• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

нов аквариум за дискуси

Започната от zhivkonachev, 25.04.2006 01:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zhivkonachev

здравейте на всички.Може би съм голям голям ентусиаст,защото като малко дете се радвах на няколко гупички а сега имам желание да отглеждам и да се наслаждавам на красотата на дискуси.Така да се каже се хвърлям на дълбокото с отглеждане на едни претенциозни риби.За целта си купих аквариум с размери80х35х40 или към 120литра,външен филтър на  ТetraTec EX600 с капацитет 150-200л.Стандартен капак за размера с осветление2х18филипс.Нагревател 200вата.първата грешка която направих с грунда може би е че е от коралови гранули в смисъл вроятното покачване твърдоста на вода,която в пловдив си е без това достатъчно твърда,но пък дъното изглежда страхотно красиво.Засадих растение мисля,че се казва криптокорина в една малка саксйка с обикновен ситен груд.Аквариума е пълен , помпата работи сложил съм стандартните биостартери и анти стресови препарати.докато изчаквам азотния цикъл да стартира, въпросите ми са:
1 проблем ли ще е този коралов грунд
2 трябва ли да подменям част от водата в периода на изчакване до пускането на рибите
3 виждате ли недостатъци в така описаната система
4 бих приел всякакви съвети относно отглеждането на дискуси
и тук бих искал да похваля форума всички членове са много отзивчиви колето си личи по постовете,надявам се да ме приемете към това голямо семейство.БЛАГОДАРЯ!

Stas

Здравей и добре дошъл във форума!

Надявам се да не се сърдиш, но т.к. и ти самият поиска ще си кажа направо забележките.

0. Аквариумът е твърде малък за дискуси. По принцип е хубаво да смяташ аквариум за дискуси по следния начин - брой риби * 60 литра. Допуска се известен компромис, но дискусите си искат голям съд. В твоя можеш да гледаш един чифт дискуси и то не много сполучливо. А дискусите е желателно да се гледат на групи по най-малко 6 риби.

1. Кораловият грунд е неподходящ за гледане на дискуси. Твърдата вода ги прави стресирани.

2. Според мен не трябва да подменяш водата.

И така - разбирам мерака, но се замисли дали да не си направиш един красив залесен с растения аквариум вместо капризните дискуси!
Разгледай де що има снимки и си харесай някакъв тип аквариум, който да става за 120 литра съд.

Успех!

malomir

zhivkonachev здравеи и добре дошъл.От това което си написал по-горе ме смущава наи-вече капацитета на филтъра.150-200 литра за 120 литра аквариум са малко,особенно за дискуси.Потърси такъв които да завърта водата по 3 пъти на час.В твоя случаи:120 литра по 3 =360литра на час минимум.Литража също е малък за тези риби.Ето ти един саит на български със сигурност ще научиш много неща  които ще ти бъдат полезни
http://discusbg.com/bg/index.html
Успех!!!

77

предполагам това е филтъра http://www.interaquaristik.de/catalog/xanario_pinfo.php?xP=Tetratec_EX_600_Aussenfilter
но ми се струва малко малък за аквариум с дискуси.пък и самия аквариум е малък за такива риби...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Longanlon

Не 3, ами направо 4-6 пъти на час трябва да завърта водата филтърът. Особено като се има пред вид, че най-вероятно няма да гледаш растения в този аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Bunz

Това с литрите и дискусите е малко относително, съм забелязал. Аз отглеждам 4 възрастни дискуса в 140 л аквариум в който даже има един варовиков камък. Преди няколко месеца реших да рискувам и го сложих. Не забелязах да се е отразила по някакъв начин на рибищата. Хапвят си добре, растат и да чукна на корен - не боледуват. Двойката която се заформи още преди година продължава да хвърля хайвер по веднъж месечно, което е достатъчно добър показател, че рибите се чувстват комфортно. И освен молко по-високата температура не съм забелязал да са капризни. Освн тях имам и двойка скаларии, двойка анциструси + част от последното им поколение, два птеригоплихта и един тлъст калихт. Растенията се ограничават до четири корена криптокорини, и колкото и да е странно една валиснерия, която расте на поразия и тези дни ще я разсаждам и на други места из аквариума.
Сменям на около 7 до 10 дни по 30-35% от водата.
Но Longanlon е абсолютно прав за филтъра!

