• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 14:04

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Моля за съвет за филтър и златна рибка.

Започната от vican, 25.11.2013 15:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vican

 Здравейте, имам няколко проблема, които не знам как да реша и искам да помоля за съвет !

Имам 30 литров аквариум със стъклен капак с няколко пластмасови "укрития" (които ще сменя с растения след време). С една златна. Сложил съм вътрешен филтър Resun, който има и маркуч за аерация. Понеже е мн. силна струята купих гъба, за да спира течението. Само от края на гъбата излизат балончета въздух. Трябва да бъркам всеки път,да махам гъбата, заедно с маркуча, за да може да изчисти аквариума, което мисля че е пълна глупост.

Искам да попитам :

* Има ли начин да "оправя" филтъра ( мисля да купя флейта ) или трябва да купя нов ? 
   Какъв би бил подходящ, за такъв малък аквариум ?

Другият ми проблем е следният - Реших да стартирам нов аквариум преди две седмици. Първата сменях 40% от водата с престояла 2-3 дни вода, всеки ден, втората през ден и т.н, с цел за да се завърти цикъла. Но преди края на втората седмица измих гъбата на самия филтър (не тази с която запушвам) с малко хладка вода, понеже филтъра не дърпаше добре. Предполагам че може да съм измил част от полезните бактерии, макар че внимавах да не се случи.
Пробвах да реша проблема с филтрирането, като изрязах малко парче от другата гъба, но струята се оказа силна и нищо не стана, само се влошиха нещата - макар и сравнително слабо се образува постоянно течение.
На златната рибка (която пуснах на 2-3 я ден) след тази "процедура" се образуваха бели налепи, около очите (предполагам от лошо качество на водата).  Действието се развива за 2-3 дена.
Днес спрях филтъра, понеже рибката легна на дъното. Предполагам че се е уморила, понеже като спря струята, рибката започна да си плува и сега е добре (освен налепите).

* Дали да преместя рибката в друг (в случая по-малък) аквариум с чиста вода, докато не се пооправи от лишеите или така ще влоша нещата ;
и дали е добър метода, който прилагам, за образуване на нитритен цикъл, защото сигурно ще загубя полезните бактерии от филтъра (понеже съм го спрял) и ще трябва да започна отначало ?

Благодаря Ви много предварително ! Извинявайте за многото въпроси ! Нямам представа къде трябва да попитам или да постна темата !

П.С. Сравнително начинаещ "акварист" съм. Наваксвам с четене и гледане.

suntsu69

Това, което се вижда в темата за смъртта на предишната рибка, е по-скоро помпа, а не филтър.
Нищо лично, но с четенето явно не наваксваш.
Как го въртиш този цикъл с постоянни смени на вода, без грунт и без филтрация? По капака ли да се заселят бактериите? И риба вътре на 2-рия ден...

vican

Ще добавя още грунд, това за честата смяна го прочетох като съвет, навсякъде различно за този цикъл, а това че помпата е помпа... (!) в магазина когато исках филтър мислех че са ми дали филтър...

Благодаря ти много !

За четенето - да трябва да наваксам то и затова пиша...  :duvar:


П.С. Бактериите ми казаха че се развиват в гъбата на филтъра, а грунда образува бактерии, които морят рибата, при недобра филтрация и затова почти го махнах. Мислех че е за доброто на рибата... Това е


 

Георги

Кажи модела на филтъра, за да добием представа за дебита му. За 30 л. най-подходящи са или гъба с аератор, или окачваемите hang-on-top, но те издават шум от падащата вода или мехурчетата. От мехурчетата на вътрешния филтър няма полза.
Ако си достатъчно сръчен можеш да си направиш флейта от силиконов маркуч (магазин "сортови семена"), само тапичката накрая не зная от какво можеш да приспособиш.
Иначе можеш да си купиш флейта, с нея можеш да направляваш посоката на потока.

Ако преместиш рибката в "чиста вода", трябва да не я храниш, докато не решиш проблема с течението. При признаци за влошено състояние, трябва да подмениш 15-20% вода.

vican

Безкрайно ти благодаря ! *thanks

Филтъра/помпа е - mini filter на Resun Output 200L/H HMAX 0.5M до 60 литров аквариум.


