• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибките се търкат в декора- съвет :)

Започната от Chulitna, 01.10.2012 13:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Chulitna

Привет,
аз съм нова в този форум и се записах, защото имам нужда от съвет.   =-O

Първо да се поясня, че живея в Щатите. Имам 3 кавариума в момента, с който се занимаваме заедно с мъжа ми от около 3 месеца. Преди 14 години също имах аквариум, който потдържах около 2,3 години. Очевидно нещата супер са се променили, да не говорим, че май и тук са си малко различни.

Така за аквариума с който имаме проблем:
40 литров, нормално осветление с капак /така го купихме/
Много изкуствени растения и грунд, който прилича на мозайка- също купен от зоо магазин.
Температура на водата между 25 до 27 градуса. Филтрацията е камъче с гъба и външна помпа, която има 2 отвора, така че в аквариума има и 2ро камъче само за аерация.
Аквариума е около 2 месеца отива кам 3ти. Вьтре имам 2ка хелери, 2 мъжки гупи, 1 моли с издуто коремче /не знам дали тези в Българиа не се водят молинезии?/ 3 панда моли /малки около 1 см бебета/, 3 обикновенни моли 1 малка плата.

Проблема е следния. Забелязах от 2,3 дни, че рибките минават покрай една от изкуствените декорации /имитира клон от дарво/ и си утриват хрилете. 1ви ден след като забелязах смених 50 % от водата и слових сол- морска. Нямаше промяна много. Хванах се на гугъл и изчетох 100 неща. Притесних се да не е Ик му викат тук Ichthyophthirius multifiliis, добре- но рибките нямат никакви бели петна по тях и са си с доста добър апетит. За всеки случай отидохме и купихме едни таблетки, който се разтварят във вода. Взехме 2 вида едните са спецялно за тази болест, другите са за паразити и гъбични инфекции.
Ето линкове ако искате да погледнете :
http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=10884131    и
http://www.petsmart.com/product/index.jsp?productId=11147150

Използвахме пьрвото лекарство, 1 таблетка за 24 часа. Американците обаче забравили да уточнят колко дни се провежда лечението и ние не искахме да палним аквариума с химикали така, че изчакахме- днес наблюдавах аквариума и само 1 от гупите се отарка 1 път другите изглеждаха по добре. Аз смених водата пак 50 % защтот я тествах и ми излезе високо NO3. Пак сложих сол, колкото изкарах вода толкова сол добавих в новата и изгасих лампите да се успокоят рибките, че те на всичкото отгоре като ме виждат около аквариума и направо превъртат- вечно гладни.

Сега не знам какво да правя. Имам нужда да видя какво мислите по въпроса. Тука американците минаха през 2 мнения, че аквариума ми е почнал азотния си процес отново, поради някви си причини. Или че имам паразити от някакъв вид в хрилете на рибките. Само дето не знаем какви. В местния зоо магазин нашите приятели ни казаха паразити като вземахме лекарствата. Даже не знам сол дали би помогнала, но поне няма да навреди.

Тука един тип с 13 аквариума с живородки ми препоръча да повишя температурата в аквариума до кам 30 градуса защото ако са паразити да прекъсна краговрата по който се размножават и да добавя сол, което аз го направих със солта и утре ще им увелича градусите май май. Той вика 3 дни така и после ако нищо не се е подобрило да слагам лекарството за паразити. Според него са си паразити. Другите ми викат, че е от водата и че не са ми стабилни параметрите и да продължавам да сменям по 30 % вода и да чакам да се  завърши азотния цикъл. Същите обаче ми заявиха, че всичките ми рибки ще измрат хаха :) Така, че мен не ме устройва те кво ми казаха.

В аквариума последно ми измряха 3 нови рибки преди повече от месец, и те май ми ги продадоха болни, защото им се появи бял мъх по устата и спряха да се хранят и така- тогава пак лекувах танка и след тва не са ми умирали. Появи се Ик веднаж на една рибка- бели кристали по кожата и ние само добавихме сол и не ги хранихме обилно за около 4 дни и  те се управиха.

Така имате ли идея какво им има на рибките и какви препораки бихте ми дали.
Сякаква информация ще е полезна. Имам нужда от съвет. Тук само този с жовородките ми каза, кво да правя, другите ми казаха, че сам си пренаселила аквариума и, че се е прецакал цикала на микро организмите във водата и тва е по добре едва ли не да ги изчакам да измрат и да почвам от начало хаха и че само сам си ижарчила парите на вятъра за лекарства хаха.

И аз да си попитам на български език, че наи си е добре относно съвет. Тука хората имам чувството понякога, че прекалено се вманиячават, а самите рибки които имам знам, че не са чак толкова претенциозни.

Ок сори за дългия пост. Който го е изчел- благодарско.

Успешна седмица ви желая :)

Caxapa

Здравейте и добре дошли в сайта на БАЕ.  От всичко прочетено разбирам, че всеки е давал  някакво правилно решение на въпроса. НО има едно важно нещо. Махате мозайката и изкуствените растения! На тяхно място настилате подходящ грунд-3-5 мм и засявате истински, живи растения. Смяна на 1/3 от обема на водата- всяка седмица. Хранене 1-2 пъти на ден и толкова, че за 2-3 минути да са изяли всичко рибките, и не прекалявайте с порциите! Тук няма "допълнително"+ един ден пълен глад.  Водата която наливате трябва да е престояла поне 24 часа в отворен съд и да бъде с температурата  на водата в аквариума. Сол може да престанете да слагате в аквариума си! Чел съм постове на колеги от Америка които споделят, че живородките там се отглеждали  в такива условия(солени). Във форума има падащо-изкачащо меню от ляво на екрана. Ползвайте го него, където има доста теми в които ще намерите отговор на въпросите си.

