• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.05.2024 15:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рибките умират без видима причина

Започната от smyrtta_com, 02.09.2009 12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

smyrtta_com

Купих си нов аквариум 130 литра залепен с черен силикон напълних го ( водата престоя 3 дни ), слагах препарат за хлорта съвсем малко метиленово синьо ( 3,4 капки ) и течна тор за растенията. След като сложих рибките ( скаларии 5 бр.) след 1 ден най-голямата от тях започна да не яде и да плува странно ( сякаш е пияна ) започна да лежи по дъното и умря .Помислих, че е болна но след няколко часа и другите направиха същото, слаед като ги видях ги преместих веднага и след 10-на часа се съвзеха. Дайте акъл от какво може да е станало това от водата не ми се вярва, защото всичко, което ползвам, като препарати слагам и в другите аквариуми. Възможно ли е да е от силикона ? Дайте идей, че аквариумчето е чисто ново и не ми се ще да взимам чука ....

Raven

Защо си сложил течна тор за растения?
Какво друго освен вода ,риби и химикали има в този аквариум?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

smyrtta_com

ами сложих торта защото го заселих с няколко растения с цел да ги подхраня, но не съм прекалявал с нея дори сложих по-малко. друго, което има са две гъби за помпата за въздух.моите съмнения са, че е нещо от силикона, но незнам дали е възможно да е от него.не е и от растенията, защото съм ги зел от аквариума в който са били с рибките преди това.сега мисля да го изпразня и да го измия хубаво.даите идея с какво да го измия, за да се дизинфекцира по-хубаво.благодаря предварително !

Raven

Аквариум се мие само с вода,в никакъв случай не се използват миещи препарати.

Рибките вероятно са умрели от прекаленото количество разнообразна химия която си сложил в аквариума.
Препаратът против хлор е бил излишен,торът за растения е бил напълно излишен,метиленовото синьо също не е ясно за какво е точно.

Има си система за стартиране на аквариум която трябва да се следва.
За да е успешно прилагането на тази система аквариумът трябва да е съоръжен  с подходящи уреди,филтри,осветление и всичките необходими неща.
Ако си с аераторни помпи- това не е добра идея.За този аквариум ти трябва хубав вътрешен филтър поне 600-700 л/ч.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=49

Прегледай тази статия за начало.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

миа

По-вероятно е рибките да са се натровили от препаратите,а не от силикона.Аквариум,лепен с бял силикон може да се "пръсне по шевовете" от водораслите(да се спука),затова се използва черен,който е по-подходящ.Силиконите,които се използват за лепене на аквариуми не са токсични.

3 дена са малко за нов аквариум.Добре е да се изчака поне седмица,затова не бързайте да изливате водата.Търпение и никаква химия!

N.Nobs

Цитат на: миа - 02.09.2009 22:50
Аквариум,лепен с бял силикон може да се "пръсне по шевовете" от водораслите(да се спука),затова се използва черен,който е по-подходящ

Който ти го е казал това му предай от мен да лепи марки.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

smyrtta_com

Неразбирам, защо според ваз 7 капки от препарата ще направят нещо след като по описание се слага капка на литър а аквариума е 130 литра, течната тор съм сложил колкото за 30 литри. От 3 години не съм имал проблем с тези две "химии". Благодаря за отговора за миенето и за силикона ! Все пак по - добре да се пита когато не знае чоовек нещо...

AquaSafe ,TetraPlant PlantaMin  (това са двата препарата ) !

bigbeer

Каква филтрация ползваш, колко градуса е водата, какво друго си наслагал вътре /грунд, корени/? Аз се опитах да ''фърлям боб", ама нещо немам видения.    Направи една снимка на "пазиентът", премери показателите на водата... не са умрелии рибетата от химията, интересното е какво ги е отровило. Силиконът не е причината също. Ако искаш да разбереш истината поне ни дай информация която да анализираме и чак тогава очаквай някакви реални диагнози и предположения.

