• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Следваканционен шок-кое е по-малкото зло?

Започната от миа, 31.08.2009 22:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

миа

    Ееех дълга ученишка ваканция...

 Рибките всяко лято си остават в апартамента на грижите на  *UNKNOWN* който се сети за тях.Та прибирам се аз към края на лятото и виждам две доста изоставени аквариумчета (25 и 30 литра).От половин година уговарям нашите да ми купят 100 литра и най-сетне ги "навих" (след разбира се нелесно постигнати успехи).
 Проблемът е,че най-рано аквариумът ще бъде готов за обитатели към 10-13 септември.
 А рибките ще издържат ли до тогава така?Да правя ли рестарти и на двата аквариума?30-те литра са с гупи,а в 25-те има 8 даниота и два щипока (не бързайте да нападате).


  В новия аквариум добре ли е да пусна двата вида рибки заедно (знам че по принцип са миролюбиви,но не знам защо не се понасяха,когато преди плуваха в една и съща вода)?

  Брей,от 15 литров 30 годишен аквариум,при това спукан,сега си точа зъбите за 100 (а нормалните тийнейджъри биха предпочели телефона с тъч скрийн,който ми предлагаха нашите,не че сега хвъркат от щастие,че си настоявам за аквариум,даже постоянно ми мърморят,но няма значение).

Caxapa

Дръж  си за аквариума! Тъч(мъч)скрийн(мрийн)  ще отшуми и ще излезе на пазара още по фъч телефони. Закрепи как да е положението в малките аквариуми. Подготви си от сега вода за новия и успехи с 100-те литра.  *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*

миа

Ще сменя по 25% от водата и в двата аквариума и ще попромия мъха.Вода за 100-те литра най-много 50 литра ще запазя,тъй като допълнително ще почакам седмица(да се прихванат растенията,да започне някакъв цикъл въобще) и тогава ще пускам рибките (вярно,гупички,ама и те са душици).Добре ли е?

Alexfield

При мен гупи и данио (и много други риби) живеят в общ аквариум без конфликти.
Водата, която отливаш от малките аквариумчета при смяната, аз бих я наливал в новия.
По този начин параметрите на водата в новия и в старите аквариуми ще са близки и рибите ще се адаптират по-лесно след преместването.

И честит ти нов аквариум. Да му се радваш дълги години  *YAHOO*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

BOJO

Каква ще е филттрацията на новия аквариум ? Имаш ли вече идея как ще го ананжираш? Хубаво е да помислиш предварително, не като мен.

миа

Цитат на: BOJO - 01.09.2009 11:32
Каква ще е филттрацията на новия аквариум ?
Тъкмо това щях да питам.Какъв филтър да избера?Осветление?10кг грунд  достатъчно ли е?

Аранжировката ще бъде пълна импровизация :-D.

И най-важното-никакво бързане,смятам да направя един свестен аквариум,който да издържи дълго.


А между другото смених доста водица,долях нова,разкарах малко планорбиси(червенобузия ги схруска като бонбони и сега се грее на слънце),но ме притеснява че все още меланиите пъплят нагоре.Знам,че това се случва,когато дъното е преситено с СО2,но нали току-що опресних водата!