Българска Аквариумна Енциклопедия

ОБЩИ ТЕМИ => Проблеми => Темата е започната от: baro - 07.11.2010 10:40

Заглавие: Въпрос относно Контра ихтио
Публикувано от: baro - 07.11.2010 10:40
Здравейте на всички акваристи.Въпроса ми е свързан със съответното лекарство,а по точно един колега ми го препоръча като дезинфектант и да го добавям на всяка смяна на водата по една капка на десет литра вода.Малко съм скептично настроен към този препарат тъй като на кутийката няма даже име на производител.Ще се радвам да прочета вашите мнения по въпроса .Мерси на отзовалите се .
Заглавие: Re: Въпрос относно Контра ихтио
Публикувано от: kamos - 07.11.2010 11:36
По принцип има добър ефект при лекуване на болестта ихтио, но нулира азотния цикъл, т.е. при смяна на водата е не желателно да се ползва. Лекарството е на база метиленово синьо.
Заглавие: Re: Въпрос относно Контра ихтио
Публикувано от: Лора - 07.11.2010 11:44
Това е основната грешка и на търговците в акваристичните магазини, да го продават за дезинфектант. Какво да дезинфектира? Ако поддържаш хигиената на аквариума, както е писано по книгите, няма да имаш нужда от дезинфекция. Както колегата kamos е отбелязал, добавянето на препарата при всяка смяна на водата само скапва азотния цикъл. Нима приятеля ти пие разни лекарства за дезинфекция? Малко или много действието на Контра Ихтио е като на антибиотик при човека (скапва чревната флора).
Заглавие: Re: Въпрос относно Контра ихтио
Публикувано от: baro - 07.11.2010 12:00
Благодаря за мненията значи ще си го запазя за лекуване и няма да слагам при смяна на вода.