• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 10:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко въпроса

Започната от murkata86, 02.01.2012 21:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

murkata86

Здравейте всички и Честита Нова Година!

Мисля, че имам проблем с аквариума и по - точно с филтрацията. Преди известно време бях пуснал една тема за белите налепи по дървото в аквариума и след като казах какъв е дибта на филтъра ме посъветваха да си взема по - голяма. Бях с Aqual El Fan 2 с дебит 450 литра на час. Преди месец си взех Aqual El Turbo 1100, който е 1100 литра на час (аквариума ми е 136 литра). Този е със механична и химична филтрация. Вечерта го сложих и на следващия ден водата беше кристално чиста. Бактериалните колонии малко след това изчезнаха, дали заради химичната филтрация, дали защото молинезийте ги ядяха - не знам. Но тогава се появи друг проблем - по грунга започнаха да се появяват едни черни петна. Понеже под грунда имам субстрат на Tetra, а в самия грунд бях сложил Tetra Initial Sticks, мисля, че тези пръчици започваха да гният. А пък може би самия слой грунд е бил прекалено дебел и както дебита на предишния филтър беше прекалено малък, предполагам, че поради слабата циркулация на водата се получило това гниене. Корените на някои растения загниваха също. Пресифонирах дъното и най - вече участъците, където имаше гниене. Но тогава се появи друг проблем - новият филтър, който беше на седмица и половина извднъж спря да работи. Помислих, че разстоянието между гъбата и грунда е прекалено малко и затова с ръце изместих малко от пясъка под гъбата, но филтъра не искаше да работи - водата беше помътняла доста. Извадих гъбата измих я под чешмата - знам, че не трябва, но изглеждаше прекалено мръсна и след като я измих от нея излезе една кафеникава течност. След като я измих, сложих една таблетка Bactozym в гъбата, постявих я на филтъра и го пуснах и този път тръгна. На сутринта водата отново беше бистра. След тази случка филтъра започна да отказва да 4-5 дни. Вадех я, миех я и поставях таблекта Bactozym. До тук добре, но преди да си тръгна за празниците (от Пазарджик съм, но живея в София), таблетките свършиха и реших да направя както съм чел тук - да изплакна гъбата в аквариума. Изплакнах я но водата стана доста мътна. Пуснах филтера и той си работеше без проблем. Преди ден два се обадих на съквартирантите и те казаха, че водата все още е мътна....

Мисля след празниците да правя рестарт, за да намаля слоя на грунда, а и за да мога да махна остатъците от тези Tetra Initial Sticks, да измия всички растения, понеже части от тази бактериална колония, се закрепваха за растенията и след време ставаха кафяви и стои много грозно, а понякога дори ги покриваха целите растения (плътно) и мисля, че им пречеха на растежа. Та сега имам няколко въпроса:

1.) Какво да правя с този филтър - по принцип знам, че се мие веднъж в месеца, но на мен ми се налага да го мия всяка седмица. Другото е, че външните филтри ми идват малко скъпички..
2.) Съмпа добра идея ли е? Четох тази статия http://aquariumbg.com/statii.php?statia=79 и се чудя дали този вариант е по - добър от сегашния ми филтър. И най - вече колко ще ми излезе изработката на един такъв съмп?
3.) Ако премина на вариант със съмп, колко литра трябва да е съдът и дали powerhead-а на сегашния филтър - Aqual El Turbo 1100 ще свърши работа?

Благодаря предварително!

Поздрави,
Иван

Георги

Здравей, не да изплакнеш гъбата в аквариума, а в аквариумна вода която е отлята - в кофата при смяната.
Съмпа е може би най-добрата филтрация като идея - около 1/5, 1/4 от обема на аквариума трябва да е. Там по-скоро има играчка със сифона или преливника, ако нямаш дупка на аквариума.
А филтъра е много просто устройство, някакси не се връзва да спира след 4-5 дни. Вдигни го на по-високо, ако засмуква от дъното. Можеш да го наклониш няма проблем.

Slavov

Братле, най-добре вътрешен филтър на 1 седмица се мие със смяната на водата. После ти щом имаш място за съмп слагай направо втори аквариум :) , смисъл проблема е в грунда, ти какви растения гледаш та чак грунда го ториш, забъркваш макро елементи примерно, една co2 мая/захар система, и си готов. Тва с грунда не е работа, заслоява се от времето, верно че се джурка ама под растението няма как да стане...

murkata86

Цитат на: Георги - 02.01.2012 22:08
А филтъра е много просто устройство, някакси не се връзва да спира след 4-5 дни. Вдигни го на по-високо, ако засмуква от дъното. Можеш да го наклониш няма проблем.

Ами в началото опираше в грунда, но следващия ден го повдигнах, даже изместих част от грунда, за да има повече разстояние под гъбата. Прави ми впечатление, че гъбата е много ситна... Да не би това да е причината гъбата да се запушва толкова лесно?

А понеже нямам пробита дупка на стената на аквариума, може ли да се пробие сега или е рисковано?

Георги

Цитат на: murkata86 - 04.01.2012 11:40
Прави ми впечатление, че гъбата е много ситна... Да не би това да е причината гъбата да се запушва толкова лесно?
Да. Смени я с по-едра и виж как ще е.
ЦитатА понеже нямам пробита дупка на стената на аквариума, може ли да се пробие сега или е рисковано?
Не зная, има вариант без да се пробива и без сложни преливници - ако съмпа е на нивото на аквариума и е висок колкото него.
Аз днес си взех нарязани стъкла за тази идея, ще лепя в събота и после като го пусна мога да споделя лични впечатления.

murkata86

Днес потърсих из форума дали има някой друг с такъв филтър и имаше един съфорумник със същия филтър и същите проблеми - филтъра работел, но после спрял. Измил гъбата включил го и филтъра пак си работел нормално. Потърсих по едра гъба за този филтър, но никъде не можах да намеря. Дори нямаше гъби като тази, с която получих филтъра. Ето и самия филтър:

http://bg-pet.com/Fish/Equipment/aquael_filter_turbo_1100.htm

По - едри гъби търсих и преди и затова мисля сега да преминавам към съмп. А относно твоята идея за съмпа до самия аквариум, при мен проблема, е че нямам достатъчно място около него и мога да го сложа само под него. Иначе мисля да го направя 40 литра, ще можеш ли да ми дадеш някакви препоръки за това какъв пълнеж да използвам?

Поздрави!

Similar topics (5)

36861

Публикации: 8
Прегледи: 6590

24562

Публикации: 20
Прегледи: 8695

32399

Публикации: 9
Прегледи: 3737