• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.06.2024 13:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Гниене на стеблото на растенията.

Започната от anasarka, 08.07.2010 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dok70

Цитат на: anasarka - 09.07.2010 14:25
Аз пък незнам вече какво да мисля
:-D
Тогава експериментирай! Истината е някъде там... :-[
Добър капан си си заложил.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

anasarka

Цитат на: dok70 - 09.07.2010 14:58
:-D
Тогава експериментирай! Истината е някъде там... :-[
Добър капан си си заложил.
Ще пробвам и каквото стане.
Ако не става отива всичко в кофата за боклук :-(
: 09.07.2010г 15:03ч
Защо трябва да се спира СО2 когато има водорасли каква е връзката?
: 09.07.2010г 16:04ч
А предположение за течен тор фирмен.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Predator

От това, което си написал мога да направя следните изводи:

- може би не си разбрал точно (или аз не съм обяснил), но след като си ползвал за подложка "Фондовиво" не е трябвало да слагаш, нито торф, нито толкова много тор, нито смес от микроелементи. Въпросната подложка си ги има (до известна степен) вложени в нея и това значи, че е трябвало или да намалиш количеството на всички добавки в долния слой с най-малко 60-70% или да не ги слагаш въобще. Пропорциите в статията са дадени за чиста пемза/лава, която си е вулканична скала без хранителна стойност и следователно за твоя случай не са точни.

Оттам ти идват най-вероятно и основната част от проблемите с водораслите, просто си "попресолил" доста нещата.

- растенията, които си описал (повечето от тях) просто нямат потенциала да поемат всичките хранителни вещества, които има и в субстрата и във водата. Освен това, примерно валиснерията и егерията растат добре при условия, при които криптокорините и другите растения, които обичат по-кисела среда не растат много добре. Затова винаги е добре да се избират растения, които ако не са от един биотоп, поне да имат сходни по параметри местообитания.

- доколкото виждам си от Габрово, затова нямам представа какви са параметрите на водата при вас. Това рН от 7,5 обаче ми се струва твърде високо. Най-вероятно (при толкова торф и глините във фондовивото) се дължи на прекомерните смени на вода. За да могат да се усвояват нормално повечето микроелементи рН е най-добре да е между 6,5-7,2 във водата и ~6-7 в грунда. Прекомерно твърдата вода (dH повече от 6, kH много повече от 4) води до прекомерно отделяне на хумусни киселини от торфа, които свалят силно рН-то на субстрата и могат да изгорят корените или да доведат до голямо изпускане на желязо и др. микроелементи във водата.

Какво евентуално може да реши поне част от проблемите ти на първо време:

- за да стабилизираш нещата, просто трябва да спреш с тези огромни смени на вода - няма субстрат, който да може да снабдява растенията със всичко необходимо при смени на вода от по 40% през ден. Най-малкото калия и фосфатите (които и без това не са много в биохумуса) просто непрекъснато ще са на нула. Такива смени се правят само в началото след стартирането или ако имаш голямо количество гниеща материя в аквариума и то само за няколко дни. Сменяй 30-40% веднъж седмично и гледай растенията да са добре - водораслите със смяна на вода няма да ги убиеш, но растенията с тези резки смени на рН, кН, СО2, хлор и т.н. като нищо ще си заминат.

- голяма част от растенията, които си сложил няма да растат добре заедно - просто изискват различни условия и ще ти е много трудно да ги задържиш здрави.
След като така или иначе вече си сложил прекалено много хранителни вещества, решението е само едно - много бързорастящи, които да ги консумират. Два "храста" от по 20х20 см. с много голяма плътност от Ротала/Хигрофила/Лудвигия до голяма степен ще ти решат проблема с излишните вещества.

