• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

златни рибки СТАТИЯ

Започната от ribarq_555, 01.08.2009 23:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ribarq_555

Съвети за осигуряването на вашата любима златна рибка на дълъг и здравословен живот.

Името на златните рибки е Carassius auratus. Те са отглеждани в Ориента около 1000 години и в Европа около 100 години за да достигнат до всички тези цветове и форми, които са познати на акваристите днес.

Всички златни рибки са темпераментни рибки, които се намират в студени потоци, езера и водоизточници, хванати и развъждани за хоби.

Грижата за тях може да бъде минимална, но те все пак изискват такава. Ако и е осигурено подходящо отглеждане и добра здравословна среда една златна рибка може да живее над 50 години!

Оборудване и поддържане:

За да пазите златната си рибка здрава, помнете да и доставяте много чиста, хладна вода. Температурата на рибката не трябва да се качва над 23 градуса и е идеално да се запази между 18-20 градуса, ето защо си купете термометър. Ако задържите рибката на температура над 23 градуса за дълго време това ще доведе от свършване на кислорода, което може да причини нервни и сърдечни повреди, може сериозно да засегне имунната система и така да направи рибката податлива към много болести - от лесно лечимия ick до swim bladder инфекции, които са трудно лечими, както и може да доведе до смърт.

Добре е да държите златната си рибка в аквариум от поне 30 литра, и се постарайте минимум 24 литра място да е посветено на всяка една златна рибка.

Това ще достави достатъчно място за златната ви рибка за да е здрава, и ще позволи на самият аквариум да ви помогне да имате здрави рибки. Седмично сменяйте 10-15% от водата, за да може златната рибка да има винаги чиста вода и отпадъците, които не се обработват от филтъра да се премахнат.

В тази насока вашите рибки се нуждаят от филтър, за да не стане водата токсична. Когато избирате филтър, ако имате претенциозни златни рибки, внимавайте филтъра да не прави излишно течение в аквариума ви, защото това ще затрудни плуването на рибките.

Храна и грижа:

Помнете че златните ви рибки са всеядни, затова им доставяйте различна и с богато съдържание на въглехидрати диета. Много храни за златни рибки са налични на пазара днес, повечето замразени храни за рибки са също подходящи. Златните рибки имат голям апетит, и те постоянно ще търсят храна. Не позволявайте това да ви накара да ги прехраните. Сигурният начин да не преядът е да слагате храна така, че да са способни да консумират за период от 2 минути. Ако има храна в аквариума след тези 2 минути, то тя ще се превърне в лошо качество на водата и ще направи златните ви рибки податливи към болести.

Трябва да храните рибките си само 1 път на ден.

Ако им доставите подходяща диета то те ще имат по-дълъг живот и това ще засили тяхната имунна система.

За да се чувстват комфортно, те трябва да имат много места за криене. Те не са претенциозни към самото място, но вие трябва да се уверите че нямате остри декорации от които може да се наранят.

Както повечето риби те ще са по-комфортни и ще станат по-активни, ако им доставите 50-75% места за криене в аквариума. Доставянето на достатъчно покритие с такива места ще намали стреса и увеличи продължителността на живота на вашата златна рибка.

Компания:

Златните рибки могат да се гледат заедно с рибки с подобни изисквания за грижа и темперамент.

Това ограничава единствено към други видове златни рибки. Има много различни и интересни златни рибки от които можете да изберете. Когато търсите компания, помнете да изберете златна рибка с подобни телесни параметри. Ако се различават прекалено много, вероятно някоя ще изпревари другите за храна и ще имате златна рибка, която да умира от глад, докато друга дебелее пред очите ви в аквариума.
Запазете българското пишете на кирилица!

_777_

Поне дай линк към оригиналния текст на статията. ;-)
http://www.eadvise.info/?page=show_art&id=38&art_id=24
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

kamos

Звучи ми като дописка в жълт вестник за допълване на страницата. Доста е обща и от там неточна.
Иначе браво за превода и старанието.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

N.Nobs

Което всъщност не е и превод, а що се отнася до старанието.................. :kreshtja:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Divane

Мило,наблегни на четенето,статийте ги остави за следващите години.Моля те!

elblanko

Цитат на: kamos - 01.08.2009 23:19
Звучи ми като дописка в жълт вестник за допълване на страницата. Доста е обща и от там неточна.
Иначе браво за превода и старанието.
Аз не виждам нищо неточно и мисля че ще е много полезна особено това с температурата ще е полезно за доста заблудени. *DRINK*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

}|{opukc

Хора, уважавайте старанието и труда на младите!! Ако има нещо неточно поправете го, ако има нещо непълно допълнете го!
А, аз съм в отпуск!!

Bai Pe6o

Цитат на: elblanko - 01.08.2009 23:34
Аз не виждам нищо неточно и мисля че ще е много полезна особено това с температурата ще е полезно за доста заблудени. *DRINK*

Точно като мен до скоро.
*DRINK*

Divane

Статии има много(включително и за златните рибки),има и раздел ,направен специално за тях!
Мисля да прекратя този цирк,съжалявам!

Similar topics (5)

19286

Публикации: 6
Прегледи: 8021

2563

Публикации: 17
Прегледи: 14426

7331

Публикации: 18
Прегледи: 7901

2674

Започната от Bananka


Публикации: 29
Прегледи: 8878

15767

Публикации: 3
Прегледи: 2835