• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 18:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи стъпки в акваристиката

Започната от Balkandjiev, 08.09.2009 18:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Balkandjiev

.

barabata

Рано ти е още за такива статии ...
Твърде обемна за дз се чете с желание от някой нов колега.
Почти всичко което погледнах (не съм го чел цялото и няма да го чета), го има подредено във форума на отделни малки темички-статийки организирани за лесно ползване - нищо ново за мен.

Отворих някой от ликовете (незнайно защо сочат към определен онлайн магазин - най-лесното е да си ги запишеш и хостнеш на подходящо място) са към снимчици дето и с лупа не мога да ги видя.

Зачетох се за термометрите ....

Цитат4.4 Термометър:
...

Видовете са три:

Стандартен термометър със живачен стълб:

...

Дигитален термометър, който се залепя за стъклото:

...

Електронен термометър:

...



Ми какво да кажа ...
Не съм виждал до сега някой да ползва живачен термометър в аквариума си закупен от зоомагазин. (аз съм ползвал, но говорим за комплект точни термометри за лаборатория покриващи от -40 градуса до +200 - с различни термомери).
Тази които ги продават за аквариуми и за стайни са пълни с боядисан спирт най-често в червено или синьо.

Какво значи дигитален термометър ? Директен превод -> цифров. Това значи ли че всеки термометър на който температурните стойности са отбелязани с цифри е цифров  - сиреч дигитален ?

Ако дигиталния не е електронен то тогава нямам идея какво е електронен...

Изобщо в този си вид по-добре да седи някъде като чернова докато се приведе в достъпен за разбиране и съответно полезен вид ...

Нищо лично.

Едит :
ЦитатФилтриращи материали.

   Филтрите се продават комплект с всички необходими пълнежи.

1. Керамични филтриращи пръстени премахват големите   замърсители и преразпределят водния поток. Лесно се почистват с питейна вода и не се нуждаят от честа замяна.
е няма как да се съглася с теб ....
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

baraba благодаря за мнението, но идеята ми беше, някои да се възползва от общо систематизираната ми тема, а не да се рови по цели дни, за да открие каквото го вълнува. Колкото за картинките ги направих така временно, за да видя дали ще имам проблеми. Обещавам да ги поправя поетапно. Щях да забравя за дигиталния термометър имам закупен електронен дигитален термометър и на опаковката е написано на Български " дигитален термометър ". Все пак трупам информация чрез четене и личен опит (до колкото имам разбира се такъв ), а мотивацията за собствена, полезна тема е имам и не мисля, че го вземам лично по скоро вземам забележката ти за поучителна така, че мерси и *DRINK* 

dobriii

темата е страшно полезна и добра-благодаря!!! ;-)

barabata

dobriii, как разбра че е страшно полезна ?
Искаш да кажеш че досега не си погледнал отварящото се синьо меню в дясно и не си чел нищо от там?
Там нещата са добре написани и обяснени със снимков материал. Нещата са отдавна там и са проверени за неточности.

Ако си новак и за пръв път ги четеш една статия която ти разяснява някаква материя, нямаш много знания, и как разбираш кое  е вярно и полезно и кое не е ?
За да дадеш такава оценка ти трябва опит, не само знания ...

Автора поне да беше изчел статиите на форума и да види къде са пропуските според него че да създаде нещо по-добро. Получава се така че се пише нещо повърхностно и неточно и някой го оценява като добро и полезно - това подвежда всеки нов желаещ да прочете нещо. А веднъж запомниш ли нещо грешно (уж от експертен източник) има да твърдиш разни работи пред други хора и те да ти се усмихват и не си правят труда да ти отговарят ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

Бараба тук почвам да се засягам .!? Най отдоло съм опоменал, че съм използвал материали и абзаци от форума, защото и аз като теб си мисля щом са там са достоверни е проверена тяхната достоверност. Обиждам се до там, че казваш, че не съм чел поне аз с такова впечетление останах. Имам чувството, че когато някой се опита да направи нещо полезно винаги е нападнат от някого. Все пак темата е озаглавена "Първи стъпки в акваристиката " смятам, че съм дал най важното за започване, а не да осавършенствам нещо.