- почти е задължително да имаш тестове поне за нитрати - това ми е единствения тест, които ползвам вече към 3 години (меря рядко) и който ме е спасявал не веднъж и два пъти. Написал съм, че след първия месец понякога трябва да се слагат и течни торове - някои растения просто искат подхранване и чрез листата (дългостеблените основно), а при тия смени на вода явно е наложително.
Имаш поне два варианта (по-евтини) - Кристалон (бял/ лазур) + малко Калиев нитрат (за да се намали съотношението Нитрат:Фосфат до ~10:1) + Тензо коктейл (най-вече за желязото) или същия Кристалон (дозиране по фосфатите ако нитратите ти са добре) + Тензо желязо/Тетра планта мин/ТотХема (за желязо/микроелементи).

- спирането на СО2 е абсурдно при наличие на толкова растения в такъв малък обем вода. Само валиснерията, егерията и криптокорините няма да имат проблеми. Другите растения най-вероятно ще изгният, а водораслите ще тръгнат още повече. Всъщност повечето от проблемите с водорасли идват именно от неправилно подаване на СО2 и това го казвам като "горд" притежател на ферментационна система за СО2, която често си прави каквото си поиска. Трябва да си сигурен, че проблема не е в СО2-то, иначе всичко друго е безсмислено!

Другото е водораслояди, поддръжка, чистене на водорасли (така и не споменаваш какви точно са тези водорасли!), рязане и т.н. докато не се стигне до някакъв изход, надявам се благоприятен  :-)

anasarka

Та да почна да атговарям по темата.
Значи не си разбрал тези параметри рН 7.5 и КН6 на водата в аквариума ми и тази от водопровода в Габрово са едни и същи и ми е чудно как не се подкиселява водата от субстрата и от разтварянето на СО2. Няма разлика в тези параметри на водата в аквариума и на водопровода. За общата твърдост незнам нямам тест. Водата няма хлор престояла е. Ще спра да сменям водата през два дни, ще я сменям веднъж седмично. Растенията уж ги подбирах нарочно да са с еднакви изисквания по параметри на водата. Егерията просто дойде по късно като подарък и я боднах, досвидя ми да я хвърля. За валиснерията знам че харесва по-вече твърда и алкална вода но при мен расте като луда( май само тя расте). Ще се опитам да си намеря Rotala rotundifolia в по-големи количества а хигрофила имам в не-малки количества засято.Тест за нитрати ще си купя за да видя какво е полужението сега съм малко на сляпо какво става в аквариума. За торенето с кристалон и тензо коктейл ще почна да ги търся откъде да ги закупя. Ако е възможно малко по-вече да ми обясниш схемата за даване на торовете. Относно СО2 и аз съм с мая и захар а реактора е приблизително като метод близък до този на Том Бар Целия аквариум се изпълва с микро мехурчета големи като връх на топлийка ако се вгледаш се виждат и до час се натрупват балончета по лисата на растенията. Сега незнам това добре ли е като разтваряне доколкото съм чел из форума бил по добре усвоим като микро балончета отколкото напълно разтворен. Това което ме смущава е че не променя рН-то на водата нито с СО2 нито без все си е 7.5 което пък ме навежда на мисълта че не се разтваря добре. Водораслояди към 20.07. съм се разбрал да си закупя 2бр. САЕ и 2бр.Отосинкулус афинис. Ще се помъча да взема от едно приятелче фотоапарат другата седмица и да снимам аквариума за да добиеш реална престава за какво става на въпрос. Водораслите първо бяха кафеви по кварца може би са били диатомни после изчезнаха появиха се зелени по камъните и листата на лимончето май ксенококи. По алтернантерата имам нишковидни по 3-4см дълги нелесно отстраними и едни които са не по-големи от 1см. май брадица. По корена са доста но те там май е нормално да има в началото.
Това е за сега искрено се надявам да ми помогнеш да излезя от тази ситуация и да имам някакъв аквариум накрая все пак. Много труд положих и пари немалко за да го направя четох полувин година да не объркам нещо но като си е карък човек.
: 13.07.2010г 09:09ч
Това е отговора на Predator

1. За "Фондовиво" - аз лично останах с впечатление, че ще използваш този тор не като заместител на пемзата (защото той не съдържа само пемза), а като заместител на дънния слой изобщо. Явно не сме се разбрали, но станалото станало  - може да се окаже, че и твоя вариант ще заработи добре.

