• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 23:26

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум с много мъхове по дъното и дребни рибки - данио или неонки?

Започната от drstravel, 26.06.2010 13:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

drstravel

Здравейте,
Радвам се да пиша във вашия форум ;) Преди повече от 15 години имах няколко аквариума, които продадох. Сега искам да си направя аквариум около 150 литра с всички технологии които преди отсъстваха - външни филтри, пластмасов капак с осветление на него и т.н.

Идеята за композицията е следната - голям аквариум с със стадни рибки който да се доближава до един изтънчен тип натурална среда в която не се вижда човешка намеса. В избора на рибки се двуумя между данио редио и неонки, като естествено ще се радвам на ваши предложения ;)
Идеята ми за растения е следната  - много мъхове и ниски растения главно в задната част на аквариума. От малкото прочетено разбрах за техника при която мога да всеме по - високи и камъни и да ги обвържа със мъх за да се постигне една по - красива и естествена композиция в задния план. От предишните ми спомени по акваристика мисля че за да е отворен стадният инстинкт на рибките, те трябва да имат достатъчно място да плуват, за което пречат многото растения. Моля ви за съвет по следните въпроси:

1. Какви рибки да избера за такава аквариумна компизиция със стаден елемент?
2. Какви растения да ползвам за да заприлича аквариума след няколко месеца (години) като този в снимката в хедъра на форума?
3. Какво друго трябва да знам за такъв тип аквариуми - вода, препарати, филтри които да похождат на такава композиция?
4. Какво мислите за корени в контекста на такъв аквариум? Удачен избор ли са и има ли някаква специфика при ползването им?

Извинявам се предварително, че не съм изчел многото информация във форума, просто се изкуших да пиша докато чета.
Хобита - акваристика, размотаване по хотели в България и почивка ;)

bells

А защо не клиновидната разбора?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F9la03n.jpg&hash=c03fecc61bbf3a28e65f4e7a2cd91e0669a10105
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2Ft6bghf.jpg&hash=f31ba7ef01182433541c9969d4642b5a23da444a

Латинско име Trigonostigma heteromorpha
Популярно име Клиновидна разбора
Група Разбори
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Местообитание, хабитат Югоизточна Азия, Тайланд, Суматра, Индонезия
Приблизителен размер 4 см
Минимален размер на аквариума 45 см / 60 литра
Изисквания, температура 22 - 25 °C 
Изисквания, обща твърдост 4 - 12 °
Изисквания, pH 5,0 - 7,0
Тип вода сладка
Ниво на трудност лесно


Trigonostigma heteromorpha
(Клиновидна разбора)

Дункер (Duncker), 1904

Описание

Пъстрата или клиновидна разбора, Trigonostigma heteromorpha, е част от това хоби вече век и въпреки това продължава да бъде една от най-търсените рибки. Tова са малки рибки, плуващи в средните и ниските слоеве на водата, но същевременно не са твърде малки, защото минават психологическата граница от 2,5 см, която ги прави прекрасни съквартиранти на по-големи миролюбиви, тропически рибки, като например скалариите. Освен това, за разлика от повечето тетри, те са много активни и използват много по-добре предоставеното им водно пространство, като плуват по цялата дължина на аквариума на компактни групи. Kолкото повече рибки има в аквариума, толкова повече се засилва усещането, което те създават. Затова, за да се усети най-добре визуалният ефект, сe препоръчва отглеждането на минимум 10 бройки в един съд. Ако ви е нужно вдъхновение за тези рибки, просто надникнете в някой каталог за тропически растения и там ще откриете зашеметяващи снимки на растителни аквариуми, декорирани прекрасно с явански мъх и криптокорини, на чийто фон плуват огромни групи от по 100 и повече разбори, без да има каквито и е други рибки.

Местообитание

Тези разбори обитават меките води на гористите потоци в Тайланд, Суматра и Индонезия. Нивото на тези потоци се определя от сезона, като през влажния период от годината водата залива част от гората и там образува малки езерца с "черна" вода, където рибката се размножава. За да наподобите максимално добре тези условия, декорирайте аквариума си с блатни корени, папрати, растения, характерни за азиатски биотоп - явански мъх, папрат, както и хидрофила и криптокорина, за да могат рибките да използват листата им, за да хвърлят хайвер върху тях. Целта на блатния корен е да оцвети водата в кафеникав, но ако това не се постигне поради филтрацията, то можете да пробвате с торф или екстракт от "черна" вода, за да симулирате ефекта на горист поток. "Черната" вода увеличава интензитета на цветовете на пъстрата разбора и тя придобива много дълбок, червен цвят, а черният грунд допълнително подсилва тези цветове и помага на рибката да се успокои.

