• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с охлювите след пускане на СО2

Започната от simopepi, 04.08.2013 01:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

simopepi

Здравейте,
Пуснах си по вашите инструкции 1,5 л бутилка с мая и захар, щот видях зор с растенията, а не че ме е повлякла и мене модата по въглерода. Ми зора беше, че почнаха растенията да не вървят, пускат малки листенца и някак на места прозрачни! Аквариума с грунда 4-6см. слой стар 2 г. от долу слой за растенияра на СЕРА + 30 тина рибки храня си ги порядъчно, може би щот и аз мн. обичам си хапвам, та така де органика има под дъното! Светлината дигнах на ват-литър. Купих си "easy life easycarbo" сипвам всеки ден по 1мл. Мммм друго, какво да кажа, сменям с прастояла 30% седмично. И си мисля; ся тия растения, кво още искат ся. Органиката им там, карбон има (течен), светлината яка, от смяна на водата ш си набават елементи там... и крипто коринчетата са ок, анубиаса ок, бавно растящите ок, Echinodorus 'red Diamond' ми е мн. добре НО  ехинодорусите 2та вида обикновени са зле. не растат, прозрачни едни дребни... Викам газ ше им липсва, мая и захар, тва ще да е "илача". Праа аз квот сте казали, сичко ок, кипват растенията, кипва ми и на мене в добрият смисъл... Вечер я махам на бълкона по на хладно, както пише дълбоко уважаваниат от мен Равен (плешивец), и така.
След седмица гледам всички растения се освежават и мн яко им идва. На обикновените 2 вида ехинодоруси, познайте - не, пак са си така. Е, ще видим с времето де, нали така!
============
НО, но ето ся и проблема. Охльовите!!! Всичките се мръщят яко на тоа ферментен нашественик в газово отношение в инак, така удобният им мокър дом! АМИ СЕГА? Добитъка или марулята? Всичките охльови се цупят, 5 вида охльови имам, всичките стачка! Половината (хелени и мал.трумпети под грунда) неритина зебра и търалежни видове в ПЪЛЕН блокаж!!! даже 4ри са почти вън от аквариума  :kreshtja: (симо се казвам, но съм с дълга коса и ми идва еи така да си я дърпам). Странно скариди 2 вида, 5 - 6 вида тропик риби никои не показа ни най малък симптом на задъхване или предозиране, но мекотелите, направо... Тия 4те нз даже дали ще оживеят. тцтцццт спрях веднага и мая, спрах и захар, егати обгазяването. мръсни, долни джибри си викам, аз да помогнат ги турих, те нахалитетите му долни, че ми опиянят добичетата тцтцтц . Жена ми вика, "аз казах ли ти бе симьонееееее с тия джибри, не те е срам, обгазяваш домашните любимци. .. . . ."  *ROFL* Вика ми "таралеж в гащите е тая мая тва е"  :duvar:
И ся? Некой да помогне? Нещо да кажете?
п.с. Да беше жега тия дни, може маята гадна да се е престарала и да ми е пуснала яки дози газ. ма шишето е 1,5л пълно с 1л. джибретина. водата ми е 60л. от бутилката съм пъхнал малките мехурчета у филтера външният, там се джуркат, таковат и се връша свежа вода (свежа ли, невропаралитичен газ ли се връща, хора нз.)
А аз си викам - то с външния филтер мн. яко щото балончетата там бълбукат, танцуват кой ги знае точно и излиза само вода с СО, а като се отдели повечко от шишето, то филтъра ги исплюва пориодично на куп и няма как всичкия пройзведен газ да се разтвори в аквариума, викам си, тва като някъв поплавък за ниво, авто дозатор - таман, ама не е баш, мекотелите, че дадат фира хора!!! страх ме е с тия газове и такова.
кажете плс нещо?
Благодаря ви.
симо

Mirobg

Леле,човек къде го научи този език. Нищо не разбрах какво си написъл. Не ми се мисли как се изразяваш. Нищо лично,но как те разбират околните -НЕЗНАМ!!!
Събери си мислите и обясни КРАТКО,ТОЧНО и ЯСНО
-аквариум -N литра
-филтрация
-осветление
-параметри на водата/поне град за да разберем каква е водата/
-торове /количество,периодичност/
-снимка/няма да е лошо/.

