• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 01:57

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Не-аквариумно осветление - трансофроматори?

Започната от Ernest, 28.05.2006 21:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ernest

В къщи правихме таванското и решихме осветлението в дневната да е с лунички. Девет на брой, като са разделени, по 4 и 5 на отделен ключ, крушките са силвания по 35 вт...слагаха ги майсторите, но предполагам са ги сложили мноогоо калпаво - всичките 9 ЛУНИЧКИ светят като 2 СВЕЩИ. Най вероятно проблема е в свързването при трансформаторите, които са 2 по 180вт (на единия са 4 лунички на другия са 5), не си спомням марката но бяха по 45 лв от бриколаж... та въпроса ми е къде може да е другаде проблема или как да ги свържа че да е нормално ето снимки на трансформаторите, на луничките, докато светят, и самото помещение в което трябва да светят...

трансформаторите:
http://samosvalche.data.bg/Images/Tavan/transform/100_1567.JPG
http://samosvalche.data.bg/Images/Tavan/transform/100_1570.JPG
http://samosvalche.data.bg/Images/Tavan/transform/100_1573.JPG

http://store1.data.bg/samosvalche/Images/Tavan/2006-05-25%20028.JPG
http://store1.data.bg/samosvalche/Images/Tavan/2006-05-25%20014.JPG
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

Стамен

Провери да не са свързали "луничките" последователно.

Joro Vn

Най- логично наистина е да се предположи, че са свързани последователно. Но трансформаторите ти са електронни и едва ли ще заработят при такова свързване. А и от снимките се вижда, че луничките светят доста ярко. Виж да не са с много малък ъгъл на разсейване на светлината /маркиран е градусът на лъча върху корпуса/ и от страни да изглежда, че светят слабо. Ако имаш мултитестер, замери напрежението на последната луничка по веригата например. Или пък да не са по 35 W.
И защо ми се струва, че изходящите ти кабели са с много малко сечение. Пипни ги не греят ли? При единия вариант излиза:
P=U x I , I= P/U= 5х35/12= 14,5 A. Това си е консумация колкото на един радиатор 220 V, 3 kW. Да не запалиш покрива с този мостов кабел, дето са икономисали за по- качествен.

Ernest

ами това е кофтито че няма начин да погледна как са свързани луничките, защото, те са на тавана, в/у тавана има 10 см минерална вата, а в/у нея има наковани дъски (то се вижда и на снимката с трансформаторите как е отдолу), а пък кабела е в шлаухове. А за ъгъла на самите крушки беше мисля 38 градуса или нещо от рода...А и друго трансформаторите са на около 5-6 метра от луничките...което може би е проблема?!?! :(
100л. - Жива твар ;) :Barbus nigrofasciatus, Trichogaster, Ancistrus Albinos, Corydoras Julli, SAE, Acanthophtalmus kuhli kuhli; Растения - Echinodorus Ozelot, Vesicularia, Cabomba pulcherrima, Hygrophila polisperma, Microsorum, Hottonia и др.

NO CARRIER

Най-лесно ще разбереш като извадиш по една от луничките от двата кръга. Ако са последователно - ще изгаснат всички. Ако са паралелно, останалите ще продължат да светят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

аз съм със 7 лунички в стая 20кв/м. крушките са 35 W. вързани са на два кръга, с два трансформатора. определено съм доволен от количеството светлина. повечето време свети само единият кръг.
луничките не трябва да са по-далече от 2м или 2,5м от трафовете, не помня точно. кабелите свързващи трафчето и крушките трябва да са доста дебели. моите са 2,5 квадрата. до колкото си спомням сложих такива кабели заради високия ампераж.
Никой не се е родил научен.

Joro Vn

При много дълъг изходящ кабел и с малко сечение може да се получи пад на напрежението. Не знам как би реагирал на такава ситуация точно този модел баласти- възможно е да се задейства защита или да дефектират. Падът може да установиш, както ти писах, чрез замерване на напрежението при работещи лампи или да установиш по греенето на кабела.
И сложи поне нещо негоримо под тези баласти, че като видя такова изпълнение от майстори, ми се изправя косата /дано майсторите не са ти приятели или роднини, че го отнесох и аз :D /. Най- правилно е да са в табло или спец. кутия, още повече, че са на таван /без надзор/, върху пода и върху хубав сух чам. Радост за плъхове, хлебарки зимата и все останала сволач. За прах и др. подобни- без коментар.

Violeta

Понеже с Ernest вече го коментирахме всичко това, да кажа за останалите - има сравнително лесно решение на този проблем. Могат да се ползват не електронни, а конвенционални трансформатори в случая. Това е начинът да се избегне голямото сечение на проводника, както и необходимостта да се редят луничките в близко съседство до трафчето. А са и по-евтини, но това е друга тема.
Разбира се, ако сме склонни да преглътнем недостатъците на конвенционалния трансформатор - загуби, греене и пр.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Similar topics (5)

57288

Публикации: 9
Прегледи: 3920

34034

Публикации: 8
Прегледи: 3987

16272

Започната от acho


Публикации: 12
Прегледи: 5113

4018

Публикации: 15
Прегледи: 7840