Извинявай, ако съм те засегнал, но лично аз не си спомням да има тема за позиционирането на аквариума или някои дребни, но съществени неща на който трябва да обърне внимание един начинаещ акварист. Пак казвам това са първи стъпки защото така ако си направят труда да прочетат темата ми ще им станат много ясни работи макар повърхностни, от колкото да се ровят и да прочетат две три теми и да си кажат готово и после да пълнят форума с разни постове и ние да им отговаряме : не четеш; прочети тук; и от рода правя го за тяхно улеснение и наше успокоение.
За достоверноста по темата, ако не ме лъже паметта всичко си е вярно, може би не пълно, но вярно!!! 
Сега смятам, че се изяснихме, ако има нещо пак извинявай, но обичам да си ценя труда.  *privet* *DRINK*       

valnata

Темата си е много полезна за един начинаещ. Ако аз когато взимах първият си аквариум бях прочел тая тема, нямаше да направя толкова грешки. Това, че не знае някой с какво е пълен термометъра е най-малкия проблем. По-опасно е да не си попаднал на подобна статия, и да си послушал  продавача,  който ти пробутва 20 различни риби за 30 литров аквариум. :-)

chaykov

Що да му е рано на момчето така е преценил писал е... :) а колко е полезна статията и колко не има хора който са писали и превеждали достатъчно за да преценят това...!
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Balkandjiev

За съжаление нещо се е бъгнала трябва да я пооправя.!?

jojo

barabata просто говори за това:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=5
има си всичко.
топлата вода е открита, Balkandjiev от твоята статия нищо ново не се научава.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

chaykov

Цитат на: Balkandjiev - 08.09.2009 23:12
За съжаление нещо се е бъгнала трябва да я пооправя.!?

чети мненията из форума без да се обясняваш много и ще разбереш за какво иде реч....
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Balkandjiev

                                                        Част: I

В темата читателят ще открие как да се справи с проблемите по избора на аквариум, по оборудването, по озеленяването му, по осветлението и поддръжка. Сложните на пръв поглед техники за отглеждане на рибките в дома изглеждат лесни за осъществяване и след прочитането на темата  почитателите на изкуството на отглеждане на аквариумни рибки ще се увеличат неимоверно.

Преди да започнем е хубаво да отбележа, че в акваристиката съществуват множество течения и разновидности. Има изцяло растителни аквариуми и сборни. Тук ще разгледаме най-широкоразпространения случай, а именно сборен, аквариум,  рибките, които ще обитават този сборен аквариум. Това са предимно миролюбиви видове, разпространени във водоеми в тропическия и субтропическия пояс, без значение от кой континент идват.


1. Избор на аквариум

Първото основно нещо е да се подбере правилния аквариум. Опитай те се да започнете с възможно по-голям аквариум.   Запомнете, че колкото е по-голям един аквариум, толкова по-лесно се поддържа, количеството рибки е по голямо и предразполага за тяхното разнообразие.

Формата, изработката и дебелината на стъклата също са важни. Най-добрият вариант за начинаещият акварист е да си купи готов фирмен аквариум. Те обикновено са оборудвани с капак и вградено осветление, отговарящо на размерите и обема на аквариума. Ако такъв аквариум ви се струва твърде скъп, то може да си поръчате да ви изработят аквариум. Това, от къде ще го купите, е ваш избор.


2. Поставка за аквариума

Купили сте аквариум и сега трябва да го сложите върху нещо. Вариантите са два, единият е да го поставите върху някоя ваша мебел, която разбира се е достатъчно здрава, за да издържи на теглото му, но за да не рискувате излишно. Аз ви препоръчвам да си купите  изработена по поръчка купувайки я ще сте сигурни, че тя е изработена именно за теглото на вашия аквариум. В зависимост дали аквариума ще е поставен до фотъойл поставката трябва да е с височина 50-60 сантиметра, а ако се наблюдава в право положение то нейната височина трябва да е 70-80 сантиметра. Не забравяйте да кажете при дърводелеца какъв товар трябва да поема поставката!!!   