WOLF

Ами да всичко казано до тук е така. Аз мога да споделя факта че аквариума определено е малък, попринцип дискусите се гледат трудно а в малък аквариум става почти невъзможно. Идеята е такава рибите ти ще "живеят" (вероятно) но няма да достигнат дори среден размер, няма да са оцветени както ги гледаш по снимките, самото им поведение ще е различно а и като цяло ще имаш много проблеми - болни и умрели риби.
Знам, че звучи отегчаващо, но е така още повече щом нямаш и опит. Аз пробвах да гледам дискуси в 160лт. но нямах почти никакъв успех. За повече от 6 месеца рибите порастнаха с цели 5-6 мм :-)

Ами това е търси си по-голям съд (над 200лт) а също и качествен филтър иначе няма смисъл да започваш.
There are only 10 types of people in the world. Those who understand binary code, and those who don't.

zhivkonachev

БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ ОСЪЗНАВАМ ЧЕ АКВАРИУМА Е МАЛЪК НО НЯМА ДА ГЛЕДАМ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДИСКУСА СЛЕД КАТО ПОТРАСНАТ И СЕ ЗАФОРМИ ДВОЙКА,ЧЕЛ СЪМ, ЧЕ ТЕ СА СТАДНИ РИБИ И СЕ ЧУВСТВАТ ПО- ДОБРЕ НА СТАДА,ОТНОСНО ПОМПАТА РАЗВЪРТА ВОДАТА ОТ 400-600Л./ЧМИСЛЯ ЧЕ ЩЕ Е ДОСТАТЪЧНО

POWERPUFF

щом  осъзнаваш , че дискусите са стадни и по - добре се чувстват в стадо, защо ще взимаш само два?
аз на твое място бих сложил чифт скаларии в тоя аквариум - те са нещо като подготвителен курс, към гледането на дискуси
недей бърза с дискусите - в такъв малък аквариум не ги чака нищо хубаво - а и ти само ще се тормозиш покрай тях
за да разцъфти дискуса в пълната си прелест му трябва по - голям аквариум - това е все едно да отглеждаш фикус в кофичка от кисело мляко и да чакаш положителни резултати - е няма да стане

discus

Цитат на: "zhivkonachev"БЛАГОДАРЯ ЗА СЪВЕТИТЕ ОСЪЗНАВАМ ЧЕ АКВАРИУМА Е МАЛЪК НО НЯМА ДА ГЛЕДАМ ПОВЕЧЕ ОТ 2 ДИСКУСА СЛЕД КАТО ПОТРАСНАТ И СЕ ЗАФОРМИ ДВОЙКА,ЧЕЛ СЪМ, ЧЕ ТЕ СА СТАДНИ РИБИ И СЕ ЧУВСТВАТ ПО- ДОБРЕ НА СТАДА,ОТНОСНО ПОМПАТА РАЗВЪРТА ВОДАТА ОТ 400-600Л./ЧМИСЛЯ ЧЕ ЩЕ Е ДОСТАТЪЧНО

Проблема е че трябва да купиш 2 големи, ако пуснеш 2 подрастващи, няма да стане работата, едната ще бие другата и така докато не я умори, както Стас написа минимум 6, най -добре около 10 но за тях начален обем минимум 200 л., филтър поне 3 пъти обема/час и свободно време за редовна смяна на водата.

Similar topics (5)

48190

Публикации: 4
Прегледи: 2217

8944

Публикации: 14
Прегледи: 6132

21853

Започната от pachoo


Публикации: 1
Прегледи: 2399

41451

Публикации: 4
Прегледи: 3590