• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 16:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Пак за златните

Започната от Bananka, 22.01.2006 22:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bananka

Знам, че има няколко теми и се извинявам предварително, че пускам нова, обаче не ми дават отговори.

От Коледа /класика в жанра/ имаме малък аквариум 15 литра, с филтър-помпа 150 л/ч, нагревател, 3 златни и едно телескопче. До днес бяха 3, защото сутринта умря едната златна. Решихме, че помпата е слаба и не успява да превърта водата. Хукнахме по магазините и купихме нова. АкваЕл-2. Извадих и прецедих цялата вода, подмених към 3-4 литра, изчистих мръсотиите по дъното /това го правя редовно/, лепнах новата помпа и ги пуснах.

Сега бере душа телескопчето.

Знам, че аквариума е твърде малък. Планирали сме за началото на февруари 60 литров.
Изчетох целия ви FAQ и се опитвам да се придържам към всички съвети.

Какво им стана днес изведнъж? Нямат петна, промени по тялото - нищо. Изведнъж, както са си активни се смушват в горния ъгъл и...

Егати и белята, дето си взех на главата!

Nemo

Най-вероятно са се натровили от собствените си АКИ. :?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Ilianidis

С тези 15л няма да имат възможност да ти кажат рибетата какво им е.Преди да се захванете с най-трудните любимци рибите,трябва доста неща да прочетете за тях.И достатъчно добри условия да им създадете.Другото е само удовлетворяване на моментни желания и измъчване на рибките:(Няколко груби грешки....малък аквариум,избор на филтър,избор на вид риба и накрая сигурно и страх да не останат гладни.Ако сериозно искате да гледате красивото в рибите,първо им вземете голям аквариум,видове дребни рибета и нормално хранене и подмяна на вода.Не мога да разбера защо винаги началото се почва с трудната риба.Като имам предвид,че златната става много голяма,цапа много и т.н.

Nemo

Tрябва да сменяш всеки ден част от водата. (водата да е престояла)  :) , така докато не вземеш по голям аквариум.
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Bananka

Цитат на: "Nemo"Tрябва да сменяш всеки ден част от водата. (водата да е престояла)  :) , така докато не вземеш по голям аквариум.

Правя го. Всеки ден по половин литър престояла от предишния ден. Повече не смея.
Ще спра да им давам храна следващите 48 часа. Може и да съм прекалила, отде да знам вече... :cry:

rakim

Ilianidis,почват винаги с такива риби щото са най комерсиални.Макар че аз едно време започнах с зебри и живородки 8) .По темата,ми то аз не знам какво може да е наред в 15л вода с 4 златни,най добре купи някакъв по голям аквариум и го направи поне по основните правила в FAQ.Днес ги гледах аквариумите 25 30л са по 6 7 лева.Поне тук в майна сити :wink:
540л Южна Америка

Longanlon

Така е: най-важното нещо, което можеш да направиш в момента е да си набавиш по-голям аквариум. 30 литра поне - ще ти свърши работа засега, ако рибките са още малки. Един такъв аквариум не е повече от 10-12 лева.

Освен това малко растения много ще помогнат за премахването на вредните вещества от водата - има едно, на което викат 'дъбче':
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=13&vid=
то е просто идеално за целта - расте бързо, не изисква кой знае какви условия на живот (само лампа да имаш някаква), няма нужда да го садиш-плава си, и буквално изсмуква веществата от водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Bananka

Уф, уф, уф, телескопчето преживя нощта...

Още тази седмица ще купя направо 60-литровия. Казаха ми цена малко под 60 лева, та затова се ослушвах, ама няма да рискувам повече.

Рибките са мънички, особено телескопа - той си е бебенце направо. Мога ли да го оставя самичък в малкия аквариум?

За растения още вчера се бях засилила, но като кажа в магазините, че имам златни, категорично ме отрязват. Не можело, щели да ги опасат.
Ще взема още днес.

Още един въпрос имам: възможно ли е да им навредя с новата помпа? Доста мощничка ми се вижда.

zmeq

Има и растения, които оцеляват.
Вземи си Egeria Densa и някой по-твърдолистен Echinodorus. Иначе ще е много голо :)

Ilianidis

Новата ти помпа е силничка дори за 60л аквариум,но има възможност да се намаля дебита,чрез шибърче.От друга страна златните риби обитават води с много слабо течение на водата,оттам придобиват съответната форма на тялото и нормално е да им подсигуриш подобни условия.Ако е много силно течението,те ще се мъчат да плуват и ще нарушат равновесието си при плуване.

Bananka

Цитат на: "Ilianidis"Новата ти помпа е силничка дори за 60л аквариум,но има възможност да се намаля дебита,чрез шибърче.От друга страна златните риби обитават води с много слабо течение на водата,оттам придобиват съответната форма на тялото и нормално е да им подсигуриш подобни условия.Ако е много силно течението,те ще се мъчат да плуват и ще нарушат равновесието си при плуване.

Разбрах.
Добре, мога ли да направя така - слагам старата помпа за постоянно и пускам новата отвреме навреме за малко?
Защото, все пак ще ми трябват десетина дни, докато купя и заредя новия.

niky

Какви 60 лева за 60 литра аквариум! Повече от 30 лева си е направо обирджийство.
Я потърси друг магазин. Егати ....аз моя 50 го взех за 20 лева?!
Не е мръднал.

Ilianidis

Не знам марката на този 150л на час,но стига да не ги завърта в малкото аквариумче....става.Т и нямаш друга алтернатива засега.И всекидневна смяна на водата също не е добре за рибките,макар и престояла.Но понеже е само 15л,обирай тлаките по дъното и добави същото количество вода.По-добре намали храненето до минимум.

Bananka

Цитат на: "Ilianidis"Не знам марката на този 150л на час,но стига да не ги завърта в малкото аквариумче....става.Т и нямаш друга алтернатива засега.И всекидневна смяна на водата също не е добре за рибките,макар и престояла.Но понеже е само 15л,обирай тлаките по дъното и добави същото количество вода.По-добре намали храненето до минимум.

Марката е Atman, китайска. Не видях някъде да споменавате такава, така че приемам, че е кофти. Още повече, че прочетох съвета за китайските, ама късно. Нищо де, аз нея вече я прежалих. Само още малко ще ги помъча с нея, че тая новата направо ще ги издуха.

Отивам да потърся по-прилична цена за аквариум. Ееее, ако мога да намеря за половината, мигом го нарамвам.

Храненето съм го спряла от вчера сутринта. Иначе ги храня със Сера голди на люспички. Сега съм взела и гранулки, ама първо на диета.

Благодаря много за съветите! Оценявам високо, че не ме изядохте с парцалките, въпреки че си го заслужавам  :oops:
Снощи ми се ревеше вече...

Георги

Цитат на: "Bananka"
Отивам да потърся по-прилична цена за аквариум. Ееее, ако мога да намеря за половината, мигом го нарамвам.

Във всеки магазин, в който съм влизал има 50 литрови аквариуми със стъклен капак за 24-25-26 лева.

Similar topics (2)

27428

Публикации: 6
Прегледи: 2858

3632

Публикации: 18
Прегледи: 15556