Между поставката и аквариума поставете задължително материал, които да е достатъчно мек за да изглади всички неравности и да предотврати евентуално спукване на дъното на аквариума. Можете да ползвате и фибран, който може да облечете с някакво фолио за по естетически вид, но в никакъв случай не поставяйте аквариума директно върху поставката.


3. Мястото на аквариума в дома

Сега вече имаме аквариум, поставка за него и трябва да изберем подходящо място в дома. Аквариума не е само контейнер за риби и растения, но общо служи също и като тип домашен орнамент, с други думи трябва да бъде поставен във всекидневната или антрето  хубаво да бъде във възможно най-тихият и най-тъмният ъгъл на помещението.

Защо?

Ами защото колкото по-необезпокоявани са вашите рибки, толкова по-добре ще ви дарят с цялата си красота, а трябва да е на тъмно, защото пряката или непряката слънчева светлина допринасят за развитието на водорасли, които се полепват по стъклата, техниката и всичко останало в аквариума и той позеленява.

Да не забравяме, че близо до аквариума трябва да има контакт в които да можем да включим оборудването което е необходимо за неговото поддържане.

4.  Оборудване

Аквариста, купувайки аквариум, произведен в завод, не трябва да се тревожи за тези пропорции; тъкмо напротив- ако иска да си купи обикновено направен аквариум, съветвам го да има предвид този фактор.

        За да се преобразува аквариума в перфектно функциониращ аквариум, три аксесоара са основно необходими:

Капак с монтирано осветление.
Нагревател за отопление.
Филтърна система.

4.1  Осветление:

Светлината е един от най- жизненоважните елементи, без, който аквариумът не може да действа. Не сам растенията и водораслите се нуждаят от светлина, за да растат, но от това имат нужда повечето микроорганизми, които въпреки, че са невидими, са неотменно необходими за функционирането на аквариума. Накрая животът на рибите и другите водни животни присъстващи в аквариума също зависят от светлината.         
За да бъде нормално осветен един аквариум му е нужен горе-долу 1 ват на 2-3 л вода (0.3-0.5W /л т.е. около 30-40W за 80л. примерно). На тази светлина рибите ще се чувстват чудесно, а повечето растения ще се развиват добре. Ако смятате да гледате повече видове растения обаче, тази осветеност съвсем няма да ви е достатъчна - доста от тях изискват по-силна - от порядъка на 2W на 3л. вода (0.6-0.75W/л), а най-взискателните - 1W за 1л. Слабо осветен е аквариум с 1 ват на 3-4 л. вода (0.25-0.3 W/л). 

  http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/shop_image/product/4c2e19fafe6e687d4f36ad9b0c0fcfbd.jpg

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=73


4.2.    Нагревател за отопление


За да опитаме да им създадем нужните условия в домашна среда, на нашите подводни любимци то ние трябва да се снабдим с качествен нагревател. Тук лично според мен компромиси с качеството не бива да се правят, защото ако нагревателят е некачествен, то може да има фатални последствия за обитателите на вашият аквариум. Нагревателят трябва да е с термореле за контрол на температурата.

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/shop_image/product/DSC_6557.jpg


http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/show_image_in_imgtag.php?filename=e505f28755dd1456cb67da85d45a1329.jpg&newxsize=90&newysize=90&fileout=

4.3 Филтрираща система:

   Нашият аквариум е един затворен свят, който не може да се възползва от предимствата на дивата природа и поради тази причина е необходимо да му помогнем.
   Изборът на филтър е може би най-важното техническо решение, което можем да вземем. Важното е филтърът да отговаря на нашите потребности.
    Ако изберем малък аквариум (до 100-150 литра) можем да ползваме  "вътрешен филтър"

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/shop_image/product/5d687d4eef0da9e6976fdf40a13bf130.jpg

Важно: Да не работи дълго време извън водата.

