• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
02.05.2024 13:41

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов квариум и рибки от приятел

Започната от kapacitet, 22.04.2008 14:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

Здравейте,

вчера докато се чудихме с приятелката ми какви да ги свършим, купихме ново жилище за рибоците. От 60 квадрата ги местим в 112.  :-)  Всичко вече е планирано и случайно днес ми се обади позната и  предложи да ми даде рибките си, защото вече не искала да ги гледа.  Искам да ги взема, но ме е страх от болести, а моите в момента са в цветущо здраве. Рибоците са няколко неона и сомчета. Да ги слагам ли под карантина и за колко време или направо в общия аквариум. И какво е поведението на едно здраво неонче и какви са белезите на болести по тях.  *dontknow*

rookie_gyn

Естествено, че първо карантина. Все пак даже и да са здрави рибките ако ги сложиш директно в твоя могат да умрат по разни "съображения" /разликата на водата дори в два съседни аквариума е толкова различна/. Слагай в карантина и през ден-два подменяй от единия /основния и доливай в другия/. След около десет дни ще си проличи. Тогава състава на водата ще е почти изравнен и всичко би трябвало да е наред. аз винаги държа нови риби в карантинен аквариум, даже имам няколко за тази цел.

kapacitet

Благодаря за отговора въпреки, че е съвсем нормално да са под карантина ми се искаше да се посъветвам преди да направя нещо грешно. Проблема е, че в рамките на две седмици трябва да направя доста рокади, защото не съм напълнил още новия аквариум, а сега и още един ще трябва да приготвя за рибките гости  :-)  :duvar:

N.Nobs

Aко рибките нямат белези за заболяване, можеш съвсем спокойно да ги пуснеш в една кофа пълна до половината с водата с която са дошли.След това слагаш една таблетка от това
http://www.petshop1.com/?m=f&a=3&e=view&d=315 ( прочет инструкцийте за дозиране преди това  rulez )

След това през половин час започни да добавяш по 2-3 л. на половин час докато напълниш кофата.После с кепчето пускаш рибите в аквариума  ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

igenov

Според правилата е необходима карантина, но никога не съм го правил. Когато купувам риби ги оглеждам и щом няма външни признаци за болест ги пускам първо в съд с обем около 1л. След това добавям през 5-6 мин по малко вода от моя аквариум за изравняване на условията ( Рн и температура) и след около половин час ги пускам в аквариума. Досега проблеми не съм имал. Ако става въпрос за много скъпи риби, тогава не бива да се правят компромиси.

kapacitet

Благодаря ви за отговорите,

все пак ще ги оставя за няколко дена в отделен аквариум ( напълно функциониращ ) и ще ги наблюдавам. Надявам се всичко да е наред, но ако има нещо подозрително ще питам направо в тази тема. До сега съм нямал неонки, а и като ги гледам какви са мънинки   *YAHOO*

Stas

Сега е момента да си поправиш и заглавието на темата, ако не искаш да замине в "Сметище".

Similar topics (5)

11532

Публикации: 16
Прегледи: 12929

24668

Публикации: 5
Прегледи: 3675

3558

Публикации: 1
Прегледи: 4739

42261

Публикации: 8
Прегледи: 3961

2297

Публикации: 25
Прегледи: 15466