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2F610i4yjmv%2Fimage.jpg&hash=ffc9e963f76052c1ad71343a14a85b4d024e4482


Опасявам се само че ще продължи да прави течение дори с флейта, дано греша... Иначе още сега отивам да си купя.

mitaka_yakov

Нямаха ли по слаб филтър ? Питай ако имат да ти го заменят ако искат разбира се. Аз преди като се учих слагах в аквариумите ми обикновена помпичка от тези китайските - до 10 лева са най-много. И ми вършеха работа. Друго което може да направих е да нагласиш струята, от която излизат балончетата да бие в предното стъкло, а на дължина. И аз със сегашният ми филтър имах проблеми заради силната струя с балончета и я насочих да бие към предното стъкло. Друго което може да ти полегме да я потопиш максимално или да я сложиш легнала у към да бие към предното стъкло, колкото е по-надълбоко филтъра толкова струята е по-бавна заради налягането от водата. Грунд си трябва, зада завъртиш азотния цикъл-с този литраж един пакет от 2-3 лева ти е достатъчен.

vican

Много ти благодаря !

Помпата отпред запуших с корк и махнах маркуча за въздух. Така струята отива направо нагоре и е съвсем слаба, колкото да разклаща повърхността и да прави минимално течение. Казаха ми че може направо да я спра и да сложа само малка помпа за въздух с камъче. И че за такъв малък литраж това би било напълно достатъчно...

Карган

Цитат на: vican - 27.11.2013 18:33
Помпата отпред запуших с корк

Това не е добре да го правиш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Mu3epHuk

 Помпата ти е напълно достатъчна за твоя аквариум. Аз на 22 литров съм сложил помпа 450 л/ч. Не се притеснявай за твоята и не я спирай! Сега е нова, но като се затлачи дунапрена с нечистотии, дебитът няма начин да не падне. По възможност го завърти така, че струята му да е по дължината на аквариума или като алтернатива да ти е към предното стъкло. За бързо развитие на бактериална колония можеш да ползваш Sera Nitrivec или Sera Biostarter. Би могъл да си вземеш някоя малко разфасовка като за начало, докато се стабилизира биологичната среда. Бактериите се нуждаят от кислород, за да се размножават, хранят и живеят. Поне в първите седмици избягвай да изплакваш дунапрена или го прави само като се задръсти и дебитът падне значително. Изплаквай дунапрена в извадена при седмичната смяна на вода. В твоя случай с малък аквариум е добре да сменяш около 1/3 от водата с престояла. Малките аквариуми са трудни за стабилизиране. Замърсяванията влошават по-бързо водата, отколкото е при по-голям аквариум. Така, че няма да е зле все пак да имаш в наличност от тези капки (случва се да спре ток за часове и  голяма част от нитрифициращите бактерии умират, а от там качеството на водата се влошава за отрицателно време). Добре е да не спираш филтъра за повече от 30 минути.  По-добре е да имаш по-силно изразено течение по повърхността на водата, отколкото да е слабо или почти да липсва. Добрата филтрация предизвиква поне слабо движение на водните пластове в целия аквариум (в отдалечените от филтъра части).

vican

Благодаря ! Точно така ще направя !

И ще махна тапата. :)

Георги

Цитат на: Mu3epHuk - 27.11.2013 20:33
Аз на 22 литров съм сложил помпа 450 л/ч.
Може ли да видя на снимка как става този номер?

mitaka_yakov

Цитат на: Георги - 28.11.2013 10:40
Може ли да видя на снимка как става този номер?

Аз си го представям като миксер...

Георги

Възможно е - ако има дълга флейта или филтърът е on-top. За да не се налага да обяснява, предполагам снимката ще покаже хитростта.

Mu3epHuk

 В момента не ползвам този аквариум. Прави сте за флейтата. Не е имало проблем. Малко повече от година го ползвах, докато не взех по-голям аквариум и по-качествен филтър. Течението е било такова, че да не притеснява обитателите. Отгледах 28 новоизлюпени анциструси в него при точно такава филтрация. На помпата Sun-Sun пише 450 л/ч, но ме съмнява, че изобщо ги доближава. Като се позадръсти дунапренчето няма как да стане центрофуга.

mitaka_yakov

Ами с тези обитатели както да ти кажа, анциструсите май много много не ги е вълнувало течението, те си се лепят по стъклото, крият се в корените, лежат по дъното. Пък щом и си измислил и как да сложиш флейтата всичко е ок  :-) :-)

Similar topics (5)

39892

Публикации: 0
Прегледи: 1693

12144

Започната от krask


Публикации: 27
Прегледи: 10560

2732

Започната от joyboy


Публикации: 16
Прегледи: 8128

36795

Публикации: 3
Прегледи: 2609

21499

Публикации: 9
Прегледи: 3359