• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 17:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с Криптокорине

Започната от svetlio359, 15.10.2010 08:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svetlio359

Здравейте то два месеца стартирах 80л аквариум 50х 40х 40 ,  всичко тръгна добре сложих 4 криптокоринета една паричка по късно добавих една папрът. Рибките бяха 7бр барбус тетразона, 2бр хелери, 2бр  молинезии. След околомесец спуках предното стъкло и се наложи да извадя всичко за да го сменя, и от тогава криптокоринитата спряха да растат.Образуваха се жълти петна по цялата дължина на листата а от тези петна по късно стават на дупки нямам в момента снимки но довечера ще кача. До преди смяната на стъклото бяха тръгнали да растат много добре. Играх си с различни видове лампи, добавях махах не се промени сега съм ги оставил на една 45см. 15вт. OSRAM flora. За торенето използвах едни хапчета не се сещам как се казваха има ги същата марка като течна тор. Междо другото паричката  се скъсва да расте, ъщо така по папрата и по криптокоринето има еленови рога които не са много според мен а по паричката няма.

bicho1976

Това е така неречената криптокоринова болест.При смяна на средата и преместване се получава така.С времето ще се оправят,криптокорината не обича да я местят много.
Ползвай и търсачката има много написано по този проблем.

Mu3epHuk

 Почти съм сигурен, че течния тор има участие в наличието на еленови рога в аквариума ти. Има доста теми по въпроса. Разгледай и там някъде е истината. Зависи и от това колко часа на ден светиш. Моята лампа е също 15 вата, но за 63 литров аквариум, което по принцип се води слабо, но дори така пак непретенциозните растения се развиват добре. Не знам дали си сложил рефлектор на лампата, но е добре да имаш такъв. Отразява светлината и я връща пак към водата, където й е мястото. Това е поне някаква файдичка. Аз бях на крачка да си преправям капака, но е дълга и широка. Реално в много аквариуми някое растение не се чувства добре и загива. Дали е заболяло или просто има някакъв фактор, който му влияе зле. Течният тор едва ли ще помогне. Опитните акваристи го ползват в комбинация със силно осветление и подхранване с въглероден диоксид. Криптокорините се водят по-скоро непретенциозни, но е истина това че като се разбутат и временно не се чувстват добре. Най-вероятно ще ти се оправи. Дай й време. Ако нямаш рибка Анцитрус, е добре да си вземеш. Падат си по водораслите, но ако еленовите рога избуят.... ще трябва да търсиш същинската причина за появата и наличието на водорасли.  *THUMBS UP*

Асен Евгениев

Остави я на спокойствие. Преди 2-3 месеца правих рестарт и от тогава криптокорината ми
не е мръднала, но не се кося. Ще тръгне.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

svetlio359

В интерес наистината еленовите рога избуяха много когато беше силна светлината с повече лампи и ми прави впечатление че ги има наи много по една папрат дето изобщо не расте. Криптокотинетата като че ли взеха да се оправят като им отстраних продупканите листа и даже едното има ново листенце за другите ще изчакам.

Similar topics (5)

40514

Публикации: 9
Прегледи: 3288

32509

Публикации: 7
Прегледи: 4160

7769

Започната от spetsa


Публикации: 6
Прегледи: 2152

23804

Публикации: 4
Прегледи: 2211

51478

Започната от kaloqn_0998


Публикации: 15
Прегледи: 6749