smyrtta_com

За препарата съм съгласен.Сега ще обясня на кратко: сложих водата няколко растения засадени все още само в чашки и 2 гъби за помдата за въздуха, така го оставих 3 дни, за да не хвърлям рибетата в прясна вода ( набавих грунд и филтър и лампи нагревател ЦО2 хранилка ) но просто нямах физическата възможност да ги инсталирам а задължително трябваше да прехвърля рибките( но не мисля че за 24 часа са имали проблем с това че нямат филтър или подходящо осветление ).След като другите съфорумци ме обедиха, че не е от силикона проблема според мен е от водата.Но до сега не съм правил тестове на водата, като теория ми е ясно как да ги направя, но ако имате практически опит и може да ме насочите към добри материали на приемлива цена ще ги направя и ще напиша какво е станало. Ако пиша нещо неверно или немога да обясня извинете, занимавам се с рибки от 13 години, но чак сега имам финансовата възможност да се постарая да ги гледам както си трябва, а не в буркани или 15 литрови аквариуми.Така че ще се радвам на всеки акЪл, който дадете  *DRINK*
: 03.09.2009г 18:06ч
Цитат на: smyrtta_com - 03.09.2009 18:07

sliven

Не се заблуждавай пич!Има силикони които тровят Н2О!Има марки (имитации-много добри),които не трябва да се лепи с тях аквариуми. ]:->Пробвай да го измиеш със сода(бикарб.)Няма гаранция,че ще изчисти! *dontknow* ]:->
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Raven

По малко вероятно е да е от силикона.
Особено ако аквариумът не е някаква домашнярка а е лепен от човек който е знаел какво прави.
Черен силикон се използва обикновенно от по напреднали в лепенето на аквариуми.

Проблемът не е и във водата- водопроводната вода е с добри качеста а щом е и престояла три дни се е изчистила напълно от хлор.

Проблемът не е и в химията ако е била в толкова малки количества,все пак торът за растения е напълно излишен в първият месец,а ако става въпрос за две растения в акварим с пет скаларии ще имаш излишък на торове а не недостиг.
Другите препарати не са били проблем в тези количества.


Значи  рибките вероятно са умрели от някакъв шок,може би рязко вдигане на амоняка или нещо подобно.
Скалариите са по нежни риби и често умират без видими причини на пръв поглед.
Сложил си слаба филтрация в нов аквариум,самата система не се е стабилизирала за тези три дни  и когато си преместил рибите в този нестабилен аквариум те са умрели от рязката промяна на средата.
В това се включва и нива на амоняк, и промяна на рН и други неща които в момента не мога да измисля.
Прибавяме и факта че самите риби преди това са били в някакви по екстремни условия,доколкото разбрах са били в по малък обем или нещо подобно.
Значи добавяме и стрес и предварително възможно натравяне с амоняк и други подобни вешества от предишният им съд /това само като предположение/.

Така че общо взето предполагам че това се е получило- стрес,рязка промяна на средата,нестабилизиран нов аквариум...
Скалариите са доста капризни в това отношение,на два или три пъти съм губил скаларии по тази причина, от пазара -в нов аквариум и в рамките на три дни си заминават една по една.

Промии ако искаш аквариума и пясъка ,напълни го с вода,капни ако искаш метиленово синьо и го остави така да постои  поне седмица-две  с максималното количество растеня което можеш да нахакаш вътре,след това ако няма проблеми в него ще можеш да слагаш скаларии или други подобни по капризни риби.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

smyrtta_com

Снощи извадих всичко от него и го измих с вода, напълних го както казахете и ще изчакам една седмица. Дори мисля преди това да пусня някоя друга рибка за проба  :-) . Благодаря на всички за мненията, когато го направя ще пратя някоя снимка да си кажете мнението !  *THUMBS UP*

bigbeer


smyrtta_com

ами този който бяха растенията беше 3,5мм. за марка не съм сигорен, защото го закупих от един зоомагазин на килограм. беше някаква немска марка и си беше за аквариуми. От него съм използвал много малко, защото както бях написал имаше само няколко растения и те бяха засадени ( временно ) в  4а6ки от кафе т.е. не повече от 200-300 грама . Знам че не помагам много като информация, но не съм го загледал, но във всички аквариуми е от него и няма грижи.

Similar topics (5)

50747

Публикации: 2
Прегледи: 3214

806

Публикации: 21
Прегледи: 9577

42261

Публикации: 8
Прегледи: 3976

35843

Публикации: 10
Прегледи: 4028