• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

не знам какво заглавие..

Започната от glorious, 06.01.2007 23:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

glorious

значи проблемите или неясностите са много.имам 2 аквариума по около 80л. до преди 15 дена сменях 1/3 от водата понеже имах рога или не знам какво е, едни власинки по листата на валиснерията, бяха обхванали и анубиаса и др растения, листата почерняваха от ситни власинки.сега след като се прибирам след 15дневното отсъствие, растенията ми изглеждат супер, зелени и свежи, но охлювчета колко щеш.малки и черни, за тях четох, че капаните не помагат много,само капан с листо от маруля може да помогне, но колко, гледам по стъклото малки прозрачни яйца, по листата на растенията микроскопични охлювчета...ужас. как да ги махна? и как са се махнали власинките по листата на растенията?охлювчетата са свършили добра работа? или просто сменянето на водата в продължение на 2 седмици е дала по-късен резултат?

значи ако требва мога да заснема охлювите, за да ги определите като вид, за друго не знам, питайте ако има нещо неясно..

Ernest

Хех браво на охлювите...явно те са изяли водораслите, със смяна на вода, премахването на водорасли става постепенно. ;)
Аз мисля тва само Планобриса може така да се размножи, ако са с кафеникави черупки по-големите екземпляри. Но все пак можеш да видиш ето ТУК, на кои от тези най-много приличат твойте охлюви.
Може би ще можеш само с маруки, или поне това ще е най-ефективния начин, също така механично може да си играеш да ги махаш.
Има и препарати за убиване на охлюви, във форума преди време някой (не си спомням кой) беше си взел, беше сложил в аквариума и робиците му бяха почти дали фира, та сменя вода и май се беше закрепила работата, така че незнам колко са ефективни и безвредни, може конкретния препарат да е бил такъв. Това е което мога да помогна  :roll:


П.С.: От тази тема : http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=5850

Цитат на: "rakim"За охлювите си вземи това http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=121&vid=1    те са специалисти в тази област  :wink:
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

glorious

ами да май такива са охлювите- планорбиси. ще ги махам ръчно явно. отрови и капани няма да ползвам. засега не съм чул положителни мнения.за боция ще помисля, по принцип в ямбол само веднъж продаваха, съмнявам се да имат в наличност. проблема е друг, тези охлюви са влезли с някои от растенията, как да обработя растенията преди да ги сложа в аквариума, за да предотвратявам такива нежелани популации ?  :roll:

Bass_Maker

Киснеш растенията в "бледорозов разтвор" на калиев перманганат. Така хем се обезпаразитяват, хем изгаряш всякакви яйца по тях :)
You cannot kill what you did not create...

glorious

хм,мерси, ще пробвам :wink:

Similar topics (5)

5412

Публикации: 52
Прегледи: 18352

33432

Публикации: 4
Прегледи: 3856

26848

Започната от devil111


Публикации: 26
Прегледи: 16401

51183

Публикации: 5
Прегледи: 3648