• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
06.05.2024 15:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

морски миди в сладководен аквариум

Започната от pe6o_hristov, 08.09.2008 13:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pe6o_hristov

аквариумът е 30 литра
не ми се мерят параметри на водата, но тук пишете, че в софия е кисела и в някои теми съм чел, че черупките от миди са полезни
а и на ампулариите черупките нещо са зле липсва им калций сигурно
та въпросът ми е за да не слагам химия във водата ще помогнат ли миди, колко и как да ги почистя - варене, киснене във вода или друго
а и да не направят прекалено солена водата или не се разтварят

zambo

По-добре си вземи един варовиков камък . Мидите ще стоят неестествено в аквариума .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ceco

А защо реши, че в София водата е кисела?
Аз живея Мусагеница и при мен PH е 7.5, което е по-скоро обратното.

pe6o_hristov

за кисела четох във форума, има някакви данни
ако може някой да каже за изток
с варовиков камък да не прекаля ме е страх
а миди ако сложа ще ги скатая някъде да не се виждат

миа

Ама и аз така си втвърдявам водата.Понеже нищо не чаткам от камъни в една купичка варя миди и рапани в микровълновата-каквото ми харесва и после ги пускам в аквариума.Даже вчера след като се върнах от море пак си сварих и ги подредих и изглеждат добре.Моя аквариум също е 30л.Раздробяват се мидите с черни черупки-тях не ги слагай.Те като се сварят се дезинфекцират и им пада солта,а тя не е тоолкова много.Между другото чела съм че трябва да се варят 30мин. а рецептата за бързо кипване на микровълнова    си е моя.Като малка пусках ей така само измити миди в аквариума и на рибките нищо им нямаше.Само да предупредя-с времето позеленяват от водорасли и почти не се забелязват.

ПС-сега се сетих за рапаните-в тях може да е останало месо което гние.Затова всеки рапан се оставя 24 часа да престои с оцет в черупката.След това се измива и се вари.Всичко което съм писала съм го изпитала и не ми е правило проблеми.

Stas

В София водата не е кисела, а мека! Кислеинност е 7,0, но твърдостта е около 3-4ГХ.

futa

Цитат на: ceco - 08.09.2008 14:11
А защо реши, че в София водата е кисела?
Аз живея Мусагеница и при мен PH е 7.5, което е по-скоро обратното.

Щото в Мусагеница колега ако си светнат сте вързани към стария витошки-по точно Бистришки водопровод,който идва директно от Витоша,та затова водата е малко по твърда!
Радвай се че 80% от София няма тоя късмет! *offtopic
Dio Perdona IO NO!

София

iams

За мидите- моят грунд се състои от миди и камъчета. Мидите преобладават.. Забелязах че при мен всички миди се трошат и постепенно изчезват. Това беше преди да започна аквариума на ново. Сега е с нови миди, за сега няма как да има проблеми, стартиран е началото на месеца. Четох че не е хубаво да има много миди в аквариума, но при мен (от началото защото не знаех) от години грунда е предимно от миди. После видях че няма никакви проблеми и продължавам да слагам.

pe6o_hristov

миди сложих малко и няма проблем
но черупките на охлювите все още са зле
ще помогне ли ако сложа някаква тор за растения
малко е глупаво но мисля и за черупка от яйце във вътрешния филтър
или пък да взема варовиков камък но да не прекаля

botan

Торта за растения ще подкисели водата повече. Идеята за яйчените черупки е много добра! Пробвай, аз съм сложил едър коралов пясък като пълнеж на филтъра. :-)

Similar topics (5)

11556

Публикации: 5
Прегледи: 4068

26250

Публикации: 9
Прегледи: 3486

47133

Публикации: 5
Прегледи: 2112

7254

Започната от fasciatum


Публикации: 1
Прегледи: 2711