• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 17:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ще си лепя аквариум - помогнете за няколко въпроса.

Започната от mrbachini, 21.04.2011 18:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mrbachini

От около един месец имам първия си аквариум - 40л. с малки риби като гупи, молинезии и хелерчета. Днес реших, че искам нов - по-голям, защото искам да се радвам на по-големи рибки. Мисля да го направя около 200 л. или 150л. не съм сигурен и за това ви моля за мнение. Искам да гледам един вид риби може би - дискуси, които страшно много харесвам, скалари или златни рибки, но най-клоня към дискусите и мисля да се придържам към тях. Та въпросите са ми: Колко литров аквариум да си направя за отглеждане на дискуси или по-горе посочените риби, какви растения да сложа. И ако знаете кои от горе посочените видове се отглеждат най-лесно. Има ли нещо по-специално нещо което трябва да има аквариума ми освен задължителните филтър - какъв трябва да е вътрешен или външен, нагревател. Като за начало това са въпросите ми, ще се радвам да получа отговор :)

Асен Евгениев

Цитат на: mrbachini - 21.04.2011 18:28
Мисля да го направя около 200 л. или 150л. не съм сигурен
Поне 300.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Giorgio_Armano

Колкото по голям толкова по добре ще се чувстват дискусите.
Но и 300 литра върши работа.
може да се направи с вътрешна филтрация за по голямо удобство.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

MeTogu

В аквариум под 250 литра направо ще мъчиш дискусите.А добър външен филтър е почти задължително.Колкото повече филтрация има толкова по-добре.Има и доста други изисквания за дискусите който трябва да прочетеш,да прецениш дали ще можеш да им ги осигуриш.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

mrbachini

Ами значи, след като прочетох някои статии за дискусите и скалариите размислих си реших, че по добрият вариант е да отглеждам скларии, защото са по-лесни за отглеждане, не са капризни - поне така прочетох. Може ли да ми кажете колко най-малко литра може да е аквариума за отглеждане на скаларии, какви нагреватели, филтри и осветление са ми нужни, какви растения харесват. Благодаря! :-)

pl86

Добре си се насочил, скалариите са хубави риби, с интересно поведение.
Трябва да кажеш, колко риби искаш да гледаш (предполагам обикновенни защото за Manacapuru и Altum е друга работа вече), и дали ще има други с тях, за една вече формирана двойка не трябва много голям аквариум, но ако искаш да ги гледаш от малки трябва да вземеш поне 6 (аз така направих), мисля че тогава 200л са супер, като с тях има някоя дребна стадна риба, и някое сомче.
Виж при мен как са:Цък, в 250л 6 броя с неони и апистограма, като съм планувал да останат 4 като направят двойки.

Ако не си лепил голям аквариум, имай едно на ум, аз не посмях да залепя сам моя, въпреки че съм лепил по-малки, доста колеги предлагат лепене и цената не е много по-голяма като сметнеш колко ти излизат стъклата и силикона.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

mrbachini

Ами всъщност мисля в аквариума да отглеждам само скаларии и не съм мислил колко броя да си купя. Няма аз да лепя аквариума, а баща ми. @pl86 на теб колко лева горе-долу ти излезе целия аквариум, с риби, грунд и всичко, ако е удобно ?  :-)

abv

Ако си направиш аквариум с размери 115д 45в и 45ш от 8мм са 232 литра спокойно може да сложиш 6 дискуса и ще са добре но само 6 дискуса и нищо друго.

pl86

Доста над плануваното излезе  :coffee:, горе долу ...
200 аквариума,
180 филтъра
30-40 корени
20 грунда 20кила по левче май беше
100 осветление
40-50 материали за капака
шкафа не зн към 100, правил съм го от плоскости
рибите не са много, 3-4лв бяха черните и 5 или 8 трицветната че беше по-голяма, неоните по  2лв (те изляозоха повече от скалариите  :-))

не искам да ги смятам, че ще ми стане лошо  *JOKINGLY*
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

mrbachini

Ух, доста пари  :-( А някой може ли да ми каже какво оборудване ще ми е нужно за 160-200 литров аквариум, в който смятам да отглеждам скаларии, в смисъл да ми кажете какви работи са ми нужни (нагревател, филтър...), модел на оборудването и приблизителна цена :)

Similar topics (5)

18961

Започната от basketboy


Публикации: 2
Прегледи: 1996

8865

Публикации: 7
Прегледи: 3697

15098

Публикации: 1
Прегледи: 2371