• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 12:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с малки гупи след прехвърляне в друг аквариум

Започната от ikamenov, 07.07.2014 20:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ikamenov

Здравейте,

още съм начинаещ, но все пак имам бегла представа за това какви са нормалните условия за гупи.
Имам ~15-20 малки гупи, който ми се родиха във аквариумче ~10л. Вчера ги прехвърлих в 40л аквариум (няма други освен малките в него)
Дъното е покрито със малки камъчета, които измих доста добре преди да ги поставя в аквариума. Имам 2 водорасли, не знам какъв вид са. Водата престоя в аквариума повече от 24 часа преди да пусна рибките. Сложих и Ментиленово синьо (сложих около 20-25 капки, въпреки че дозата е капка/литър). До час време след прехвърлянето, забелязах, че рибките се обездвижиха..станаха по-тромави, спират да плуват и се оставят да падат на дъното и после пак изплуват. Някои пък седят само горе без да мърдат изобщо. Размърдват се от време на време. Така са от снощи (вече 24 часа).
Днес смених ~30% от водата със нова (престояла).
Температурата е ~28 градуса.

Моля за помощ, искам да ги спася, първо поколение са ми..
Благодаря предварително на отзовалите се !

DPI

1. Защо сложи лекарството?
2. Възможна причина -стрес.
3. Намали малко градусите.
4. Аерацията каква ти е?
5. Виж си параметрите на водата. В тази връзка в новостартирана аква ли ги пусна?

ikamenov

1. В 2 от магазините ми го препоръчаха, след прочит в интернет също видях, че е полезно.
4. Външен филтер (помпичка с гъба, прави хубаво балончета - не клати водата)
5. В новостартиран аквариум е да.

Ivan_S

 *NO*
1. В 2 от магазините ми го препоръчаха, след прочит в интернет също видях, че е полезно. - Това, че ти е препоръчано, не значи, че трябва да го купуваш. Това е препарат, с който третираш рибите, когато има проблем. Щом си чел, значи си разбрал за какво и кога се прилага.
4. Външен филтер (помпичка с гъба, прави хубаво балончета - не клати водата) - Това не е външен, а вътрешен филтър. Това, че прави хубаво балончета нищо не означава, защото те са предимно ефект, а не доставят особено кислород. Всъщност това, че повърхността на водата ти не се движи, изобщо не е добре. Тъкмо обратното трябва да е - хубаво движение на водната повърхност, за да може водата да се снабдява с кислород.
5. В новостартиран аквариум е да. - Щом е новостартиран аквариума, час по-скоро трябва да изчетеш всички теми по този въпрос - намират се в менюто в ляво. Ако ще наливаш нещо в такъв аквариум, то трябва да е кондиционер за водата и евентуално нитрифициращи бактерии, а не метиленово синьо, малахитово зелено и какви ли не още цветове Лекарства. Лекарства не се слагат за щяло и нещяло.

За съжаление само намерението ти да преместиш малките в отделен аквариум е правилно. Почти всичко от останалото си го направил против правилата и за това имаш проблеми с малките. Пусни си нормална вътрешна филтрация, не с помпа и гъба, смени почти цялата вода, за да изчистиш метиленовото синьо и започни да наливаш нитрифициращи бактерии. Бактериите ще забързат формирането на азотния цикъл. Ако не ти се наливат бактерии, тогава сменяй през ден-два по 20-ина процента от водата. Намали, както са ти казали по-горе, температурата на водата. Поддържай я 25-26 градуса. Макар гупите да понасят 28 градуса, това е горната граница, а високите температури отслабват имунитета на рибите.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

DPI

Само да добавя, че като сложиш вътрешен филтър можеш да го омотаеш с малко бинт и два ластика за да не засмуква малките. Поне така правя аз.

Caxapa

Чоапогащник колежке..чорапогащник е спасението. Лесно се обува, и лесно събува от филтъра!  :-D Реже се долното парче от към ходилото. Ако ли не си купувате едни  такива летни чорапки от магазините..Материала е като на чорапогащниците и сте ФИТ. Същото важи и за скаридарници или да не ти влизат олЮви в филтъра и да ти запушват флейтите като при колеШката Редмеринда.

Similar topics (5)

3400

Започната от Valkata


Публикации: 19
Прегледи: 38110

35975

Публикации: 8
Прегледи: 5939

3268

Публикации: 3
Прегледи: 4250

18010

Публикации: 6
Прегледи: 3197

10992

Публикации: 10
Прегледи: 11795