• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.05.2024 18:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kiko_eti

Така дойде време да задам едно въпросче(от серия тъпи)
От днес имам вътрешен филтър AquaEL Turbo 1100https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.zoo-paradise.com%2Fshop%2Fzoo%2Fimages%2Fproducts%2Fbig%2FAqua_El_Turbo_1100.jpg&hash=ac7982033d0abbd6503806370671da5556ee85d1филтъра се ползва в 100 литров аквариум с 3 златни рибки,8-10 гупи 3 сомчета,1хелер,1 данио
Та вапросът ми е пълнежът сменя ли се или  почиства ,ако се почиства на колко време се прави (как да разбера за смяна/почистване ли е)
Благодаря предварително

jodeci

Нямам същият вътрешен филтър , но пък принципа е един и същ. Не миеш пълнежа, а го изплакваш. И най-добре във водата, която частично сменяш (старата вода). Аз сменям част от водата на аквариума всяка неделя и през една неделя изплаквам пълнежа и гъбата в източената вода. Идеята е да не се убият бактериите, завъдени там, които са полезни за твоят аквариум.
Някъде във форума Raven , ако не се лъжа беше отговарял на подобен въпрос...
Надявам се да съм помогнал!  *DRINK*
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

adi_lp

 rulez  Не разбирам как се изчисляват литрите на аквариума моля да помогнат по компетентните
височина-34
ширина-28
дължина-50
колко литра е това  @}->--

gecatax

Цитат на: adi_lp - 10.10.2009 21:16
rulez  Не разбирам как се изчисляват литрите на аквариума моля да помогнат по компетентните
височина-34
ширина-28
дължина-50
колко литра е това  @}->--
Отстрани има едно меню дето изкача има си калкулатор ; 47,6 литра е занапред ползвай опциите на форума  ;-)

-250л.

roko-dim

[k] niakoi znae li kak se razvujdat heleri?kupvah si plati no sa mi dali edin jenski heler vmesto plata i si kupih edin mujki heler da ne mi e sama helerkata,no mujkiat ne se interesuva ot neia pak e sama,100% sum sigoren 4e e heler,goliam dulak 4eren. :-)[/k]

елди

здравейте, аз съм съвсем начинаещ в акваристиката. Запали се дъщеря ми и т.н. да не ви занимавам с глупости. След много четене в нета имам следния въпрос. Приятели ми купиха аквариум, който е правил майстор и въпреки че казах какво искам, това което ми донесоха е 60/30/40 със стъкло 4мм. напълних го донякъде протече - сълзи на едно място. четох по въпроса и мисля да му сложа допълнително силикон на това местенце и да видя какво ще стане. не искам да го нося на "майстора", че не съм сигурен дали няма да му го нахлупя на главата. дайте съвет да му слагам укрепване ли? и как точно и дали изобщо ще издържи. :duvar: *HELP* *HELP*

FHM

Цитат на: елди - 01.11.2009 08:47
здравейте, аз съм съвсем начинаещ в акваристиката. Запали се дъщеря ми и т.н. да не ви занимавам с глупости. След много четене в нета имам следния въпрос. Приятели ми купиха аквариум, който е правил майстор и въпреки че казах какво искам, това което ми донесоха е 60/30/40 със стъкло 4мм. напълних го донякъде протече - сълзи на едно място. четох по въпроса и мисля да му сложа допълнително силикон на това местенце и да видя какво ще стане. не искам да го нося на "майстора", че не съм сигурен дали няма да му го нахлупя на главата. дайте съвет да му слагам укрепване ли? и как точно и дали изобщо ще издържи. :duvar: *HELP* *HELP*
Според мен 4 мм дебелина на стъклото са малко за този литраж може би положението може да се спаси с разпънки , но не съм много сигурен. Нека някои по запознат с направата на аквариуми да си каже компетентното мнение .

