• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Мнения за статия

Започната от Mirobg, 17.06.2012 22:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mirobg

    Здравейте
Попаднах на тази статия http://www.aquaportal.bg/site/articles.php?page=0&pg=1&cat=1&id=130.  Интересно ми е какво мислите за експеримента на Дейвид Е. Боруховиц.

20 литровият аквариум за астронотуси

Преди няколко години се замислих за често повтаряната безсмислица, че можете да накарате рибата да спре да расте и въобще да не порасне до пълните си размери, като я гледате в малък аквариум. Искаше ми се да покажа, че не размерът на аквариума, а замърсяването е причината за внезапната и ранна смърт на едри риби, отглеждани в прекалено малки аквариуми. Бях убеден в това, че рибите не притежават някакво магическо 6-то чувство, което регулира растежа на телата им според това колко близо са стъклата от двете им страни. Вместо това смятах, че рибите, принудени да живеят в малки аквариум, всъщност плуват в токсична супа, която им причинява лошо здраве, голям стрес, бавен растеж и ранна смърт. Бях чувал за изследвания, при които малки рибки са пускани в бутилка с тясно гърло и след това са оставяни да растат вътре, като им е бил осигурен постоянен поток чиста вода. Тези малки рибки станали здрави възрастни с размер, при който не било възможно да минат обратно през гърлото на бутилката.

Аз обаче не исках да стигам до такива крайности. Допуснах, че Astronotus ocellatus може да бъде отгледан до пълния си размер в едва 20 литров аквариум Но това изследване, също както и другото с бутилките, ми се стори твърде жестоко от друга гледна точка – нещастното животно дори не би могло да се обърне в този аквариум. Затова реших да пробвам друга идея – 12 астронотуса и голям сом Pimelodus в 280 литров аквариум, което означаваше число, близко до онези 20 литра на риба1. Започнах да сменям по 100%  от водата всеки ден, което прави 1960 литра прясна вода на седмица2. Според изчисленията по-горе аквариумът трябваше да достигне равновесие веднага, а максималното замърсяване да е това от един ден натрупване, докато минималното да е нула и да се достига непосредствено след дневната смяна на вода3. Придържах се към този режим ден след ден, като понякога дори сменях водата два пъти на ден само заради гледката на щастливите и доволни риби непосредствено след смяната.

От началото на проучването изминаха три години4. Имах няколко загуби поради инциденти (изскачане от аквариума) и агресия, но имаше и нови обитатели (никога не мога да обърна гръб на бездомен астронотус). В крайна сметка рибите изратнаха до пълния си размер, някои достигнаха над 30 см на дължина. Наскоро се наложи да ги разделя заради образувана двойка и увеличена агресия5, но вече доказах тезата си – можете да отгледате здрав астронотус в 20 литра вода при положение, че тази вода се подменя изцяло поне веднъж на ден.

Необходимо ли е?

Ако всичко това е вярно, как тогава рибите на многото хора, които сменят по-малко вода, не са умрели все още? С други думи какво ще се случи, ако не се съобразите със съветите ми? Животните, включително и хората, могат да издържат на най-различни ужасни условия, някои от които дори по-лоши от мръсната вода в аквариума. Оцеляват, но на висока цена. Всичко е въпрос на степенуване. Колкото повече вода сменяте, толкова по-добри ще са условията за рибите ви. Само защото могат да оцелеят, не означава, че ще искате да ги поставите при лоши условия. Риби в аквариум, в който се правят чести големи смени на водата, живеят по-дълго, страдат от по-малко болести и се размножават по-често и по-успешно. Много едри риби като астронотусите например, развиват специфично заболяване на главата и страничната линия (HLLD), ако смяната на водата стане по-нерегулярна. Много хора, които си мислят, че рибите им са здрави, всъщност дори не подозират колко свити и апатични са те в сравнение с това, което би трябвало да бъдат.

Няма ли алтернатива?

Съществуват методи, които позволяват да се поддържа високо качество на водата с по-редки смени на водата. Някои даже твърдят, че с тях нуждата от смяна изобщо може да отпадне6. Тези методи включват комбинация от най-добрата възможна филтрация, взискателно тестване, мощни химически филтърни пълнежи, добре преценена употреба на подобрители, много малко риби и интензивна поддръжка. Аз самият се възползвам от някои от тези методи в морските си аквариуми, тъй като там водата вече не е толкова евтина и леснозаменима, но дори в соленоводните си аквариум правя по-чести смени на водата от повечето акваристи. Ако живеех на пустинен остров, на който прясната вода е скъпоценна стока, а морската е леснодостъпна, щях да използвам сегашния си режим на смяна на вода в сладководни аквариуми за морските и обратното.

Най-важно е да се помни, че изборът не е между това да правим големи смени на вода или да не ги правим. Ако не искате да правите чести смени на много вода, ще трябва да използвате различни технологии и техники, специално разработени да се справят със замърсителите, които иначе бихте отстранили чрез смяна на водата.

В повечето случаи смяната на водата е най-лесният, прост и евтин начин да се поддържа високо качество на водата в аквариума. Когато правех първите си крачки в това хоби преди повече от половин век, общоизвестната мъдрост гласеше, че смяната на вода е нещо лошо. През годините обаче разбрах, че тя всъщност е нещо много, много хубаво. За мен най-голямата мотивация да правя смени на водата е очевидната възбуда и радост, които рибите ми показват след смяната, както мисълта в какво щеше да им се налага да плуват в противен случай.
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

Similar topics (5)

19305

Публикации: 8
Прегледи: 4971

5912

Публикации: 17
Прегледи: 9384

19286

Публикации: 6
Прегледи: 8021

30728

Публикации: 3
Прегледи: 4502