• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за дъно с речни камъчета

Започната от ianiovski, 15.05.2011 13:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ianiovski

Извинявам се за лошото качество на снимките ,но  са снимани с ГСМ .  Акравиума ми е  22 л , имам 2 гупи,2 молинези ,  2 неонки , 2 хелера , 1 сомче и един охлюв .

Както виждате дъното ми е с речни камъчета  миди и рапани  :)  . Забелязах след доливане на вода в аквариума  от дъното започнаха да се издигат изпражненията на рибките и др. мръсотии и реших да го почистя  .  Аквариума ми е стартиран от пред 1 месец и дъното не е чистено изобщо . Пробвах да  го  изчистя  като взех маркучето от  помпичката и единият му край слжих в  аквариума другият на по -ниско ниво  и се получи нещо като  помпичка( друг е въпроса че поех мало вода от акариума  :-| :D)  за нечистотии.  Свърши ми горе долу добра работа (останаха още малко ,но не може всичко да се изчисти)  само ,че 2-3 литра от аквариума    изчезнаха .  Та въпроса ми е  тези помпички дето ги продават  за по 4 лв дето се чисти дъното дали ще ми свъши работа в моят случай или да си продължа с маруча да го чистя ???

Ето и снимките : http://img850.imageshack.us/g/dsc00092z.jpg/

Bolta

Намери си някакъв грунд с големина на камъчетата около 3-5мм, за да подмениш сегашния. Това, което в момента използваш за грунд, само ще ти пречи на почистването...т. е. много трудно, ще можеш да сифонираш дъното и много боклуци, ще се натрупват.
Моя съвет е , да извадиш и мидите и рапаните. Все пак аквариума е малък и те само, ще ти повишават твърдостта на водата. Пък и естетически не се връзват в сладководен аквариум.
Иначе....да, със уред наречен сифон, добре се почиства дъното.
А, това че са изчезнали 2-3 литра вода - не трябва да те притеснява. Даже е необходимо и повечко да "изчезват". Тази процедура с почистването, е добре да я правиш всяка седмица, след това прибавяш нова (престояла) вода.
Да предположим, че аквариума ти събира 20 литра чисто....значи спокойно можеш да сменяш по около 5-6 литра вода, при седмичната смяна.  *THUMBS UP*

MeTogu

И маркучето да ползваш и сифонатор да си купиш пак ще чистиш аквариума.Друг е въпроса дали искаш пак да пиеш от водата в аквариума ;)
Колкото да камъчките ти,те са доста едри за аквариумчето и като цяло.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Такъв е начина на почистванев общи линии, като на мястото на източената вода доливаме прясна която естетвено е с температурата на тази в аквариума. Само раковините и камъните не са подходящи. Раковините правят водата по-твърда от необходимото а камъните са много едри. От което стигам до размисъл, че нямаш добър баланс в този аквариум.

Similar topics (5)

27404

Публикации: 10
Прегледи: 4566

11374

Публикации: 12
Прегледи: 5957

2205

Публикации: 119
Прегледи: 39972

41174

Публикации: 10
Прегледи: 3820

8268

Публикации: 13
Прегледи: 6052