ico

Що ти е, да рискуваш. Нов аквариум и да тече.. На тия литри с такова тънко стъкло... Върни го на "майстора" и от другаде си вземи нов съд. Гледай стъклото, да е по-дебело 5-6мм. Разликата в цената е нищожна, а щом аквариума е за дете, не бива да се рискува. Последно като се интересувах от направата на аквариум, цената за литър от 6мм стъкло беше 32 или 34 стотинки, за 5 мм - 28 стотинки. Та ако аквариума ти е струвал повече от двайсетина лева, направо си му го захлупи.  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

bicho1976

Напълно подкрепям колегите.4мм са доста рисковани за този обем. http://aquariumbg.com/index.php?inspage=aquaglass.txt

Raven

Аз веднъж си направих един спешен 100 л. аквариум от 4 мм. стъкло.
Обадиха ми се в събота вечерта че на другия ден ми идват скаридки от варна по човек, и аз набързо нарязах някакви стари  прозорци в мазето и слепих един аквариум.
Протече разбира се, на другия ден му лепих разпънки и едни стъклени лайсни по ръбовете- по грозно нещо и в чернобил не се е пръквало.

Спаси положението и работи като аквариум и палудариум поне 3 години, но беше адски грозен и постоянно му треперех.
Не си заслужава да се занимаваш според мен, върни го и си вземи шестица стъкло за да си го гледаш спокойно а не само да попипваш ръбовете за влага през половин час  :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

елди

благодаря ви така и ще направя. ще си поръчам на свястен майстор 6-ца, а тоя ще го продам на някой да си гледа мишки в него. между другото някой ако знае да препоръча майстор в Русе. или ще се пробвам да го залепя сам.
: 01.11.2009г 15:03ч
ох, това малкото ще ме побърка - то ревове то чудо. не можах да намеря стъкло в кварталните стъкларници. ще взема да го напълня до половината и да и сложа рибки докато направя нормален аквариум. като гледам каква трябва да е дебелината според статията ще издържи. ще стане 60/30/25см.

ico

Ще имаш ядове, ако пуснеш риби още със стартирането на аквариума. Добре е, да се изчака две седмици и тогава рибки. Това ако ви пука за животинките де, иначе по магазините има много рибки и лекарства.  ;-)  Ще ти е от полза ако се запознаеш с тия материали:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20162.0.html
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,1657.0.html
Пък и всичко тук си е полезно:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/board,23.0.html
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

елди

Благодаря за съвета Ico. Четох ги вече и няма да пусна рибките веднага. утре ще го слепя там дето тече и ще пусна техниката. Рибки по нататък, след няколко дни и то две - три рибки, ама да го сложа и да го нагласим с грунда, мидичките и др. нещица че да миряса детето, докато направя нов. знам че е тъпо, но ми извади душата. а и ще имам време да си намеря качествени стъкла и да го залепя спокойно без да бързам - "бързата работа.....", а и да му направя или намеря хубав шкаф, а и аквариума ще направя по-голям. затова мисля да направя тази първоначална глупост. ако направя другия пак набързо няма да стане както го искам и аз. а и ще се възцари спокойствие в къщи.

lili_to

Здравейте, тъй като имам малко аквариумче с 2 златни рибки, който почват да порасват, някой може ли да ме насочи от къде да си закупя аквариум на по-разумна цена и какви са цените примерно за 40-50-80 литрови аквариуми.
Благодаря много :)

zambo

Първо пробвай да пуснеш тема в раздел "Търся " .Някой колега може да има излишен аквариум и да ти го даде . Ако няма оферти  потърси в кварталния зоомагазин . Цената на аквариумите там трябва да е около 35-50 ст. за литър обем. Неговоря за фирмени аквариуми . Там цените са други .
Ако ще гледаш обаче златни рибки , те съветвам да си вземеш поне 150л. аквариум .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

5747

Публикации: 13
Прегледи: 6261

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3253

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5968

27985

Публикации: 11
Прегледи: 5521

11176

Публикации: 16
Прегледи: 7662