   Препоръки за максимална ефективност:
За максимална ефективност биологичните филтри трябва да работят постоянно, като се изключват за максимум  30 минути  за почистване и поддръжка на аквариума. Да не се дезинфекцират   или почистват с препарати. Гъбата да се изплакват само с вода. Честото замърсяване на филтъра е сигнал за прекалено много рибки за този обем аквариум или прехранване. При нормално количество на рибките почиствайте филтъра на всеки 3-4 седмици. Регулярно проверявайте за запушване на филтъра от листа на растения и отпадъци.

    Ако изберем по- голям  аквариум (от 150 литра на горе ) можем да ползваме  "външен филтър" ( така нареченият канистър )


http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/show_image_in_imgtag.php?filename=2e9cc0ff8f87a0ea3a4919256cc59f2e.jpg&newxsize=90&newysize=90&fileout=

Предлагат превъзходна филтрация с което прави добри условия за живот на рибките.
Филтри разработени с основна цел да бъдат лесни за обслужване. Те не само предлагат превъзходна филтрация, но и лесно почистване.

                    Филтриращи материали.

   Филтрите се продават комплект с всички необходими пълнежи.

1. Керамични филтриращи пръстени премахват големите   замърсители и преразпределят водния поток. Лесно се почистват с питейна вода и не се нуждаят от честа замяна.
2. Биологично филтриращ дунапрен премахва малки частици, като предлага голяма повърхност за бактериална активност. За да може дунапрена да пречиства добре малките частици - замърсители трябва да се почиства от време на време с питейна вода. За да се максимизира биологическата активност се препоръчва изплакване с аквариумна вода без препарати! Препоръчвам ви да се използва дунапрен 2.a. като механичен пълнеж, а 2.b. като биологически.
3.  Био филтриращи топки са специфичен биологически активен пълнеж, предлагащ добри условия за развитие на полезни бактерии, които разпадат амоняка в безопасните нитрати. Поради това, че не са особено пориозни не се задръстват лесно и позволяват голямо количество вода да премине през тях осигурявайки кислород. Препоръчва се почистване само с аквариумна вода!
4. Активен въглен премахва органичните замърсители, премахва неприятната миризма и предпазва появата на неприятния жълт цвят на водата. Активния въглен трябва да се сменя с нов на всеки 4-6 седмици в зависимост от замърсителите.
5.Филтърна вата надеждно премахва най- фините замърсители и финално пречиства аквариумната вода. Ватата се сменя с нова, когато се замърси.

4.4 Термометър:

Термометърът ви е нужен, за да можете своевременно да регулирате температурата в аквариума. Хубаво е той да не е бъде поставен на видно място, а някъде отстрани, но на достатъчно удобно място, за да можете без усилия да следите температурата постоянно, само с едно поглеждане. Препоръчително е да бъде поставен в противоположния край на този, в който е поставен нагревателя, с цел да се проследи температурата на водата в целия аквариум.

Видовете са три:

Стандартен термометър със спиртен стълб:

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/show_image_in_imgtag.php?filename=ed13971a46a584b549f1c28f793fe8d1.jpg&newxsize=90&newysize=90&fileout=

Дигитален термометър, който се залепя за стъклото:

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/show_image_in_imgtag.php?filename=resized%2F_________________4a3a5e3ce685a_90x90.jpg&newxsize=90&newysize=90&fileout=


Електронен термометър:

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/show_image_in_imgtag.php?filename=8a85c49ff273ea24b2af9f8f44fadb24.jpg&newxsize=90&newysize=90&fileout=

Balkandjiev

                                                               Част: II


5. Декор

  Всички видове материали, използвани в аквариума трябва да бъдат възможно най- естествени и да отговарят на естествената среда на рибките в аквариума.
   Всички използвани материали не трябва да отделят токсични вещества, които да изменят химичните стойности на водата. Когато се касае за сладководен аквариум, това означава НЕ използване на каквито и да е варовикови материали, който биха повишили твърдостта на водата.

   При събирането на материали от реки, езера и морета не е препоръчително, защото изисква опит в почистването и неотрализирането  на микроби вредни за нашият подводен рай.
   Материала използван за дъното на нашият аквариум е грунд       ( чакъл ). Който трябва да е с големина от 2-5 милиметра, пласта които застила дъното не трябва да надвишава 10 сантиметра на височина. Аз лично препоръчвам 4-8 сантиметра. Грунда трябва да е добре измит, това става като се постави в леген или кофа и са пусне силна струя вода която да достига до дъното на съда, така докато се отстранят всички излишни излишни елементи.

