• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.05.2025 21:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бактерия, паразит или друго...

Започната от efsedno, 13.02.2025 17:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

efsedno

Здравейте,
Трябва да се отчета и в този раздел...
Преди 30 дни стартирах 240л аквариум (реален обем вода), всички растения са живи, камъни, корени всичко е естествен материал.
Започнах с 6 молинезии (около 1 седмица след старта) от местно квартално магазинче защото бях прочел, че било добре да се пуснат няколко рибки да помогат на цикъла.

След още 10-15 дни взех и други рибки, и в момента имам 3 скаларии, 4 коридораса, 2 анциструса, 3 колизи, 8 неонки

Преди около 1 седмица забелязах че едната молинезия има бели изпражнения, но нямаше други признаци - ядеше плуваше, след няколко дни започна да страни от другите и да се крие (другите молинезии я нападаха като я видят), показваше се само когато търси храна (видимо беше по слаба от другите). След 2-3 дни започна да плува по странно и вечерта беше починала. Третирах аквата с esha ndx, за да помогна поне на другите рибки.

Преди 2 дни забелязах на едната скалария на едната перка бяло като прашинка(релефно), а на друга перчицата и беше като разядена, посъветвах се с уж-по опитни акваристи, казаха че е ихтио, онзиден започнах с лечение esha 2000 + esha exit днес е трети ден.

Не забелязвам подобрения или влошаване на рибките, единствено отчитам при молинезиите по странно държание, поне за мен, а може и защото от 3 дни са на тъмно заради лекарствата (пак по препоръка).
Не знам да продължавам ли с двете еши..

Прикачвам и малко материал: https://files.fm/u/mbv367upq2

Lightning_boy

Това според мен не е ихтио. Гниенето на плавателните перки е признак за лошо качество на водата.
Мерил ли си някакви стойности? Вода на колко време сменяш и по колко?
Това е генерален проблем щом се получава при всички риби.
Изпражненията определено говорят за чревни паразити. Въобще не съм убеден, че с това третиране за ихтио си направил нещо положително.
Температурата в аквариума колко градуса е?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

efsedno

Имам лентички за тестване, и според тях изглеждат добре показателите, доколкото може да се вярва на тея лентички (май ще трябва да разгледам за тестове с капки)

Сменям на 7 дни около 20-30%, температура около 25, като от 3 дни съм вдигнал на 28.

За чревни третирах с esha ndx на 08.02, след 24часа смених 30% и сложих активен въглен за 48 часа (според указанието на препарата), смятам да повторя на 22.02 пак ndx (14 дни след първото).

Esha 2000 го дават за гъбички, паразити и подобни..
Esha exit го дават за ихтио и други, затова и ги комбинирах двата.

M14iro

Ако гние перката на Скаларията е бактериална инфекция, Сера бактопур е за това.
И аз мисля , че не е ихтио. Ето как изглежда риба с ихтио.

efsedno

Esha 2000 също го дават за гниене на перки.
Имам и омнипур, ама няма ли да им стане много  *NO*

M14iro

Цитат на: efsedno - 13.02.2025 20:17Esha 2000 също го дават за гниене на перки.
Имам и омнипур, ама няма ли да им стане много  *NO*
Е щом си третирал с Esha 2000...
Просто не знаех , че  Esha 2000 е за бакт. инфекции  *privet*

Lightning_boy

Аз лично не бих третирал с 2-та препарата едновременно.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

mushroom

Според моето скромно мнение, ако сиптомите са на една, две три рибки (тоест малък брой или единични случаи),трябва да вадиш рибките в отделен съд и там да третираш. Със съответното увеличаване на температурата и силно аериране в съда. Ако не се лъжа така пише и на Bactopur-a.
Иначе ако бухаш направо в аквата, сигурно разказваш играта на азотния цикъл.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Similar topics (5)

21398

Публикации: 3
Прегледи: 4667

54877

Публикации: 4
Прегледи: 4299

57908

Публикации: 4
Прегледи: 2340

7798

Публикации: 7