• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.06.2024 23:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с охлювите след пускане на СО2

Започната от simopepi, 04.08.2013 01:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hunter

Не мога да кажа кой прав и кой не защото и аз не съм от май опитните и знаещите във форума. Но едно мога да кажа специално за неритините. Много капризен охлюв и това е от гледна точка на параметри на водата. Те са добър показател, че нещо не е наред със тяхното излизане извън нея или затваряне във черупката. Макар и други обитатели като риби и скариди да са видимо добре това не значи че няма проблем. Ако гледаш една неритина можеш да кажеш дошло и времето да мре. Но когато гледаш примерно 2 и двете се държат по един и същ начин значи нещо е станало нещо се е объркало. Имал съм случаи неритина се е чувствала по добре с подаване на СО преди да го пусна редовно излизаше извън водата. Понеже аквариума ми е със стъклен капак тя висеше на него с часове, имаше случаи се налагаше аз да я слагам обратно в аквариума. Когато започнах подаване на СО нито веднъж не направи опит да излезе. На скоро стартирах нов аквариум и взех бутилката СО от стария във който остана неритината. Не издържа живота и след това беше точно 3 седмици. Започна пак да излиза от водата стана ленива започна повече да спи отколкото да се движи пак често я намирах на стъкления капак. А риби и скариди си бяха наред. Води много параметри също факт е че нещо се е объркало но идеята е да се разбере какво. Неритината го подсказва с поведението си. Според мен без тестове няма да се изясни случая трябва да се види какви са параметрите на водата и колко е разтвореното СО във нея. Но след като рибите не показват признаци на отравяне според мен е във нормата. Има нещо друго във водата което мъчи охлювите. Пента е прав тази дискусия е за другаде добре ще е да се премести. Наистина не е приятно да влезе някой с любопитство и мерак да чете и да си прави самоделка и да чете тези отклонения. Аз поне не веднъж съм изпадал в подобна ситуация и съм се нервирал много.  *THUMBS UP*

petko

И аз съм "за" да се отдели в отделна тема.Моля модераторите да го направят,защото много се отплеснахме от основната тема.
Така сега по въпроса.Колега simopepi да започнем от начало.
1.Кога пусна СО2 и след колко дена се появи проблема с охлювите.
2.Какво се е променило в аквариума за този период-повишаване на температурата,какво е добавяно,обслужване на аквариума.Всякакви манипулации в аквариума.
Охлювите са по-чувствителни от риби и скариди(зависи какви де) по отношение на параметри и състав на водата.Не им ли хареса нещо излизат на вън.
Неритините се чувстват най-добре при следните параметри-температура 22-26градуса,РН>7,твърдост на водата >8 dGH.Чувствителни са на нитрати и фосфати-не им понасят повишени нива.
От моя опит с охлюви.Имах неритина живяха две години при мен в скаридарник, в който не слагах нищо(СО2,торове,никаква химия),освен смяна на водата с престояла по една седмица вода.
В големия аквариум,където пускам СО2,торя- охлюв не вирее даже и ампулария(само малко планорбиси,даже на тях черупките са бели).Пускам ампулария и изкарва максимум месец и се отказах с охлювите,а водата ни е средно твърда 10-12dGH.

hunter

Да, както казах по горе водоеми много параметри също. При някой може да живеят с СО при други не защото параметрите на водата са различни както и разтварянето на СО и последствията от това. Примерно ако при нас в Бургас водата е с пх8 (не съм мерил и за това казвам примерно) и след подаване на СО пада да речем на 7.5 е едно. А ако при тях както е писал е 7.44 и след подаване да падне на 6.8 примерно може и да е фатал за охлювите. Докато не се направят тестове на обикновена вода от водопровода. И после на тези във аквариума нищо не може да се каже със сигурност. Нито може да се каже СО е проблема нито обратното. Можем само да предполагаме и гадаем докато охлювите умират и проблема си стои. Не прочетох Симо коментар за пръста която си добавил във корените. Може да е съдържала доста нитрат и фосфат, както писа колегата Рetko чувствителни са към нитрати и фосфати. Ако са се отделили повечко във водата става лошо.

simopepi

Благодаря на всички ви, сега вече мисля намерих отговорите на мойте въпроси. Излиза, че ако някой иска да опита подаване на Со2 в аквариума си, е добре да започне със следните неща на ум.
- Значи, добре е да се започне с идеята, че това ще е едно пробно пускане, внимателно и повъзможност с по малка доза. Ако за 60 - 100 вода е добре да се пусне бутилка с мая и захар 1,5л - 2л май е по добре да се пробва в началото да се направи половин рецепта и първият път 2 - 3 седмици цикъл да протекат с по малко количество НО в по голяма бутилка, която да има място за кипваща мая, яко се получи кипване и да се предотврати изливане на течност при рибите.
- В кой сезон ще се направи пробното пускане? Лятото, добре е да имаме впредвид жегите, действащи, като катализатор на дрождите, а от там и завишеното количество гас! Ако е зимен сезон, как нагряваме бутилката и колко, ако е лепнем за радиатора, това няма ли да отново да ни напълни с гас!
- за показател на нивата гас следете, рибките си, но и охльовите си! (до сега в старата тема, която е от 2009, като мерило, за количеството газ се изписа толкова много, че рибите ще ни подскажат с поведението си главно ако излезанат на повърхността да дишат въздух или изглеждат задъхани! Излиза че мекотелите са по точен показател и АКО някой държи на охльовите си е добре да гледа И В ТЯХ...)
Тва си мисля, че някак не е наблегнато в предишната тема!!!  Да темата е как да си направим системка с мая и захар, но що да не са обяснени ясно и евентуалните рискове и цени, който може да крие подаването на Со2 в аквариум в който не всяко същество фотосинтезира и се нуждае от газ! = "цитат от Петко - В големия аквариум,където пускам СО2,торя- охлюв не вирее даже и ампулария"

Да извинямавм се че тоооолкова много баласт изсипах в предишната тема и се наложи да я отделите!

