• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 14:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Предложете ми какви рибки да избера

Започната от DobreFF, 31.01.2012 21:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DobreFF

Здравейте! Нов съм във форума. Пиша като един напълно начинаещ и тепърва прохождащ акварист. Сигурно ще съм поредният с банални въпроси, които ви е омръзнало да четете, но имам нужда от малко помощ от специалисти. Изпитвам трудност при избора на това какви рибки да гледам. Стартирах аквариум 112 литра преди около седмица, като се опитвам стриктно да спазвам указанията, които изчетох. Насипал съм грунд, засадих няколко растения, филтърът и лампата работят, пуснах дори бактерии, които да ускорят азотния цикъл. Проблемът е, че за няколко дни изчетох толкова много информация, че в един момент направо блокирах. Искам да се консултирам с вас за това какви точно рибки да си взема. По принцип като твърди варианти са едно малко пасажче с неонки, които приятелката ми държи да има. Аз пък съм фен на сомчетата и ще пусна няколко. Идеята е, че като основен вид исках някакви по-едрички. Първо се спрях на дискуси, но четох, че не се препоръчват за начинаещи и отглеждането им е сложничко, тъй като трябва постоянно да се регулира ph-то. Та, дайте предложения, какви видове могат да се съчетаят с неонки и сомчета, като същевременно са по-едри и ще са така да се каже доминиращи в екосистемата ми. Въпросът важи с пълна степен и за растенията, тъй като в момента ми е доста постничък аквариума. Ще съм благодарен за всякакви съвети :)

Nazgh0ul

Крибензиси или някакви апистограми,ако ти ловят окото са идеални според мене за теб.Аз гледам крибензиси и апистограми какаду със коридораси джули и анциструси и се получава мн добре.Никакви проблеми с агресия или нещо такова,разделят си територията крибензисите и какадутата и всичко е мирно.Заедно с неонките ще стане още по-красиво предполагам.За растения не се наемам да давам съвети.Успех и дай няколко снимки когато можеш да го видим.

protel111

Коридораси и неонки е перфектна комбинация, а за по - едри риби може да пуснеш няколко боливийски рамирезита (microgeophagus altispinosa) много красиви и издържливи рибки. Коридорасите да са от един вид пет шест бройки, неонки десетина и няколко боливийци. С един корен и няколко растения дълго ще се радваш на аквариума. Дано съм ти дал някаква идея. Успех.

kimmy_rz

Аз сега правя един аквариум и мисля да го напълня с барбуси. Моето предложение от тази гледна точка е да опиташ с барбуси 3-4 вида и анциструси. Барбусите са много активни риби и никога не е "скучно" в аквариума. Аз имам и неони и определено не бих те посъветвал да гледаш тези риби. Можеш да обърнеш внимание на огнен, одески и калифорнийски барбуси ... много са видовете и имаш голям избор. Трябва да се има предвид обаче, че трудно се спогаждат с други рибки и веднъж сложиш ли барбуси в аквариума, трудно ще въведеш друг вид риба.

KapitanNemo

Каквито си харесаш, защото ти ще си го гледаш а не ние! Тук всеки ще ти предложи това което сам си харесва, затова си избери ти.

djibarov

Моята комбинация без проблеми между видовете:
5 скаларии и  4 калихта - едрите риби
4 САЕ, 2 звездни анциструса - по-дребните.
Нямам пасажни риби.
За растенията, ако ще  имаш едри риби и сомчета дето ровят дъното трябва да избираш с по-твърди листа и лесни за гледане с бърз растеж за начало: Валиснерия, Паричка, Лимонче, Дъбче, Апоногетон, Ехинодорус.
Ето линк за избор според скорост на растеж и трудност:
http://www.aquaportal.bg/Plants/index.php?growth=3
Пиши откъде си, мога да ти пратя някои от гореизброените видове. Ще се разберем на ЛС.

danielm

Започни от там - от къде си и колко време, пари  и усилия си склонен да вложиш, както и какъв ефект искаш да постигнеш.
Казвам това , защото не е толкова трудно да гледаш и развъждаш пасаж от тертри и скариди кристал в София, обичащи мека и кисела вода ... за разлика от Враца.
Не че не може ... въпрос на пари, време и нерви!

Mitko80

ако харесваш скалариѝ......бих препоръчал

st_kiryakov

Аз съм с две седмици по-напред от теб! Моя аквариум е също 112л на Акваел (подозирам си си взел и ти същия, защото станах доста популярни напоследък заради ниската си цена). Аз моя го стартирах на 17.01.2012. Всичко направих по стъпките за начинаещи, които ти си прочел. Ако си с този аквариум, светлината ти е слабичка (1 лампа 24 вата, фирмена на акваел). За това трябва да се съобразиш с растенята. Аз си взех анубиас, криптокорина, валиснерия и микрозорум. Сложих ги 4 дена след старта на аквариум и сега се радвам на нов лист от всяко едно растения. Да не забравя, че преди 1 седмица сложих една допълнителна лампа 15 вата която залепих за капака и така до някаква степен повиших малко осветлението. Днес си вкарах първите риби - 5 неонки обикновени и два мъника звездни анциструси. По принцип идеята ми е да ги комбинирам с рамирези, апистограма какаду, коридорасчета 1-2, и евентуално малко расбори или друг малък пасаж. Мисля да добавя и още малко неонки. Ако искаш разгледай ги тези рибки. Хората от форума са съгласни с тази комбинация, а мен лично всички които ти изредих много ме радват. Ако искаш да видиш как ми се получи моя аквариум, влез в профила ми.
Успех *DRINK*

Similar topics (5)

15807

Публикации: 9
Прегледи: 9770

2297

Публикации: 25
Прегледи: 15429

39954

Публикации: 4
Прегледи: 2676

42261

Публикации: 8
Прегледи: 3951

37367

Публикации: 4
Прегледи: 2289