 п.с. В ляво има едно изкачащо меню...
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

danielm

аз само рсазбрах, че вместо цо2 и ийзи лайф профито ... поскаш цо2 и цо2 и не ториш!

petko

От толкова написано разбрах,че се притесняваш за охлювите.Почти всички охлюви,да не казвам всички изискват по твърда вода и РН поне 7.Най-малкото,което е станало с пускането на СО2 се е смъкнало РН,което от своя страна не е добре за тях,особено за неретините.И защо ти е чак 1W/л.,за тези растения не им е нужно.Какво е било старото осветление?Вдигаш осветлението пускаш СО2,а торове?И какви са тез два "обикновенни" ехинодоруса дет нещът да вървят.
Както е написал колегата-толкова написано,а никакви данни за аквариума.
Поздрави за толкова художествено зададения въпрос. :-)

hunter

Симо ти ме разби, голяма забава това докато го изчета  *ROFL* не във лошия смисъл . Тъка да споделя моя опит неритини специално съм гледал и със СО и без него. И във двата случая смъртност голяма дават. За други охлюви не мога да коментирам но за неритината може и да не е от СО-то. Бледите и малки листа може да не ти е липса на СО а повече ми прилича на липса на елементи. Разгледай темата http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25 Успех  *THUMBS UP*

simopepi

Оф, знам ли, сега да се оправдавам.. че съм го писал тва в 1 и 30 след като видях, че май от жегата многото газ съм поддал и ся че ми мрат мекотелите, та шокиран наплясках два проблема на куп.
1 растенията ми куцат. Обикновенните ехинодоруси, докато изтънчените ехинодоруси ред рубин са ок и за тва тръгнах да подавам газ. (ся няма го разнищвам тоя проблем, щото не му е тука мястото)
2. Подавайки гас в горещите дни, се е получило май, предозирене, макар че би трябвало филтъра да издухва газовата възглавница, когато тя стане по големичка. (до тука разбира ли се, какво пиша?)
hunter - да и аз така си помислих, че  падането на пх то е блокирало неритините, НО защо (както вече писах) почти всички охльови са зле? Хелена, Малаизийски трумпети, и др? Пак от киселата вода!, ок!
инак съм писал, каквото съм се сетил -
===
Mirobg
аквариум -N литра
-филтрация
-осветление
-параметри на водата/поне град за да разберем каква е водата/
-торове /количество,периодичност/
-снимка/няма да е лошо/.

  п.с. В ляво има едно изкачащо меню...
===
-град - Мюнстер Германия = твърдичка вода.
-литри вода -Писах бутилка 1,5л мая и захар но не уточних за 60л вода (сместа е ок, 1/8 от кубче мая + чаша захар)
- филтрация, писах външен филтър не оточних - флувал 105.
- осветление - переправих капака от 1 т8 15в ся + още 2 по 15 енерго спестяващи трябва да е около ват на литър, както вече писах, но неразбираемо.
- торове - не съм писал, щот не слагам, но в началото преди около 2 години, заредих под грунда подхранващ слой на Сера, както съм написал.
- снимка - не се сетих че ще трябва снимка на немърдащи охльови. Щото никви други неща няма необичайни. Писал съм сичко е живо: Данио маргаритатус 5 бр, Псевдомогулус фуркатус, лаещи гурами, сини неонки, 3 сомчета (дребни), Севилиа леоната, ото катфиш и 4 скаридки. Китките са като за средно залесен и кипяха и освояваха мн. добре (на тва събитие имам снимки, май и видео имам)

п.с. водата я изтачам преди да пълня кофи за отлежаване, щото да се изтече евентуална ръжда или каквото могат там да отдадат тръбите, макар да сме в германия...

