• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем със златна рибка

Започната от alexdb, 08.03.2013 15:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

alexdb

Здравейта. Моля за съвет свързан със сериозен проблем със златна рибка.
Малко предисловие.
Рибката е на 3 години с големина около 20-25 см.
През по-голяма част от годината живее в дворно езеро. За зимния период я отглеждам в аквариум заедно с още две златни рибки (с подобна големина) и един шаран Кой.
Аквариумът е с обем от 450 л. керамичен едър грунд. Вътрешен филтър с керамика и гъба с мощност без пълнеж 2000 л. на час, а с пълнеж го дават около 1200.
Тази рибка преди месец мисля, че беше бременна. Тогава през една от нощите явно беше наранена от Коя и и беше направил дълбока рана от едната страна, разкъсана перка и кръвоизлив на опашката.
Веднага я преместих в друг аквариум с обем 180 л. без грунд вътрешен филтър с мощност 1500 л. с пълнеж гъба и активен въглен.
Аквариумът беше стартиран с 80% вода от големия аквариум и около 20% добавена нова вода. За да се застраховам от инфекции от раните, а и рибата беше в лошо състояние - лежеше на дъното и не се хранеше сложих и Сера бактопур.
Като цяло след седмица рибката се възстанови, раната и разкъсаната перка заздравяха напълно и беше в добро състояние. Пуснах при нея още една от златните рибки за компания.

Миналата събота обаче тя започна да лежи за продължителен период от време на дъното на аквариума, загуби апетит и стана ленива. Направих тест на водата и се оказа, че количеството нитрати е значително завишено - около 75 млг/л.
Смених общо около 50% от водата в рамките на денонощието и добавих Сера нитравек, като количеството на нитратите намаля значително, а с последваща допълнителна смяна на водата влезе общо-взето в норма около 5 мгл.
Оставих и болната рибка сама в аквариума. Състоянието и като цяло обаче не се подобри особено. Продължи да е ленива и да лежи на дъното почти през цялото време. Храни се малко, но за сметка на това отделя значително количество изпражнения.
Преди два дни реших. Предположих, че има някаква вътрешна инфекция, макар че др. видими признаци освен ленивост и липса на апетит няма.
Третирах я отново със Сера бактопур, но след два-три часа престой в антибиотика започна да изплува на повърхността за значителни периодни от време и диша въздух. Веднага смених голяма част от водата и добавих филтрите на аквариума. Разгледах и рибката цялостно и детайлно, но няма никакви признаци на нещо - хрилете и са добре и в нормален цвят, не диша учестено, по тялото няма никакви паразити, наранявания или нещо друго.
Въпреки това вече втори ден през голяма част от времето е на повърхността, а в определени моменти започва нервно да се стрелка из аквариума.
Тестовете на водата не показват завишени параметри на нищо с изключение, на твърдостта на водата, която е малко над нормата.
Моля за идеи какво може да и има и евентуално какво може да се направи, за да се оправи.

adam

Здравей Алекс!
По-твоя въпрос мога само да гадая. През зимата, както казваш по-горе, рибите са гледани в аквариум, а през по-голяма част от годината са в езеро, това значи че в аквариума пространството е много по-малко и движенията са ограничени, т.е. изразходват по-малко енергия и ако евентуално са прехранвани е вероятно да затлъстеят. При рибите затлъстяването е опасно, защото мазнините се наслояват около вътрешните органи на рибите (около плавателния мехур, червата, бъбреците и т.н.), и доста често това е една от причините органите да не функционират нормално.
Дано се оправи рибето. Пиши как се развиват нещата.

alexdb

Благодаря за заинтересоваността и отзивчивостта adam.
Това което казваш е така и гледам да ги храня доста внимателно поради тази причина. То отгоре на всичко златните рибки са и колосално лакоми.
Ами след като нещата вървяха толкова на зле вчера реших да пусна в действие свръхтежка артилерия. Сложих му един много силен антибиотик за стомашно-чревни инфекции. Казва се  Furazolidone. До колкото знам за приложение при хора е забраен в доста страни, но все още го използват във ветеринарната медицина.
24 часа по-късно да чукам на дърво нещата изглеждат значително по-добре. Рибката вече не се качва да диша въздух и вече не лежи по дъното, абе вече се държи нормално. Възвърна си и лакомията, макар че за сега получава съвсем малко храна.
Ще видим какво ще стане следващите ден-два, но нещата май вървят на добре.

Similar topics (5)

31316

Публикации: 0
Прегледи: 1898

59209

Започната от Chakalesko


Публикации: 7
Прегледи: 4252

19660

Започната от nelito788


Публикации: 10
Прегледи: 4334

45859

Публикации: 26
Прегледи: 8212

11229

Започната от DarKkK


Публикации: 13
Прегледи: 5830