• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 19:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Барбусите го загазиха

Започната от lkm, 16.08.2005 21:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lkm

Здравейте,
Загледах се в аквариума и забелязах че един данио сдава багажа - изтънял е здраво и другите му себеподобни го налитат. Стана ми жал и реших да сложа малко храна пък дано се добере до нея. Гледам че се активизира и сложиь още малко - 3-пъти подред. В резултат на което сега барбусите немогат да стигнат дъното, като балони с въздух са. Единия даже съвсем обърна корема. И всичко туи стана за точно има няма две минути. Мога ли нещо да направя освен да се моля?

chandler

грешката ти идва оттам, че си опитал да храниш друга рибка в присъствието на барбуси (според мен де)...
защото барбуса е толкова лаком, че едва ли е оставил мнг храна за другите обитатели и се е натъпкал като прасе. пък и не знаят кога да спрат, това им е лошото.
за съвет не се сещам. преяли рибки са си преяли рибки :(
chandler

malomir


aqua

@lkm,
Пиши при каква температура си гледаш рибите, ако още те интересува темата, а и ако все още барбусите не са се споминали.

lkm

Сутринта поне още не се бяха споминали. Като чели малко по лесно снизат до долу но пак правят странни издигания като балони. Интересното е че единствено те се повредиха - нито зелените барбуси, нито неонките, тетрата, анцистросите, даниотата. А и всичко стана буквално за броени минути - докато плюскаха и се преебаха.

Имах един хелер, малко старичък. От известно време беше спрял да яде, много не се и двише. Сутринта барбусите, въпреки проблема си, го бяха подгонили здраво. Извадих го в една кофа в която умря за около час. Огледах го внимателно и не забелязах никакви точки или язви по него. Единствено капаците покриващи хрилете му бяха побелели по ръбовете. Мисля че си бяха изцяло оранжеви преди.

Аквариума е към 112 - 120 литра. Температурата снощи беше около 29 - 30 градуса. Час преди инцидента смених една кофа 10 литра вода директно налята от чешмата (това го правя от 2 седмици насам заради мътна вода, а и да дръпнат растенията). РН-то ми е около 7 - 7,5. Имам и DIY СО2 система с мая. Храня ги само с Vipan.

Имам и един охлюв на които не му личи да му е лоша водата. Постоянно е в движение.

По принцит маи такова състояние на рибите не е прецедент - случвало се е и на други. Ако някой може да ми обасни на какво се дължи това ще му бъда благодарен.

Stas

Не че това е причината, но тая практика за наливане директно от чешмата направо ме убива. Май доста хора правят така... Абе хора, толкова ли е трудно да си държите една 10 литрова туба някъде да престоява?

Raven

няма никакъв проблем да сипваш вода директно от чешмата ако аквариума ти е над 200- 300 л. просто нямаш друг избор.
но все пак е хубаво да се направи филтър на маркуча с които се сипва водата - примерно бутилка в която има гъба и един пакет активен въглен- това е достатъчно за дехлориране на водата преди да влезе в аквариума.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Ами аз си имам постоянно 6 туби, които отлежават... Не ми е проблем.

aqua

@lkm,
Нещо ми се струва, че в съда ти е започнал процес на ферментация - мътна вода, сравнително висока температура, повишено съдържание на хранителни отпадъци. Скоро може да замирише като от казан за бира при тая с-ма с маята  :D .
Сериозно казано - започни ежедневно да подменяш вода от съда, напр. 25 l; направи опит да понижиш температурата в аквариума - пакет с лед например. Това и прехранването е позволило при някои от рибите ти да се натрупат газове в храносмилателния тракт. Просто се е появил допълнителен плавателен мехур, който те не могат да контролират, абе нещо като колитна криза при хора с понижен имунен статус. Опитай се да приложиш 2-3 дневна гладна диета - никакви храни в съда и само подмяна на водата.

Дано не ти се случи да умре някоя от надутите ти риби, но ако това стане е добре да я отвориш и да видиш червата и стомаха как са. Много е вероятно да те посрещне силна и неприятна миризма на разлагаща се плът.

Въобще ако ти е възможно споделяй ежедневно как се развиват събитията.

Longanlon

Температурата може да се понижи и като оставиш аквариума отворен.

А ти къде живееш всъщност, че водата ти е 30С в това хладно в по-голямата част от страната време?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

patter

Малко е офтопик, но предложението на аква малко ме смущава (стига аз да съм го разбрал правилно де). Охлаждане с лед !? Повечето хора ще си представят кубчета лед поставени направо в аквариума. Чел съм в един форум, че това води до смърт при скаридките (предполагам че и на рибките няма да им хареса). Ако се сложи директно в аквариума ледът предизвика получаването на области с голяма температурна разлика (макар и за кратко време), което може да е фатално за добичетата (за зарзавата не съм сигурен).

NO CARRIER

Обикновено ледът се слага в пликче, може би и с малко водичка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

lkm

Маята я сложих преди 1 седмица а водата ми не е съвсем бистра от преди месец. Аквариума е нов и имам един дънер в него - предполагам за това се оцветява. Вече е значително по бистра но въпреки това аз продължавам да смениям по една кофа ако не секи ден то през ден. По принтсип гледам да не ги прехранвам, често чистя и филтрите (малко offtopic но имам един AquaEl FAN3 и една дунапренена гъба. Има ли смисъл от дунапренената щото адски е грозна и много ме дразни като визия).

Засега барбусите са добре. Като чели вече са се изпръцкали  :? .  Храня ги по принцип сутринта преди да излезна като слагам и по малко тор. Много му се радват и всички се събират около него като го сипвам.

С температурата незнам какво да правя. Не е съвсем от лампите толкова сисока. Живея в Слатина от страна която се огрява следобед и принципно става голям мор. Снощи температурата беше около 29 градуса.

77

вече месец при мен температурата се колебае от 28-30 градуса :lol: изключил съм нагревавателите отдавна но осветлението си казва думата :wink: имам  един вентилатор ама май ще сложа още един :D по принцип не съм възторжен от положението ,но нямам никакви проблеми с риби и растения :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

aqua

@всичи, които това ги интересува.

ЛЕД - слага се при спешни случаи в аквариума за да понижи неприлично високи температури на водата в него. НЕ СЕ ПОСТАВЯ директно във водата! ВИЖ ПО-ГОРЕ написаното от мен - използва с полиетиленов плик и в него се пъхат кубчетата/топчетата. Също виж NO CARIER - той препоръчва малко вода в плика. Добре е.

@lkm,

Имаш сериозен проблем с вторично затопляне на съда от нагряти предмети, в случая жилищна стена. Аз обикновено вмъквам между стената и стъклената страница на съда топлоизолационен материал - стиропор, стиродур и пр. Има достатъчно варианти на пазара. Много добри резултати се получават с коркова изолация, но е по-скъпо, а и ако попадне влага по него става много лошо. Коркът мухлясва.
Ако не ме лъже паметта параметрите на стиропора (патентован от BASF) са 10оС изолирани от 2 cm дебелина на материала. Нещо такова беше, но отдавна съм го учил и не претендирам за добра памет  :oops: . Освен това не гние и не мухлясва от влагата, която при много случаи се получава около аквариума.

Успех!