нз, мисля си за 3 варианта
1 стрес от колебание в параметри на водата.
2 омекване на водата, а искащите варовик за черупките мекотели не понасят кисела вода!
3 въглерода не им понася на мекотелите а след тях и на рибите, ако е в по големи дози!

За всичко, което усърдно съм изчел и съм научил през месеците от всички вас ви благодаря!!!
А за тва, което не разбирам, ви питам и моля за съвети. Как стана, че сега 20тина мекотели май ще мрат, докато 2 години си живееха и множаха (хелените се множаха, неритините няма как в сладка вода)

благодаря

симеон

Penta

Подсказка:  "Външен филтър пълен с CO2"

hunter

Ако искаш ги извади в друг съд докато установиш и отстраниш проблема за да не се гътнат. Вярно е, че охлювите им трябва вода с ПХ7+ и че може да си го свалил на 6.5 примерно. Което от някой видове риби се понася но от охлюви не. Но да си добавял някаква химия на скоро не говоря за торове нещо друго и да е съдържало мед. Охлювите са чувствителни на мед във водата ако си добавял по една или друга причина нещо сети се. За лечение на риби за каквото и да е.

simopepi

===
Пента - Подсказка:  "Външен филтър пълен с CO2"
Приемам, но немога да се съглася. Как да стане тва да се напълни филтъра с со2 ? Нали му знаеш устройството? Кат достигне определен обем една въздушна възглавница, та била тя не въздушна, а както в случая со2, перките на помпата я улавят и а изхвърлят от филтъра и тн.
===
hunter, благодаря мен, че помагаш. Писал съм, няма никфа химия, мразя химията от училище още. (ти поне си готин и ми разбираш и хумора). Мисля, но нищо не съм правил освен тва, че предните дни пресадих едно от хилавите ехинодорусчета, като му ових коренчетата в 1 лъжица пръст овързана в бинт и наседена в грунда - без торове, и лекарства и нищо!?!?

За ся, спрях таа мръсна газ и се поразмърдаха повечето.

Да, приятелю, мислех да ги извадя веднага в престояла вода, но не знам от къде идва проблема! В предишното жилище водопр. тр. бяха МЕДНИ и как напълня без да съм пуснал водата да се източи хубаво и мряха неритини и др. Та ся малко "парен, каша духа"
...

hunter

Просто тъка пръст обикновена почва ли? Ако е така обработи ли я? По принцип е хубаво да се кипне за 10мин. за да се отнеме амоняк нитрати такива ми ти работи. Иначе всичко отива във водата а има и доста бактерии все пак и гниеща органика. Да не би нещо от тази пръст да се е отделило във водата  *dontknow*

Penta

Ами идеята беше да се поразровиш в писаното за нитрифициращите бактерии в биологичния (външен) филтър и влиянието на отровния за тях газ CO2.
Накратко - прецакваш си биологичнита филтрация, което след време трябва да се отрази и на рибите.

simopepi

Penta ...
Ок но'
1 ако пуснем СО2 в аквариума първо, не във външният филтър, то тогава не тровим ли всички нитрифициращи бк. в грунда (по твойта логика де)!!!
2 ако нямаш дори никви бактерии във един външен вилтър, то би трябвало да се вдигне нивото на амоняка (който ще бъде оползотворен от многото растения и от бактерийте в аквариума - главно в грунда), но дори с повишени нива на амоняк, не би трябвало така да зациклят офльовите БЕЗ да се прояви никакво натряване на рибите и скаридите, или!?

а и 3 та нали с повишаване нивата на СО2, растенията (ако имаме достатъчно светлина естественно, инак си е чисто тровене с СО2), та растенията го преобразуват в О2. А аз с очите си видя и с телефона записах безбройните О2 перли по растенията, Е, тогава имайки изобилие от кислород, защо да мрат бактерии, били те в филтъра или във грунда! Циркулацията ми е бързичка, все пак филтъра Флувал 105 е за двойно по голям аквариум, а аз съм с скромните 60л!