Изисквания

Пъстрата разбора можете да отглеждате в малки аквариуми с дължина 45 см., но е за предпочитане да живеят в по-големи съдове с дължина 90см. Водата трябва да е мека, с pH около 6, но може да се ползва и по-твърда вода, без това да навреди на рибките. Можете да използвате външен, така и вътрешен филтър, най-вече за биологична филтрация, който обаче ще осигури и хоризонталното движение на водата, което да имитира течение на поток. Температурата трябва да е около 24 ° С.
Светлината не е основен фактор и от една до три луминисцентни лампи с греене по 10-14 часа на денонощие ще са достатъчни. Можете да сложите и система за CO2, за да способствате развитието на растенията в аквариума и същевременно намаляване на рН до нивото, което предпочитат рибките.

Размножаване

Размножаването при този вид разбора е по-различно от това при останалите разбори. При клиновидната разбора хайверът по-скоро се полага и подрежда върху листата на растенията, отколкото да се разхвърля безразборно. Мъжките привличат женските с по-голяма интензивност на цветовете и специфичен танц. След този танц женките се обръщат наопаки и изхвърлят хайверни зрънца, които изплуват нагоре и полепват по широките листа на растенията, след което биват оплодени от мъжкия.
Грижите на родителите за потомството свършват тук. Извадете ги, за да не изядат хайвера. Малките се излюпват след 24 часа и започват да плуват след около седмица. Захранването трябва да стане непременно с инфузория, а когато порастнат достатъчно, се преминава на артемия или бебешки храни от зоомгазина.
За да стимулирате размножителния процес, увеличете температурата до 26 °С и се уверете, че сте избрали мъжка и женска рибки. Сега е моментът да добавите мека вода, ако не сте го направили досега, защото размножаването на тази разбора в по-твърда вода е почти невъзможно.
Половият диморфизъм се изразява в това, че мъжките са по-малки, по-слаби и по-ярко оцветени, съответно женските са по-едри, по-пълни и по-слабо оцветени. Освен това при мъжките тригълното петно е по-заострено. Трудно е да се определи възрастта, на която тези рибки съзряват полово. Според едни акваристи не е възможно да се развъдят успешно рибки под 2 годишна възраст, докато според други това е възможно при доста по-млади рибки.
Пъстрите разбора са "дълголетници" и могат да доживеят до 5 години в аквариумни условия. Максималната им големина е 5 см.

Близки видове

Има още три вида, които са близки по външен вид до пъстрата разбора. Заедно те формират рода Trigonostigma.
Trigonostigma espei произхожда от Камбоджа, Тайланд и Лаос и достига 3 см. на дължина. Много е близка до T. Heteromorpha и е с подобно оцветяване и характерните черни триъгълни петна по тялото, като при T. espei те са много по-малки.
Trigonostigma hengeli е рядко срещана и близка по форма до предните два вида в рода. Оранжевата окраска е пресечена с флуресцента линия, която оконтурява горната стена на триъгълничето.
Когато била внесена за пръв път, тази рибка изглеждалa, сякаш била прозрачна, но когато я поставили в подходящ добре озеленнен аквариум, показала истинските си цветове.
Последният вид от рода, Trigonostigma somphongsi, засега не се среща често в аквариумното хоби.

Наименования

Trigonostigma heteromorpha? Да, пъстрата разбора и близките й роднини имат ново име. Доскоро те всички са наричани просто разбора, но през 1999 Котелат и Уайт отделят четирите вида в нов род - Trigonostigma, като ги групират заради тяхното сходно поведение по време на размножаване.
Trigonostigma всъщност означава "триъгълно петно" и обозначава характерното петно, което се вижда в средата на тялото на тези рибки.


drstravel

Bells, Благодаря много за тази опция при избора на рибоци. Ще огледам внимателно и тази възможност. Клиновидната разбора може ли да съжителства с неонки и съответно това би ли развалило по някакъв начин пасажите които могат да оформят 2та вида?
Какви ниски (тревни) водни растения мога да ползвам за да се чувстват неонките или разборите най добре.

