• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 09:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Прехвърляне на риби в нов аквариум

Започната от aqua_fen, 23.03.2007 12:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

aqua_fen

Здравейте ,
ето , че преди два-три дни пристигна и новият ми аквариум който си бях поръчал преди а си взема предишния, но това е една друга история и няма да Ви занимавам с нея  :-). Та проблемите за които реших за Ви питам преди да са настъпили са следние  :

-Тъй като аквариума е нов ми се ще да стартирам всичко от начало.Грунда ясно близко съм до Кривина а и съм отпуска така , че не е проблем.За камъните (забравих да кажа , че имам цихлидарник) на околовръсното макар и да де намерих това което ми тябва но ще импровизирам.Валанерията (ако така се пише )и тя не е проблем ще купя , макар и рибоците да не са и фенове  *MODERATOR*

Оттук идват проблемите.
Първият проблем е как да подкарам вторият аквариум без да спирам първия.Имам само един външен филтър.Не ми се иска за прехвърлям вода от стария а и ми се иска да почистя филтъра.

Дали ако оставя само вътрешния фитър 600-700 l/h,който филтрира само  през гъба и не храня рибите ще има проблем за 2-3 дни .А през това време външния ми филтър да превърта водата на новия аквариум + Сера Нитривак и Акуатан май бяха ??Нагряването на водата едва ли ще е чак толкова голям проблем ако му помогна с един два нагревателя.

А има и друг варянт да помоля някой от вас да ми услужи с филтър за 4-5 дни пък  *DRINK*





Longanlon

Наистина най-добре е да сипеш акватан и нитривек в новия аквариум и да преместиш външния филтър там за ден-два. Този филтър е пълен с бактерии, а акватана ще помогне те да не измрат всички от прясната вода. Рибите ти предполагам ще оцелеят два дни само на малък филтър, а през това време в новия аквариум всичко ще е наред. Скоро и аз ще правя тази операция и смятам да процедирам по същия начин.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Borizanov

Здравейте,
Нов съм във форума ви, попаднах на тази тема и имам въпрос към знаещите. В момента имам аквариум 35 литра, стартиран преди 4 седмици, а от две седмици има обитатели - гупи, хелери, молинези, трихогастери и един анциструс. Взех нов аквариум около 80л. Въпроса ми е проблем ли ще бъде ако прехвърля грунда, водата и филтъра (и накрая рибките естествено) от стария в новия аквариум, или трябва да мина на ново цялата процедура по стартирането на новия аквариум.
Благодаря за отговорите предварително!

Mu3epHuk

 На този етап по-добре да не бързаш. Дори да преместиш рибките във временен съд (например леген) заедно с аквариумна вода, трябва в новия да добавиш още камъчета. Тези в 35 литровия ти аквариум едва ли ще покрият нужните 4-5 см от дъното. А и другото важно нещо е водата. Трябва да ти е престояла. Ако толкова ти е спешно това нещо, извърши тази процедура, налей остатъка от водата в аквариума след като вече си сложил камъчетата, налей друга (престояла) и пусни филтъра на макс. Не пълни аквариума догоре, защото прясната вода като пропорция ще е много за сметка на старата аквариумна вода. Наблюдавай си рибите в легена. Ако вземат да стават лениви, добавяй вода от новия аквариум (каквато е процедурата за пускане на новозакупена рибка в домашния аквариум. Трябва температурата да е изравнена или доста близка, за да не причиниш шок на рибите, а сетне и на себе си  :-[ . Големите температурни разлики са пагубни, така че ти преценяваш риска. Аз лично когато прехвърлях рибите от малкия в големия аквариум, изчаках около 6-7 дни да стане благоприятна за рибките среда. Беше си и топло времето. Нямаше нужда от нагреватели. Първо прехвърлих растенията и една глинена фигурка. После преместих рибките. Нито една не ми е умряла. Според мен ако толкова ти е спешно, трябва ти най-вече престояла вода и камъчета за дъното. Полезните ти бактерии са във филтъра, така че ако не го оставя продължително на сухо, едва ли нещо ще им стане. Преди години като правех пролетно почистване на малкия си аквариум, не съм си играл много. Водата бе престояла около денонощие, дори само половин ден в някои случаи. Дунапрененият ми тогава филтър го бях оставял на сухо и съм го плакнел с чешмяна вода. Не бях запознат тогава с много от тънките моменти. Честно казано по време на почистванията ми и дори седмици след това не ми е умирала рибка! Може би са били калени  :-) Така че ти си решаваш дали да изчакаш седмица или да свършиш всичко за няколко часа в случай, че имаш престояла вода. Добре е да си сложиш повечко растения в новия аквариум  :-)