мисля че отговора на моя проблем с зациклянето на повечето мекотели е във връзка със рязко не адаптивно поддаване на Со2 + резка промена на водни параметри (пад на ПХ, макар да сме в район с твърдичка вода  internet statistic Muenster 2013 от 6,5 до 9,5, като за нашия квартал пх 7,44). И мисля НО НЕ ТВЪРДЯ че hunter се е приближил най много до разрешаването на шока с мекотелите.
За жалост аз се надявах, някой от старите във форума да кажат; "ей, симо кво си се сдухал бе, спокойно, Со2 е винаги и само полезен, гас, не се притеснявай, твойте охльови са били толкова щастливи, както и найстина всички растения и просто са попреяли и сега ще си поспят няколко дни и никак не са натровени от толкова полезният С02... "
Ще излезе обаче, че с нищо не е полезен Со2 за никой жив организам, който не фотосинтезира де!

мир
симо

petko

1.Не е така.Каква концентрация се получава във външния филтър,като пускаш през него СО2.И каква концентрация,ще имаш,ако го разтваряш направо в аквариума-огромна разлика.
2.Амоняк се образува при РН над 7,а при РН под 7-амоний.Спускането на СО2,то е паднало около и под РН7,ще се образува амоний,който не е толкова опасен,затова към момента още нямаш проблеми с рибите.Колегата Penta има предвит,че като канистъра не си върши работата(биологична филтрация,поради избити бактерии),ще имаш проблеми и с рибите в бъдеще.Растенията за да усвоят всичкия амоняк или амоний,преди те да станат в опасни концентрации,трябва наистина да са много и то бързорастящи.Ти споменаваш само ехинодоруси,с тях няма как да стане това.
3.Това,че си видял растенията да произвеждат мехурчета не значи нищо,за бактериите.
За охлювите наистина им е проблем по ниското РН,а спомена също и Изи карбо,той също може да е оказал влияние.

simopepi

Petko, Мерси, че и ти се включи :)
Хм, До сега в темата никой не казва, че концентрацията на Со2 във външен филтър е много по голяма, ако газа се разтваря във самият филтър и аз нямайки от къде да го прочета си мислех, че това което казваш е така, НО само да речем през първиат 1 час, след това, ако имаш добро кипене и добро ниво на 02 то произведеният кислород навлиза във филтъра (особенно, ако филтъра е с добър дебит)и бактериите си го ползват!
Защо пиша така! Някой тук беше писал, че високи нива на С02 не изместват, или незасенчват също високи нива на О2, който 02 неминуемо ще се натрупа, ако има светлина и кипящи растения. Така че всеки обитател в аквариума (дори и бактерията) ще си ползва каквото му трябва, на когото му трябва Со2 ще си набави Со2, а на когото му трябва о2 ще си има о2.
Но ако речем че Петко е прав и бактериите са натровени и измрели, тва ще има катастрофални последствия, НО в бъдеще (нпр. седмица месец...) и пак няма как да е валидно за моя случай, в рамките на макс 2 дни охльовите замръзнаха по местата си - Хелените, а неритините 3 модела, наполовина извън водата на аквариума!?
п.с. по принцип споря, ако мисля че съм прав и с цел да исясним и изтъкнем факти и истини, но вслучай, че греша съм готов да се извиня, а ако Петко или който и да е предложи добре аргументирани факти, ще съм радостен да се науча на още и още и да сверявам часовника си, защото мисля че е голямо богатство да имаме този форум и още веднъж ви благодря...
симо

Penta

Може би трябваше да направиш отделна тема за обсъждане на проблема ти.
В тази хората ще търсят информация как да си направят сами система за CO2 и т.н.т.
А иначе моите неретини ги събирах от пода докато една по една не изсъхната всички, водата ми никога не е падала под pH 7, по правило е 7.4-7.6

Similar topics (5)

23804

Публикации: 4
Прегледи: 2211

49842

Публикации: 13
Прегледи: 4791

14077

Започната от plamenca


Публикации: 17
Прегледи: 8773

40096

Публикации: 5
Прегледи: 3144

32047

Публикации: 1
Прегледи: 2767