• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.05.2024 00:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

brankov

Здравейте колеги искам да ви попитат понеже водата в моя град е доста алкална ( КН 11; РН 8) ,а имам възможност да нося вода от София която е с параметри КН 2- РН 7 .Притеснява ме че КН-то е доста ниско според мен, и се чуда дали няма да си навлека проблеми и ако да -какви може да са те според вас ?.Идеята ми е лека полека като сменям водата да стане само с тази от София.Аквариума е 100 литра с доста растения и има гупи и неонки . Благодаря предварително!

koko7

Някой знаели откаде в Перник мога да си взема пясък за аквариума и каква е цената му ?

deepblue

Добър ден  :-) Оцеляха ми 3 малки рибки в буркан . Имам 2 двойки , жълти молинези и червени хелери . Малките не знам какви за , некви са оранжеви и не знам как се познават. Та открих ги преди 1 месец , кога мога да ги върна в общия аквариум . Bolt me посъветва когато не можели да влизат в устите на по-големите , но това не ми говори нищо , та ако може в дни или седмици.
И още един въпрос . Засега имам само изкуствени водорасли и искам помалко да опитам и с живи . Та , може ли да се отглеждат в саксиики , какви видове , с какъв грунд и откъде може да ги купя в София ?

MeTogu

Рибките ще са в безопастност когато имат 1 см.Разтения можеш да си купиш от почти всеки магазин за акваристика или от пазарав за животни в Подуене.Може да се отглеждат в саксики който да седят заровени в грунда,но това се прави в повечето случаи когато в аквариума няма грунд.Но това си е по твоя преценка.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

deepblue

Благодаря :-) Е нямам грунд , а и не знам как се закрепват в него и как ще го почиствам та затова искам първо да пробвам в саксиики , мисля че ще е по-лесно. В момента тренирам с един малък аквариум как се гледат рибки , сега и растения , та да имам някакъв опит  за да се опитам после и с по-голям.
И препоръчайте някой специализиран магазин за акваристика , освен пазара , за да се ориентирам и консултирам с хора които разбират.

D@M0

Здравейте, знам, че не е определено тук мястото за въпроса ми и съжалявам.Въпросат ми е как да пусна тема.
Предварително благодаря

MeTogu

Влизаш в раздела в който искаш да пуснеш темата.Над темите горе в ляво има полета в който пише каквото действие искаш да извършиш.После следваш правилата за пускане на тема.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Alexfield

Цитат на: deepblue - 10.09.2010 10:35
...
И препоръчайте някой специализиран магазин за акваристика , освен пазара , за да се ориентирам и консултирам с хора които разбират.
Това е една от основните грешки на начинаещите акваристи. Не може да искаш от търговец да ти даде добър съвет. Нарича се "конфликт на интереси". Търговецът иска да ти продава (многократно) и да му станеш редовен купувач. А това редовно набутване с пари обикновено не е най-доброто решение за теб.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Raven

Понякога има и свестни търговци, но обикновенно не им се обяснява на начинаещи понеже прекалено много има да се обяснява  :-D

За това е този форум- тук информацията я има накуп, само четене трябва ,И питане също, но все пак трябва поне малко да се прочете за начало.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Betta_love

Цитат на: telemundo - 29.10.2008 12:53
Здравейте нов съм тук.От 3-4 дена чета статиите във форума но искам по точно да ви попитам-Имам 20 литров аквариум и в него отглеждам:
2 гупи (мъжка и женска)
2 хелера (мъжка и женска)
2 златни (мъжка и женска)
Прочетох че на златните им трябва по голям аквариум а аз нямам никакво ама никакво място в нас за по голям аквариум какво да направя-златните рибки не изглеждат никак зле игриви са не са лениви.Също искам да попитам Бетите стават ли за аквариума ми.Мерси предварително да отговорите. :-)

Бетите са чудесния исбор  за твоя аквариум! Те не порастват много И съжителстват чудесно с гупи,хелери,тетри и малон. :)

MeTogu

Цитат на: Betta_love - 12.09.2010 12:16
Бетите са чудесния исбор  за твоя аквариум! Те не порастват много И съжителстват чудесно с гупи,хелери,тетри и малон. :)
Тука нещо има несъотвествие.Никак не е за препоръчване комбинация -бети и гупи.Гупите ще останат без опашки,най-вече мъжките.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Bolta

 *spam
Цитат на: Betta_love - 12.09.2010 12:16
Бетите са чудесния исбор  за твоя аквариум! Те не порастват много И съжителстват чудесно с гупи,хелери,тетри и малон. :)
Betta_love , ти видя ли датата на поста , на който отговаряш . Доста колеги са дали отговор на въпроса преди близо 2 години .
ПП: Какво е малон ?

GVcH_vt

От около една седмица имам чувството,че рибите ми са изнервени, на някои задната опашчица е накъсана, а днес направо се потресох като видях че единия ми червен неон е без едно око.... Някой може ли да ми каже поради каква пречина се дължи това?

аквариума ми е около 60 литра стартиран е на 27.07.10г.
Рибите ми са: 10 бр. червени неони
                          6 бр. медни неони
                          6 бр. родостомуси
                          6 бр. расбора еспейс
                          2 бр. молинези
                          1 бр. Гастромизон
                          2 бр. Звезден анциструс
                          1 бр. Боция дарио
Благодаря предварително :)

митко

Колкото и да ти се струва невероятно,а и много хора сега ще ревнат,че не вярно,виновника е родостомуса.Преди една седмица ми изядоха перките и опашката на едно мъжко босемани,два пъти по-голямо от тях.Направи си експеримент като ги преместиш и ще ти стане ясно.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

GVcH_vt

За перките незнам може и родостомусите да са виновни, но за очите маи намерих виновника. Снощи видях още едно неонче без едно око и започнах да следя аквариума ми гледах го сигурно 2 часа и забелязах, че когато осветлението ми угасна червените неони застанаха в покой почти на дъното. Тогава забелязах, че боцията ми се стрелва направо към ичите на рибите, лично аз не я видях да изяжда око на риба, но я преместих и ако до няколко дни нямам поражения по други риби значи тя е виновника

Similar topics (5)

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5969

27985

Публикации: 11
Прегледи: 5524

11176

Публикации: 16
Прегледи: 7667

57729

Публикации: 5
Прегледи: 2012

36967

Публикации: 6
Прегледи: 4893