Borizanov

Здрасти,
благодая за бързия отговор!
Престояла вода в туби от минерална вода имам към 60л.  а грунд... с  грунда се престарах и ми остана поне за още един аквариум. Проблема е, че нямам две помпи за въздух за да мога да чакам големия аквариум да стартира, а единия аквариум близо до другия ... нЕма как... Та затова питам дали ако преместя грунда (+ нов грунд), камъните растенията, корените.. абе всичко барабар с филтъра от стария аквариум в новия, и добавя престоялата вода....  надявам се така получения нов аквариум да стартира успешно...
За темперетурния шок уж ми е ясно, та да видим.

BOJO

Няколко последователни стъпки:

1 Изваждаш всички укрития. Камъни, фигурки и т.н.
2 Източваш вода - 2 туби по 10 л , като ги пълниш до половината.
3 Ловиш рибките и ги пускаш в тубите. Ако имаш аератор пускаш по едно камъче в двете туби на максимум. Аз бих изрязал едната туба и бих пуснал и филтъра.
4Пълниш една или две туби по 10 л с водата на стария аквариум.
5 Местиш грунда от малкия в новия аквариум , като добавяш и новия грунд 
6 Изливаш 1 туба 10 л вода в новия.
7 Насаждаш тревите и слагаш укритията
8 Допълваш с вода , може и директно от чешмата, но с температура 25-26 градуса и другата туба. Предвиди имаш още 10 л вода в двете туби с рибките. Налей по малко.
9 Пускаш филтъра да върти 30 минути  за да обере мътилката. Не го миеш.
10 Наливаш от новия аквариум на 2 пъти през 15 мин по 2 л вода в тубите с рибките. Това е адаптирането.
11 След 45-на минути прехвърляш рибките и изливаш водата. Слагаш филтрите и си готов.
Цялата процедура 1 час .

Mu3epHuk

 При тези условия аз бих ги преместил. Не ми се струва, че ще има мор на рибки. Евентуално можеш да сложиш Sera Nitrivec или други бактерии, но това не е задължително. Въпрос на избор. Все пак като налееш остатъка от старата аквариумна среда, долееш престояталата от тубите, остави място и за тази от съда, в който са престояли рибите. Или пък ако са няколко съда, за да не са ти нагъчкани. Като налееш новата вода при камъчетата ще е временна мътилка в новия аквариум. Затова е добре да изчакаш поне докато се утаят инертните частици или пък се засмучат от филтъра. Все пак едва ли ще им е приятно на рибите да попадат гадости по хрилете. Като изместваш филтъра, не плакни гъбата. Нека си е "заредена" с всичко нужно. И може би ще е добре през първата седмица или поне дни да храниш по-малко рибките или да ги лишиш за около ден от храна. Ако нямаш подрастващи рибки, това, че ще им даваш по-малко храна за няколко дни няма да се отрази. Ако пък имаш по-мънички и тепърва растат... там е друго. Така ще ограничиш отпадъчните продукти от екскрементите на рибките, а оттам и натоварването на биологичната среда докато се закърпи положението. Това е от мен.  *DRINK*

Асен Евгениев

Цитат на: Borizanov - 27.04.2011 20:56
Престояла вода в туби от минерална вода имам към 60л., дали ако преместя грунда (+ нов грунд), камъните растенията, корените.. абе всичко барабар с филтъра от стария аквариум в новия, и добавя престоялата вода....  надявам се така получения нов аквариум да стартира успешно...

Нямаш никакви грижи. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

17612

Публикации: 18
Прегледи: 15486

1917

Публикации: 39
Прегледи: 14262

34314

Публикации: 8
Прегледи: 3743

46383

Публикации: 1
Прегледи: 1437

5440

Започната от angel_88


Публикации: 6
Прегледи: 3638