• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тест за нитрати на PRODAC - някой ползвал ли е ?

Започната от ptsekov, 31.05.2006 23:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ptsekov

Здравейте,

Умряха ми две мраморни анцитрусчета и едно от подозренията беше повишено ниво на нитрати. Взех тест за нитрати на PRODAC и следвайки инструкциите днес се опитах да измеря нивото им във водата на моя аквариум. Теста се прави като в една епруветка се сипва аквариумна вода два реагента и след това се чака 5 минути - при наличие на нитрати водата трябва да се оцвети в червено. В зависимост от наситеността на цветът се измерва нивото на нитратите.
Към теста е включена таблица която дава кой цвят на колко нитрати отговаря - стъпките са 0,10,25,50,75,100 мг/л.

Така... при мен обаче водата въобще не си промени цвета. Сега се чудя... Възможно ли е въобще да нямам нитрати или пък да са по малко от 10 мг/л ? Дали теста е кофти  ?

Нека някой ако има опит с този тест за нитрати да сподели опита и впечатленията си.

Благодаря!

malomir

И аз имам подобни случки с тестове на продак.Докато не взех на Сера и разбрах колко са ме заблуждавали.Не ти препоръчвам тестовете им.

NikolaV

Мога да споделя само за тестове на Продак за pH и dH. За pH имам и на Сера - сравнявал съм ги и мерят еднакво. И за втория нямам основания за съмнение.
Имам и тест за Нитрати на Сера. При мен нищо не открива, а малко ме съмнява да нямам.

cardin

И аз си бях взел един тест на Продак за GH ма не мереше нищо, въобще не си променяше цвета. Вземи си на сера те си мерят според мене добре.

N.Nobs

Цитат на: "cardin"И аз си бях взел един тест на Продак за GH ма не мереше нищо, въобще не си променяше цвета. Вземи си на сера те си мерят според мене добре.

И аз си имам един такъв в къщи.След 3 неуспешни опита да си премеря твърдоста (на водата) го пенсионирах :disgust
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ptsekov

Мдам.. Жалко за 20-те лева, които дадох. Сега гледам, че теста за нитрати на Sera е и по-евтин. Аман от търговци.

Raven

аз пък се съмнявам в тестовете на Ратай- отчитат ми 20 мг. нитрати в чешмяната вода а желязото нещо не го хваща.
имат разминавания с тези на Сера- техните резултати ми се струват по логични.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

malomir

Цитат на: "ptsekov"Аман от търговци.
Градски в  случая търговците нямат особенна вина.

ptsekov

Да... Наистина нямат - моя е грешката, че импулсивно реших да взема тест и влязах в най-близкия магазин (този от който нито един път не съм останал доволен при това) без да проверя предварително какви са цените. Сера-та очевидно е 5-6 лева по-евтина, но в този магазин ми казаха, че била 20+ лв. Също така ме увериха, че въпросния тест бил много добър. В този магазин мога спокойно да заявя, че са големи кавали!

malomir

ptsekov няколко пъти намекна за този магазин.Хаиде да се срещнем някой път да отидем заедно и да те запозная с пичовете и да видиш че дявола не е толкова черен.Ако искаш да минем на Л.С.да се разберем нещо.Не съм им рекламен агент или нещо такова.Просто се чудя как е възможно да имаш такова негативно мнение за тях.Пичовете са професионалисти и членове на форума тук.Ако някой не ти е обърнал внимание предполагам че е  било в суматохата или нещо такова.

Joro Vn

Темата много кривна. Поне да беше лафче, а то? Последните постове според мен изобщо не са за тук. Има вече достатъчно теми, където мястото им би било по- подходящо. Че минете направо на ЛС :evil: . Ptsekov го разбирам донякъде , още е под въпрос на емоцийте, а май и не е на ти с хората. Ама и ти, Malomire- кой кого познава, откога, защо, като какъв? Не било реклама, ами какво е тогава в това публично пространство. Дори и положителна. И то по отношение на търговци, пряко свързани с акваристиката и с които всички останали имаме чести контакти. А не някой магазин за техника например. И техните колеги- търговци четат във форума. Тогава и за тях ли трябва да пишем или вземаме отношение в подобни теми? Ставаше дума за определен продукт, а не за вносителя или търговеца! Правете си изводи за в бъдеще, Варна, пък и България не е толкова голяма.
Предварително се извинявам, поста ми не е с цел да засегна накоя от страните, свързани с тази тема :!: .

ptsekov

Цитат на: "Joro Vn"Ptsekov го разбирам донякъде , още е под въпрос на емоцийте, а май и не е на ти с хората.

Ти как разбра дали съм "НА ТИ" с хората ? Значи според теб е по-добре човек като го излъжат да си мълчи. Излъгаха и за цената на продукта на Сера и за качествата на тоя на Продак.

malomir

Цитат на: "Joro Vn"
Предварително се извинявам, поста ми не е с цел да засегна накоя от страните,  .
A с каква цел е поста ти Жоре да ме зарадваш ли?Не успя ако е така.И съм далеч от мисълта да изпадам в каквито и да е спорове.

Joro Vn

Аз също не искам да споря и пак повтарям, да обидя някого. Изразявам мое лично мнение , че тези постове не бяха за тази тема. Има някакви правила в този форум. Дотук също спирам, ако искате да ме линчувате, може на ЛС или в четвъртък в "Дядо Пеньо". Бирата е от мен, или каквото там ви е на сърце  :beer .

Raya

Нитратите в аквариума наистина са проблем, но сомовете, особено лорикариевите са доста чувсвителни към препарати, особено формалин и съдържащите мед... вероятно случая да не е такъв,но можеш да го имаш предвид ако стигнеш дотам:)
А по основната тема мога да кажа, че на СЕРА не всички продукти си струват, но тестовете определено са добри; дават резултати близки до лабораторните...и определено не са скъпи!

Similar topics (5)

41083

Публикации: 2
Прегледи: 2562

41185

Публикации: 7
Прегледи: 3325

8040

Публикации: 15
Прегледи: 6281

48678

Започната от bukito


Публикации: 4
Прегледи: 2455

11985

Публикации: 9
Прегледи: 6716