   Аквариумите обикновено са разположени срещу стена, за да се предотврати видимостта на стената през стъклото е желателно да поставим някакъв фон, който се поставя на външната страна на стъклото на гърба на аквариума. Той може да закупи от зоомагазин или от книжарница.
  Вътрешната аранжировка трябва предварително да се проектира, като са предвиди мястото за засаждането на растенията и техният вид. Поставяне на укрития необходими за рибки които се нуждаят от тях. Важно е да се остави достатъчно място за плуване.

   Засаждането на растенията става в самото начало след поставянето на грунда се налива десетина сантиметра вода. След това на растенията се подрязват малко коренчетата и се забучват в настилката.       






   6.    Допълване на аквариума:

След като сме изградили декора в аквариума следва да напълним съда, но не до горе, а някъде 2/3 на аквариума. Водата за аквариума трябва да бъде от чешмата, а не минерална вода, бутилирана. Но е важно да знаете, че не всяка вода е подходяща за рибките и растенията, защото по правило в нея има множество паразитни микроорганизми, които могат да заразят нашите любимци, а и химичните показатели не винаги са в норма.
   За тази цел желателно е да се допълни с вода от друг аквариум, с цел пренасяне на полезни бактерии които спомагат за стабилизирането на водата и поява на микро бактериален живот.
  Има и много препарати които са предназначени за старт на аквариум, но лично аз не ви ги препоръчвам. ( за мен са нещо като допингите при спортистите, няма нищо по хубаво от естественото) .   
 

   Сега аквариума е стартиран и е нужно да минат поне 1-2 седмици. Това време е необходимо, за да се завърти един естествен цикъл в аквариума. През това време растенията се захващат здраво в грунда, развиват се и се размножават полезни бактерии, както в грунда, така и във филтъра, които ще помогнат за подобряване качествата на водата.

     Едва след това може да поставяме рибки, но това също става по- етапно. Препоръчвам ви да поставите първо едно две сомчета и всеки ден да пускате по една най- много две рибки. Това по- етапно заселване се прави с цел да не нарушим естественият баланс, който вече се е изградил.
   
ВАЖНО !!!  Важно е да знаем, че една рибка да се чувства добре и да избегнем пренаселване е нужно 3-4 литра вода на сантиметър от рибката. Ето как става изчислението, ако аквариума ни е 100 литра делим на 3.5 и получаваме  28. Това е максималната дължина от сбора на рибките.


7. Измерване химичния състав на водата

Хубаво е преди да пуснем рибки, поне седмица след стартирането на аквариума да направите замерване на основните параметри на водата. Това се прави с цел да сме сигурни, че водата е подходяща за нашите рибки. Така наречените тестове се закупуват, от специализирани магазини и е желателно да е на някои от водещите търговски марки: Sera, JBL и Tetra с цел достоверност на теста.

http://shop.zoomania.org/components/com_virtuemart/shop_image/product/39054baa3e1e6a126c4c25f5a6ac7e9a.jpg


Balkandjiev

                                                                    ЧАСТ: III


8.  Избор на рибки:

        Съществуват изключително много видове рибки и избора е огромен, но трябва да знаете, че те се делят основно на два вида сладководни и соленоводни и, че не всички рибки си пасват и могат да съжителстват заедно. Когато избираме рибки трябва да съобразим в каква температура се чувстват най- добре, после трябва да разберем дали са съвместими, за да няма неочаквани последствия като рибки без перки или от рода.

   Ето една скала за улеснение:

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=94


Сега ще ви покажа няколко които може да си набавите от зоомагазините:



                        8.1.     Семейство Живородки:

   При тези рибки уникалността се състои в това, че рибките раждат живи малки, а не хвърлят хайвер, оплождането e вътрешно и майката носи малките от порядъка на 25-30 дни.