Chulitna

Благодаря ви за отговора. Това ще трябва да се направи с растенията и доколкото знам сол при тях не може да се слага така или иначе. Аз не мисля, че сам пресолила защтото охлювите си се движат нормално. Мисля тази седмица да взема растения. Благодаря отново. Дали да не изчакам с каквото и да било лечение на рибките докато не сложа живи растения вътре, защтото ако са раздразнени от нестабилен воден баланс растенията би трябвало да го уравновесят малко. А солта доколкото знам мога да премахна постепено като сменям водата и не добавям сол докато не е на 100 % пречистена.Какво мислите ?

Caxapa

Прочетете темите за Нитрити,  Нитрати и ПеХа на водата! От там и за Азотен цикъл и ще разберете  в основи какво трябва да направите.

Chulitna

Да прочетох ги. Сега се зарових здраво във форума и си чета. Мисля, че това е един от проблемите, примерно тук почти никой не го бърка за живи растения и не ги споменава или препорачва а иначе имат щандове с изкуствени растения и кво ли не, само моите хора от зоо мазагизна ми предложиха да си купя едни плаващи топки, който щедли да помогнат, защото аз си купих същите, но изкуствени от друго място. Но както и да е утре си изчаквам да ми платят от работа и се занасям да пазарувам. Май ще оставя само едни 2 изкуствени който уж са за укритие на бебета докато ги видим и извадим. Хелерката ми е много бременна и я чакаме всеки момент да роди. Ох милите ми рибки надявам се да уравновесим положението в този аквариум. Тука от няколко дни не мога да спра да се притеснявам, щото са си жовотинки в края на крайщата не сам ги взела да ги карам да страдат ами да ги направя щастливи и те да ме радват. Така ще ви държа в течение какво става. Искам да действам бързо по вапроса.
Пак Мерси много :)

Voxel

Ако се съмнаваш в параметрите на водата со вземи тестове за амоняк, нитрити, нитрати и PH. Прави се първо този за PH, защото някой от другите зависят от него (не помня кои точно, но то си го пише като прочетеш упътването).

paolo6481

От моя скромен опит с живородките знам че отъркването в предмети или в грунда е признак че нещо ги дразни.В повечето случаи се е оказвало наличие на амоняк или високи нива на нитрати.Желателно е да се тества водата в аквариума преди да се предприемат каквито и да е лечения при тези признаци.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Chulitna

 Да аз имам едни тестове, но тука ми се обясни, че тези които имам на лентички не били качествени и да си взема течни. Ето това ми бяха последните резултати от днес, след смяна на водата вчера :
твьрдост на водата- между 120 и 180- малко не се разбра какьв цвят беше.
Алкалност- 80
PH- 7
NO2- 0,5
NO3- 20

Утре пак ще проверя как е и ако се влуши ще сменя малко от водата. Трябва да се утарва от солта вьв водата преди да добавя растения иначе май няма да оцелеят. Това обаче само с постепенни смени мога да гфо направя. Днес всички се дьржаха нормално с изключение на едната ми моли- тя се таркаше доста в маркуча на помпата... Днес сащо така не сам ги хранила. Мисля в понеделник да им е гладния ден. А този петак ще ида за растения да имам време да подменя водата полека лека докато се изчисти от солта.

Сьщо в петак земам течните тестове. Да видя дали ще ми покажат такава разлика с тези на лентички дето са.

Мерси за сьветите хора. Наистина помагат поне сега имам в главата си план кое след кое да правя.
:)
Хубав ден на всички

Chulitna

Здравейте исках да добавя мина седмица с аквариума, водата си е стабилна и е в нромални параметри и аз за всеки случай добавих едни таблетки, http://www.amazon.com/Tetra-77327-LifeGuard-150-Tablet/dp/B001XD4QJO ето тези които пише, че са добре и за използване като профилактика. За всеки случай да не е паразити. Утарвах се от една от рибките която имаше бял полеп по горната часT и малко по перката /това се появи последните дни преди да поча лекарството/.
2 добри новини, рибките спряха да се търкат. Не знам дали е от водата или от паразити, важното е че от 2 дни ги наблюдавам и всичко изглежда 6. Другата добра новина е, че имам бебета хелери в аквариума. Днес ги видях да си плуват из растенията и също така преброих поне 15 бебета охлюви.
Много се радвам, че всичко се стабилизира, ама ще има да раздавам, също така обсъдихме вчера евентуално закупуване на 4ти аквариум... след като бебетата пораснат :)
Така мерси за отговорите и съветите от всички:)
Приятен ден

Similar topics (5)

24505

Публикации: 11
Прегледи: 6270

10849

Публикации: 3
Прегледи: 2856

39892

Публикации: 0
Прегледи: 1693

47271

Започната от bukito


Публикации: 3
Прегледи: 2269

5537

Публикации: 18
Прегледи: 10037