Реших аквариума да е около 150 л с външен филтър. За този размер какъв брой риби е нормален (като говорим за малки стадни рибки) ?
Хобита - акваристика, размотаване по хотели в България и почивка ;)

iek

С един пасаж ще стои по-добре, а неоните, за съжаление, не правят пасаж в аквариум, освен при редки условия. За ниските растения нямаш ограничение, пусни едно търсене за "растения за полянка".
Цитат на: drstravel - 26.06.2010 13:28
2. Какви растения да ползвам за да заприлича аквариума след няколко месеца (години) като този в снимката в хедъра на форума?
бликса, ричия, микрозорум
Цитат на: drstravel - 26.06.2010 13:283. Какво друго трябва да знам за такъв тип аквариуми - вода, препарати, филтри които да похождат на такава композиция?
Въпросът е обширен.
Цитат на: drstravel - 26.06.2010 13:284. Какво мислите за корени в контекста на такъв аквариум? Удачен избор ли са и има ли някаква специфика при ползването им?
Стига да могат да се впишат в твоя замисъл, няма пречка да използваш и корени.

Ако държиш на неони, тези http://aquariumbg.com/fish.php?fish=629 правят по-лесно пасаж.

Bolta

Цитат на: drstravel - 26.06.2010 16:25
... Клиновидната разбора може ли да съжителства с неонки и съответно това би ли развалило по някакъв начин пасажите които могат да оформят 2та вида?
Да може . Няма никакъв проблем . Неоните трудно оформят пасаж - при мен бяха на пасаж в началото , когато ги настаних при скалариите т.е. стоят на пасаж , когато са уплашени и стресирани , но вече свикнаха с тях и пасаж няма ....само от време на време . Докато разборите /при мен/ са почти винаги на пасаж .

dandy

Можеш да си потбереш вместо един, два пасажа, заемащи/плуващи в различни нива от водата или един пасаж с няколко по-големи риби за контраст. За третият случай бих ти препоръчал http://aquariumbg.com/forum/oformlenie-i-dekoraciya/re-pohvali-se!!!klipcheta-na-moyat-sladkovoden-akvarium/30/ виж на rakim аквариума, както и другите за да придобиеш представа за динамиката. Тъй като не мога да се справя с линка напиши в раздела оформление и декорация "Клипчета на моят сладководен аквариум". Успех

vasso

Мога да ти дам само да прочетеш ако искаш за една рибка, която ми е любимка, не съм сигурен, но май не стои на пазаж.
http://www.rainbowfishbg.com/rainbows.php?id=25
Относно техниката- не е по-различна от тази за други аквариуми, може да помислиш как да я скриеш, за да не се развали идеята за нечовешка намеса. Прочети за химиите, не са необходими според мен. Успех и показвай развитието! *DRINK*

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

drstravel

Благодаря за помощта, явно единия тип риби ще е разбората. Остава въпроса да има ли други и ако ще има какви да са те. При положение че има разбора, дали неонките ще са респектирани и ще стоят на пасаж? Някои има ли опит?

Dandi, това в аквариума на rakim разбора ли е? Скалариите от далеч се познават но ситните не мога да ги видя.
Хобита - акваристика, размотаване по хотели в България и почивка ;)

dandy

       Родостомус са дребните рибоци, Методи е дал линк. Клиновидната разбора също е добър избор заема средният и горен слой на водата, а като порастне става с доста наситени цветове спрямо ранния си стадий. Неонките предпочитат долният и среден слой на водата. И двата вида /предимно неонките/ за да формират пасаж им трябва по-голяма риба за да ги "стимулира", но според мен не е задължително пак си го правят. Лично мнение - двата пасажа без/със "стимулатор" със сигурност ще се поомесват и може да неизглежда мн. добре. При старта ползвай повече бързорастящи растения по възможност, а след това вече ги замени с подходящи за твоите виждания. Спрял си се предимно на мъхове за оформление. Те не изискват силно осветление!!, но ако решиш да си правиш полянка от нискостеблени растения трябва да го съобразиш и с техните нужди /по-силно/. Колкото е по-силно осветлението е по-голяма вероятността да завъдиш водорасли, а водорасли/нишковидни/ по мъховете лесно се хващат и няма махане, но всичко си зависи от собственика. Като си избираш аквариум прецини размерите, при по широко дъно имаш възможност да редиш повече марули и да придадеш дълбочина, височината също е от значение за високостеблените и по-едрите. За най-горният слой бих ти препоръчал http://aquariumbg.com/fish.php?fish=433 , а за дъното е ясно - анциструси, коридораси, отоцинклуса също не е излишна риба.

Similar topics (5)

3443

Публикации: 6
Прегледи: 5292

31717

Започната от SirVodkin


Публикации: 3
Прегледи: 2061

35843

Публикации: 10
Прегледи: 4021

47209

Публикации: 11
Прегледи: 12910

34809

Публикации: 7
Прегледи: 3519