е шестата женска риба. И като огледах, я видях мъртва. Според мен случака е станала по-рано. Аз я намерих 15-20 мин., след като ги нахраних. Дали пък тогава да е загинала  *dontknow*. Още се чудя ...
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

29291

Публикации: 8
Прегледи: 6174

54599

Публикации: 3
Прегледи: 1860

49793

Публикации: 15
Прегледи: 6107

42408

Публикации: 8
Прегледи: 3171

30532

Публикации: 2
Прегледи: 4062