• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
03.05.2024 00:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преместване на рибки на дълго разстояние ?

Започната от T.M., 29.08.2008 00:20

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

T.M.

Здравейте, пиша за пръв път във форума и се надявам да съм нацелил правилния раздел. Не можах да намеря тема или мнения по въпроса, който ме интересува и реших да пусна една. Става въпрос за един аквариум, който ми го подаряват с рибките и всичките си му работи вътре, но проблема е, че е чак в Бургас, а аз съм от София.   :duvar:  Имате ли идея как може да си ги докарам без да измрат рибките... или ако има някой от Бургас да му подарим само рибките, а аз да си взема само аквариума...

Ще се радвам на всякакви съвети.
Поздрави ! :)

Violeta

Добре дошъл!
Ето една тема, в която е описано как трябва да стане пренасянето http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,2219.0.html А и в Лафче има тема за бургазлии, те никак не са малко, можеш да видиш http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,6596.0.html Имаш възможност и да пуснеш обява в раздел Предлагам и да намериш бургаски дом за рибите.
Дано се справиш без проблеми. Успех!
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

borislav

Не си писал какви са рибите-вид и размер,защото това е много важно.Както и да е,мисля че няма да имаш проблем и дискуси да пренасяш,ако ги сложиш в здрави пликове и им пуснеш малко кислород.Помоли някой магазин за акваристика за кислород или сложи кислородни таблетки(аз съм ползвал на JBL около 10лв. са).Успех!
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

stenli

Факт, е че голяма част от рибките на пазара престояват в пликове с кисород часове наред.

V8esko69

В аквариума ти трябва да остане макс. малко вода.
Един пръст-хоризонтален. Растенията ги вадиш. Камъни помпи, дървета, и квото има. Без основната ти настилка. Пясък или квото е там.
Вадиш рибите и ги слагаш във водата, която вадиш от аквариума в читави пликове. Най добре ги купи от акв. магазин. Слагаш и кислород, ако ще пътуват повече от 4-5 часа.

Ако имаш много вода от кламбушкането ще стане адско блато. Слагаш го на макс. глатката седалка. Ако са тип рекаро не става. Ще ти трябва твърда подложка и стериопор. Остатъчната вода без 20% от аквата я слагаш в шишета от минерална вода.

Най-важното нещо е вече да имаш идея къде ще седи аквариума! Удобно за работа и макс. затъмнено място.

Слагаш го там, и почваш да слагаш първо водата. Доливаш липсващата вода с прясна 20-30-40%. до напълването му до необходимото ниво. Пускаш помпи, лампи, и т.н. Засаждаш растенията. М/у временно намираш по-комфортно място на рибоците. След поне 10ч. пускаш рибоците и се кефиш...
Зависи от помпата!!!
Трябва видимо да ти е бистра водата.
Успех! *JOKINGLY* :-D
От моретата се е зародил живота ни! Обичайте водата, и уважавайте всичко, което живее в нея!

ico

Никой не спомена за температурата. В тия жеги 4-5 часа пътуване, ако няма климатик...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

T.M.

Здравейте, благодаря на всички за съветите, които ми дадохте. Рибките, които ще докарам до София са лабео(албинос),две стъклени сомчета,риба нож и един сом когото наричат електрически.Останалите са трихогастер,два вида от по-често срещаните сомове,скалария. За сега реших да отида с колата и да ги докарам, ще поизпразник аквариума и рибите ще са в кофа с кислородни таблетки а растенията с водата ще са в друга. Наистина жегите ме притесняват, но колата има климатик, а и времето взе да се захлажда... а също може да се пътува и привечер като вече се захлажда.. Ами това е за сега, надявам се като го взема да успея да сложа всичко както си е било и да няма проблем с новия им дом. Благодаря още веднъж  *thanks

Лора

Бих те посъветвала и още нещо.Тъй като аквариума е работещ,предполагам,че ще сложиш рибките веднага.След като сложиш грунда и налееш старата вода,която си запазил при транспортирането,доливай по малко прясна вода,за да може показателите да се уеднакваят и да не се получи стрес при рибите.Съветвам те още и да пропуснеш едно хранене,също е от значение за рибиките.
Ами успех и дано да видим снимки на новата придобивка.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

yri

Koлко е голям аквариума? Заслужава ли си мъките да ог пренасяш от другият край на страната?
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

T.M.

100 литров е аквариума и понеже е комплектован и работещ за това ми се иска да го взема. Всъщност мислех, че е доста по скъпо да си направиш сам, но като прочетох няколко теми и конкретно тази на кой колко пари му е излязло всичко и се замислих за направата на собствен. Но вече казах на човека, че ще ходя да го взема и сигурно ще отида.. 

ico

Рибите дето спомена горе, не са за 100 литра. Почти за всички от изброените риби обема е малък и е мъчение. Пък в какъв компот са ги събрали в тоя обем.  :-! Транспортините ти разходи ще са няколко пъти цената на аквариума. Не знам, до колко ще е работещ аквариума на човек, дето прави такива концлагери, а и като го разбуташ при транспорта... Почни си с ново аквариумче на чисто, тъкмо ще ти дойде и по-тънко.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

raiko

Рибите трябва да не се хранят 2-3 дни преди транспорта.
Ако електрическия сом е Malapterurus electricus не го докосвай с ръка при прехвърлянето(не е приятно усещането-вярвай ми).

Similar topics (5)

8396

Публикации: 2
Прегледи: 4205

19390

Публикации: 7
Прегледи: 3693

3474

Публикации: 7
Прегледи: 5562

2297

Публикации: 25
Прегледи: 15466

806

Публикации: 21
Прегледи: 9535