Гупи:

Има голям брой селекционни форми, различаващи се по оцветяването и формата на плавниците.
Мирни риби, придържат се към горния слой на водата, може да изскочат от нея. Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум, породистите най добре в голяма група във видов аквариум.
Вода: 20-28 °С, dН 3-30 °, рН 6,5-8,5, за породистите : 25-28 °С, dН 8-15 °, рН 7,5.

Хелер:

Също има голям брой селекционни форми, различаващи се по оцветяването и формата на плавниците.
Мирни риби, придържат се към горния и средния слой на водата, . Може да се отглеждат в общ, аквариум.
Вода: 20-28 °С, dН 3-30 °, рН 6,5-8,5, за породистите : 25-28 °С, dН 8-15 °, рН 7,5.

Молинезия :

Мирни риби, придържат се към средните и долни слоеве на водата, обичат слънцето или светлина от лампи със силни червени лъчи.
Може да се отглеждат в общ аквариум.
Вода: 24-28 °С, dН 10-25 °, рН 7-8.

          8.2.     Семейство Цихлиди:

Цихлида е риба от семейство Cichlidae. Това е огромно семейство от риби с почти невероятно разнообразие. Оценките на броя на видовете в него варират от около 1300 до много, много повече.


Най- разпространена е скаларията:

    Мирни, слабоподвижни, зле понасящи замърсяването риби. Плашат се от резки бързи движения около аквариума, и особено вътре в него, а също от бързо променяне на осветлението.
Може да се отглеждат в общ аквариум, желателно с височина от 40 см, но не с барбуси, които им откъсват плавниците. Широколистни растения с къси стебла, корени, построявания от вертикални камъни, образуващи процепи с такава ширина, че да могат да преминават рибите.
Вода: 25-27 °С, понасят постепенно понижаване до 20 °С, dН до 20 °, рН 6-7,5, обезателно ежеседмична смяна водата. 


Дискус:

Може да се отглеждат в общ, но най-добре във видов аквариум с височина от 40 см, с растения с къси стебла и растящи нагоре едри листа, плаващи растения, корени.
Вода: 28-31 °С, dН до 12 °, рН 5,8-7,2. Трябва да се обърне особено внимание на чистотата на грунда и водата.
Някои акваристи ги отглеждат в аквариум без грунд.
Обезателна е ежеседмична смяна на 1/5-1/4 от водата /може също и ежедневна смяна на 1/10 от обема/.


            8.3.  Семейство Харациди:

Неон: 

    Рибите са мирни, стадни, придържат се към средните и долни слоеве на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, който трябва да има затъмнени места, създавани от засадени и плаващи растения.
Вода: 23-26 °С, dH до 20 °, рН 5-7,8

Кардинал:
   
     Мирни, подвижни, стадни риби, придържат се към всички слоеве на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения, движение на водата.
Вода: 18-25 °С, dН 4-20 °, рH 6-8.

Петитела:

     Мирни, стадни риби, придържат се към всички слоеве на водата. Рязката промяна на условията предизвиква шок, който настъпва и при хващането на рибите със сакче.
Може да се отглеждат в общ аквариум, с засадени и плаващи растения.
Вода: 22-26 ° С. dН 2-12 °, рН 5,5-7. Осветление от 0,5 Вт/л.


           8.4.      Семейство Лабиринтови:

Трихогастер:
     
      Рибите са мирни, но могат да преследват дребни риби, леко плашливи, придържат се към горния и среден слой на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, които трябва да е закрит отгоре, за да може въздуха над повърхността да е топъл. тъй като в противен случай рибите могат да се простудят дишайки студен въздух.
Места с засадени и плаващи растения.
Вода: 24-26 °С, dН 5-20 °, рН 6- 7,5.

Бета:

     Може да се отглеждат в общ аквариум, който трябва да е покрит отгоре, за да може въздуха на повърхността да е топъл, в противен случай рибите дишайки студен въздух могат да се простудят. Растенията и корените предоставят на самката укрития от преследването на самеца, които се бият и помежду си.
Вода: 24-26°С, dH 4-15°, рН 6-7,5.
         