Пръстта в аквариума! МНого ти благодаря Hunter за тая следа плесна ме хубаво този факт, но изобщо не подозирах, че може една супена лъжичка от саксията, на която нищо не е е слагано, като тор, та не очаквах че една малка доза обикновенна земя може да подейства така на толкова вода. Hunter Факта, който изтъкваш, че със газ неритини са ти били мн по добре, тва много ме обърква, противоречи на всичко(виж по горе и цитата от Петко), вярвам ти и ти благодаря за споделянето, ок. НО пак излиза, че е добре подаването на газ да стане ПРОБНО и да се следят и охльовите!
Петко - казваш хайде сега отначало. Писъл съм вече тия неша. Пускам гас, не е кипяла сместа, видя ми се нормално газовото ниво, всико беше ок (бачкал съм, като хлебар във фурна, добре съм с мая, ферментиране, температури...)! НА 3 я ден жена ми казва Мило, охльовите не са добре, аз поглеждам 2 азиатски неритини (Clithon coronae) паднали по гръб другите над водата и 3 като парализирани. 2-какво се е променило в аквариума - нищо. Жега беше но водата си беше на 26, миналата година същите охльови бяха на 28 градоса, бяхме в др. жилище, (а от жегата тогава ми се излюпиха 50, 60 малки хеленки!!!).
Дадахте ми вече отговори, за мен е ясно положението. Ще продължа да се уча, да се смирявам и се надявам и да израствам.
Благодаря на Форума, като трибуна. Благодаря и на всеки колега, Петко, Hunter, Даниел, Пента :):) дори и на гадния миробг
Бог да ви благославя с всяко добро...
симо

hunter

Няма какво да те обърква това което съм писал  :-) Факт е че СО сваля ПХ ако имаме високо ПХ което е не благоприятно за неритина. И пуснем СО то ще свали ПХ може би до благоприятни за охлюва стойности. Но ако имаме нормално ПХ за охлюва и пуснем СО то пак ще свали ПХ но може би до не благоприятни стойности *THUMBS UP* Въпрос на тест на параметри преди да пуснем СО. А ако искаш да слагаш пръст няма лошо просто я кипни за 15мин на котлона и после я премий. Остави я леко да изсъхне но не на цяло и я слагай. Аз направих това със тор от червен калифорнийски червей, четох много по въпроса и събирах месеци инфо как да го направя за по-добре. Решението над което се спрях беше. 2 седмици киснах торта във вряла вода от чешмата. Като всяка сутрин и всяка вечер изсипвах старата вода и слагах нова от чешмата. След известно време може би седмица торта става на гранули. Стегнати но не и твърди наричало се минерализиране. Когато стана на гранули изсипах останалата ситна утайка отдолу, отделих внимателно гранулите от излишната пръст. И продължих да кисна само гранулите по същия начин още една седмица. Вече са във аквариума месец и няколко дни и проблеми няма. Ако искаш следвай тази рецепта аз за сега съм доволен от нея  *THUMBS UP* И само да допълня със мая и захар не може да регулираш подаването на газ както при бутилка под налягане. Когато си вкарал СО във филтъра там е затворена среда и разтварянето според мен е почти на 100% Ако реакцията ти е била твърде силна поради топлото време се е отделяло много газ. И това е прецакало нещата, ако беше сложил дефузер във аквариума щеше да е по-добре. Там може да регулираш дори и да нямаш редуцир като на бутилка под налягане. Просто щеше да преместиш дифузера по на близко до повърхността на водата или на друго място където да се разпръскват по малко балончета. С което и разтварянето на газ във водата ще е по-малко. Вкарвайки го във филтъра ти губиш тази опция за баланс. Мен също ме беше страх да започна да подавам СО и пробно тръгнах с бутилка 0.500 и за дефузер използвах филтър от цигара(идеята е от тема тук във форума) Когато забелязах, че всичко е наред след 2 седмици подаване. Минах на по-голямо количество във бутилка от 1.25. А по-късно ми писна да правя манджи и си купих бутилка под налягане. Според мен ако искаш да подаваш СО го направи във аквариума с дефизер не във филтъра. Защото във аквариума не разтворения газ може да си излезе от водата.

Similar topics (5)

16859

Започната от hyusko


Публикации: 6
Прегледи: 5710

44049

Публикации: 1
Прегледи: 1751

5682

Започната от mistar_ti


Публикации: 4
Прегледи: 3369

36186

Започната от paiaka


Публикации: 3
Прегледи: 2701

29058

Публикации: 9
Прегледи: 3617