• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 07:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Препоръка за първия ми аквариум

Започната от Stelian, 25.01.2013 22:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stelian

Здравейте!

Преди седмица приятелката ми ме изненада като ми подари мъжка бета с аквариум сфера. От тогава насам попаднах в този форум и не е минал ден в който да не прекарам поне час два четейки за риби, растения и аквариуми. Вече съм решил другия месец да поръчам един 40-50 литров и да си направя един скромен но приличен аквариум. Така стигаме до въпроса ми: има ли някакви пропорции които трябва да спазвам при поръчка на аквариум? Първо си мислех за 45(Д)х30(В)х30(Ш) но сега като се замислям май ще е по-добре да вдигна височината поне на 35 добре ли е? Ако има други размери, които са по-подходящи моля да ми препоръчате.

vanko77777

По добре пусни още малко дължина поне 80, ширина 40 и височина 40 защото тези 30 см. височина са малко като сложиш грунд 5см. и отгоре оставиш 2см. и накрая какво остава нищо
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

_Kirilov

Предполагам , че от прочетеното си разбрал , че колкото по-голям - толкова по-добре .
Но размерите и големината зависи единствено от теб. В повечето случаи се гледа предимно дължината - осветлението не е с каквито си размери искаме , но и това не е болка за умиране - всичко се прави .
Реши каква сума си готов да похарчиш за аквариум , филтация и не на последно място осветление.

Има форумни майстори които правя аквариуми на страхотни цени в сравнение с тези "фирмените" които се продават и си поръчай нещо което да се събира на определено място в дома ти , и от там на там само въображение ти трябва.

Помисли над всичко това и питай за подробности  ;-)

Поздрави.

Aldaron

Здравей колега,

Историята ти е подобна на моята. Аз и моята приятелка се зарибихме преди 3 месеца ( и аз прекарвам доста часове в четене на форума). Ние си поръчахме и залепихме аквариума - д60, ш30, в35 - 63 литра към 55 чисто като вода.  Може би на височина е малко, но когато растенията стигнат до горе ги подрязваме. Съвета който мога аз да ти дам при все, че съм доста нов в акваристиката е да планираш много добре какви растения и най-вече какви рибки искаш. Доста е голямо изкушението когато видиш някаква риба или друго сладководно създание което те кефи направо да си го вземеш без да знаеш какви са му изискванията и после да се чудиш какво да го правиш в общия аквариум ( например наща бета пострада от нападение от раци, мен много ме радват обаче направо и разказаха играта) - така сега имаме аквариум за раци защото няма къде другаде да седят. С растенията също помисли какво искаш, тук във форума доста колеги продават страшно добри растения, не избързвай да наливаш пари в растения и риби защото после е възможно да искаш да се отървеш от някои, така например ние си купихме някакъв супер обикновен мъх който изглежда ужасно ( към 6-8лв) а сега си купихме от колега от форума Peacock Moss за 5лв който изглежда много яко и другия мъх ще го хвълим. Последно което се сещам купете си тест за нитритите, при нас се повишиха значително поради грешки от незнание и в следствие на това няколко живородки заминаха ( гаранция загубихме повече от 20лв). И все пак дори и да планираш нещата едно от удоволствията е да си разбуташ аквариума и да му придадеш нов вид. Разбърборих се :), ако нещо греша моля някой от по-опитните колеги да ме поправи.
All you need is a vision

rollon

Аз те съветвам да разгледаш отделните семейства риби,да се ориентираш към тези,които най-много ти харесват и тогава да планираш литраж на аквариум според място и финансови възможности.Аз като започвай отново хобито си казах-само 50 литров аквариум,дребни риби.Да,но като открих цихлидите и сега съм на път да стартирам нова аква :)

Георги

Най-важното е да знаеш каква е водата от чешмата като твърдост, след това обема на аквариума и после си избираш рибките, които ти харесват и живеят в такава вода. След това редовната поддръжка. Така ще имаш най-малко проблеми.

Stelian

Живея във Варна и знам, че водата тук е много твърда, не знам точно с какви показатели е, ако има някой колега от Варна, който я е замервал ще съм много благодарен.

Относно рибките които ще гледам за сега имам една мъжка бета и две ампуларии, които задължително остават. До колкото знам бетите не са много капризни рибки и се надявам да не я уморя лесно. Приемам всякакви предложения с какво мога да ги комбинирам - знам че бетите са много агресивни затова идеята ми е в аквариума да има силно разклонен корен и растителност предлагащи укритие за някои пасажни рибки. Може би сини неонки ако водата позволява? Евентуано и 1-2 сомчета или анцитруси?

Тази седмица имам за задача да проуча растенията - тъй като там още нямам никаква представа! Можете ли да ми препоръчате такива които не искат много специални грижи? Тъй като още не ми е ясна схемата с СО2 ми се иска нещо което да не го изисква (ако въобще има такива растения).

За сега съм си харесал явански мъх за покриване на корена евентуално.

dimityr.velikov

мъхове и анубиаси са най непретенциозни

Stelian

Цитат на: dimityr.velikov - 26.01.2013 20:47
мъхове и анубиаси са най непретенциозни

Благодаря :)

Малко оф топик ама да попитам опасно ли е ако не храня бетата и ампулариите 3 дни? Ще ходя на почивка за 3 дни и ще испусна съботно и понеделнично хранене (в неделя им е ден за диета) проблем ли е?

Caxapa

Може и повече време да стоят гладни. Като например до 2 седмици. Не е препоръчително да гладуват 14 дни но  могат. За 3 дена нищо няма да им стане. Даже е добре за тях.

Similar topics (5)

41598

Публикации: 0
Прегледи: 1405

41188

Публикации: 6
Прегледи: 3283

12121

Публикации: 14
Прегледи: 5559

4786

Публикации: 20
Прегледи: 7918