                  8.5.    Семейство Сомови:

Коридорас:

     Рибите имат допълнително дишане, затова трябва да се осигури достъп до повърхността на водата за поемане на въздух.
Обичат укритията, с удоволствие лежат на камъните и корените. Ровят се в грунда в търсене на храна. Група риби може да се отглеждат в общ аквариум, с растения, камъни и корени. Вода: 24-28°С, dH 4-15°, рН 6-7,5.

Калихтис:
 
       Рибите имат допълнително дишане, което им дава възможност да се придвижват по сушата в търсене на вода.
Дънни нощни риби. Може да се отглеждат в общ аквариум с риби със сходен размер, тъй като самците се бият заради самките. Аквариум с едри и плаващи растения, укрития от корени и камъни.
Вода: 18-28°С, dH до 30°, рН 6-8.


Анциструс:

     Рибите са мирни жители на грунда, обичат укритията, тяхната активност се повишава с настъпването на вечерта или падането на атмосферното налягане. Обичат чиста, богата на кислород вода.Могат да се отглеждат в общ аквариум, в който трябва да има достатъчно растения, пещери и обезателно корени, които рибите обичат да изстъргват, получавайки нужната им целулоза. Големите камъни трябва да лежат на дъното, тъй като ако лежат на грунда рибите могат да ги подронят и да се задушат. Самците защитават територията около избраното укритие.
Вода: 20-28°С, dH до 20°, рН 6-7,5 (Р.Ристо (АТ 3/80) сообщава за отглеждане и развъждане във вода 25°С, dH 36,5° и рН 7,7).

9. Пускане на рибките в аквариума:

    За да се избегнат температурни промени, приберете се най- бързо; важно е също да не се разклащате торбичката излишно, която е използвана за транспортиране на рибките. След това поставете торбичката да плува в аквариума около 15 минути, после я допълнете с аквариумна вода и след още десетина  минути ги уловете с кепчето. Не слагайте водата от торбичката в аквариума, а я изхвърлете. При пускането е желателно да е загасено осветлението.     
     
10. Грижи и поддръжка на аквариума

10.1 Всекидневни грижи:


  - проверяваме дали всички уреди са изправни
  - проверяваме температурата на водата
  - храним рибките

Последното е най-отговорно. Рибките се хранят само с маркова храна, 1-2 пъти на ден и то по толкова, колкото могат да изядат за 2 минути. Запомнете, рибките по-трудно биха умрели от глад, от колкото от преяждане, затова не прекалявайте. 

10.2. Всяка седмица:

  - купувате си уред за сифониране и сифорнирате дъното за нечистотии, като останала храна и рибешки изпражнения.

  - доливате източената вода при сифониране с престояла минимум седмица, също така може директно от чешмата, но не е препоръчително.
   
  - почиствате растенията от изгнили и увяхнали листа.

10.3. Веднъж на 2-3 месеца:

- правите тестове и проверявате химичния състав на водата, ако има изменения в показателите ги неутрализирате с подходящите продукти.
- изпирате гъбите на филтриращия уред.
- подстригвате растенията, ако има нужда разбирасе. 

  Както виждате трябва да се следват, няколко основни правила, за да сте в досег с " живата природа "и да се наслаждавате на плода на вашия труд.



Пожелавам успех на всички решили да се занимават с това хоби надявам се да съм ви бил от полза.!?


автор: Павел Балканджиев

използвани материали и абзаци от " Българска аквариумна енциклопедия "   



Благодаря.!? Само информацията за рибките съм я копирал иначе всичко е мое дело въз основа на наученото от мен след прочита на много теми в тази област.   

Balkandjiev

Имах предвид, че се е скъсила и не се вижда всичко, затова някой си правят погрешни изводи ето затова не съм си играл със снимките ще ги оправя като се задържи два три дена без промяна. Близо преди около месец имах същият проблем.

Similar topics (5)

48229

Публикации: 6
Прегледи: 2931

44162

Публикации: 9
Прегледи: 4328

31647

Публикации: 5
Прегледи: 3988

24675

Публикации: 11
Прегледи: 4944

58232

Публикации: 14
Прегледи: 5445