• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препоръки към един начинаещ акварист

Започната от chitra, 18.02.2013 12:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chitra

 Здравейте, хора! Много бих искала да се знаимавам с акваристика, доста време се рових в различни сайтове за видове рибки, изисквания за отглеждането им и т.н. И мога да ви кажа, че в момента в главата ми е една огромна каша. Могато бях малка си спомням, че гледахме гупи, златни рибки... стандартното. Много ми се иска да гледам Цихлидки и в частност: Apistogramma Cacatuoides , също и Харацини: Phenacogrammus Interruptus . От прочетеното, стигнах до извода, че Apistogramma Cacatuoides не са много спокойни рибки и не са за начинаещи акваристи, но пък много ми харесват. Мисля, че за начинаеш акварист е по - добре да е еднороден аквариум, защото може някои от видовете рибки да не се харесат и да ги уморя. За Цихлидики и Харацините колко голям аквариум трябва да си взема? Насочила съм се към 60 - литров: Аквариум B50
Размери (Дължина х Ширина х Височина) мм: 482 х 390 х 432
Обем: 60 л
Осветление: 24W PL синя и бяла
Филтър помпа: HL-BT400 7W
+ Подарък Нагревател за аквариум (RS)
+ Подарък Пакет храна за рибки (DajanaPet Tropica)
+ Подарък Препарат за стартиране на аквариум (DajanaPet Start Plus)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquarium.bg%2Fimages%2Fstories%2Fb60v.jpg&hash=4c93272d0f80de52fb5d365236b120565c3593b6

Мислила съм и вариант от 25 - литров... като за начало мисля да си взема 2 или 4 рибковци.
Бих се радвала някой акварист, който е гледал или гледа Цихлиди да сподели как гледа своите и какво е добре и какво не е за тях.


Благодаря предваително!

djibarov

http://www.aquaportal.bg/Fish/details.php?Fish=264
Много е желателно да си избереш по-голям аквариум. По-лесно се поддържа, за разлика от малките размери -30-40 литра. Системата лесно се претоварва (замърсява, отравя от амонячни) и е много по-нестабилна.
За цената - напиши откъде си и веднага няколко колеги ще ти препоръчат добри майстори, правят аквариуми на половин цена на магазините.
Естествено, че може да си вземеш и 60-те литра комплект със всичко!
А за гледането - избери от раздел риби такива които да се гледат лесно поне за начало.
Успех и пиши във форума - не се притеснявай.

chitra

Благодаря за бързият отгоров: четох, че за самите риби е по - добре да имат повече пространство. Този акваириум на снимката е 160лв, с ясното съзнание съм, че акваристиката е скъпо удоволствие, но и желанието ми е голямо. По - добре е да започна с отглеждането на Phenacogrammus interruptus. В линка, който ми даде пише, че се чувстват добре в 100 литров аквариум. Ти какво би ми препоръчал? Моята идея е да си взема 2 Phenacogrammus interruptus, но отново ли изискването е 100 литров аквариум? Четох някъде за правилото по литър на см.

ПС: от София съм :)

tova_onova

Съгласен съм с колега и само да добавя цихлидите (било то джуджета) са териториални риби и при достигане на полова зрялост ще има проблеми, ако си сложила в 60л. повече от един мъжкар. Аз оглеждам apistogramma ramirezi в 112л. и това е оптималното за два мъжкара с 4 женски. Хубаво е да имаш повече от една женска на всеки мъжкар, така се разпределя агресията.

chitra

За дъно какво мислите: грунд или речен пясък? Линка, който ми е дал djibarov е посочен черен грунд. Аквариумът трябва да е добре залесен. Сред каква растителност  Phenacogrammus Interruptus биха се чувствали най - добре според вас?

djibarov

Ами то си пише в линка - тъмен грунд, плаващи растения, добре залесен - пак си избери от раздел растения лесни   растения и с бърз растеж за начало. И повечко чети, пък после пиши и задавай въпросите. Вляво има изскачащо меню - мини важните теми за начинаещи!

Similar topics (5)

9401

Публикации: 22
Прегледи: 8297

38191

Публикации: 28
Прегледи: 8686

2913

Публикации: 10
Прегледи: 5296

34130

Публикации: 2
Прегледи: 2808

576

Публикации: 33
Прегледи: 16907