2. За рН и СО2 - важно е да се изясни дали тези данни за водата важат за състоянието на аквариума сега (след двуседмични смени на вода през ден) или са били такива от преди това?

рН от 7,5 е малко високо за голяма част от растенията, тъй като според таблицата за насищане на водата с СО2 (което не е най-точния метод, но ориентира добре), при кН 6 съдържанието на СО2 в аквариума ти е ~7,2мг/л., което както виждаш е доста далече от нужните поне 15-20мг/л. За да имаш по-добро насищане на водата с СО2 трябва да свалиш рН-то поне до 7, което може да стане с повече СО2 или добавяне на по-мека вода (зависи каква ти е общата твърдост).

За да не "претоварвам" съобщението с още фактология - по-подробно за връзката между СО2 и рН можеш да прочетеш тук - > http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/co2-main.html#co2ph

3. Растенията - валиснерията може да се адаптира към много и различни условия (особено с богат субстрат) и да расте доста прилично. Егерията/Елодеята, въпреки че пуска и корени се храни основно от водата (все пак някои видове достигат повече от метър дължина) и затова понякога може да започне да гние в долната си част и да е трудно да се вкорени.
Ротала не е нужно да си купуваш ако не ти харесва или не ти се вписва в плановете за аквариума - хигрофилата е достатъчна, просто трябва да бъде засадена по-нагъсто и в по-голямо количество.

Няма да е зле да дадеш поне размерите на аквариума и списък на всички растения в него + горе-долу в какво количество са.

4. Торовете - Кристалон има в почти всеки магазин за цветя. Трябва да е бял/лазурен или друг с възможно най-голямо съотношение на Нитрати:Фосфати (в полза на нитратите). Това е най евтиния вариант, иначе ще трябва доста пари да дадеш за по 1кг. нитратни, фосфатни и т.н. торове, които ще ти стигнат за сигурно 15 години  . Точното съдържание на подобни торове има в раздел Химия - важните теми на върха. Останалото е мерене и смятане, според конкретните нужди на твоя аквариум.

А ако проблема е в СО2-то може да не ти трябват никакви торове все още. Рано или късно обаче ще ти потрябват и е хубаво да ги имаш.

5. Водораслите - от това, което пишеш, често казано не виждам нещо чак толкова притеснително. Кафявите водорасли на старта са почти задължителни и щом са били по камъните и по грунда, а не по растенията и са се махнали, значи тази фаза е приключила. След това идват зелените водорасли по стъклата, камъните и техниката, което също е нормално - аквариум хич без водорасли няма, затова е и поддръжката и растителноядните риби и скариди  .

Проблема е с другите водорасли, които са се настанили върху някои растения и това са точно растенията, които описваш като проблемни. Това означава, че въпросните растения са в стрес и изхвърлят във водата хранителни вещества, които подхранват водораслите. Тези растения или трябва да се отрежат до здраво и/или условията в аквариума да станат добри за тях, за да тръгнат.

Най-добре прочети тази статия (основно началото и края) и се опитай да премахнеш повечето неизвестни от "уравнението" - http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/tech-reset.html

След като разбереш какво точно не е наред и го оправиш, нещата най вероятно ще потръгнат, ако ли не тогава се отива на "презареждане" на аквариума (нещо, което вече си направил с двуседмичните смени на вода), затъмнение или в краен случай Глутаралдехид, но засега това според мен не е нужно.



: 13.07.2010г 09:09ч
Ето и малко снимки не са добри но това мога.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

43409

Публикации: 20
Прегледи: 7291

31681

Публикации: 6
Прегледи: 3005

11702

Публикации: 2
Прегледи: 3546

7234

Публикации: 2
Прегледи: 2861

38058

Публикации: 9
Прегледи: 4107