• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малко помощ за нов аквариум.

Започната от Tuono, 10.03.2013 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tuono

Здравейте,
Начинаещ акварист съм с всички последствия от това - от тъпите въпроси до допусканите грешки. Стартирах аквариума (Ferplast Cayman 80 Pro) миналата събота, днес е 9-ти ден. Реших да опиша кратко всеки един от първите 36 дни на аквариума от погледа на напълно начинаещ. Ако се получи полезен материал ще го кача на моя сайт за да може всеки да чете какво се е случвало през тези дни. За тази цел трябва да използвам имената на растенията, но честно казано в базата данни немога да ги разпозная. Молбата ми е някой от Вас да напише какви растения има в моя аквариум, за да ги опиша в дневника с имената. Децата избираха от съботния пазар растенията и затова не записах имената. Файла е тук (не го правя видим, защото е голям). Номера 8 и 5 ги знам какво са.
Втория въпрос е това нещо, което се появи кафяви водорасли ли са или нещо друго?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fftp.domainbg.com%2Ftuono%2FDepo%2FFC80%2FDay_8_V1.JPG&hash=46ddddfa2f54b3acfca3acce78655d23b246a30e
Малко по-голяма снимка, в момента власинките са по-дълги.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fftp.domainbg.com%2Ftuono%2FDepo%2FFC80%2FDay_8_V2.JPG&hash=985e5719f60c8746b44bd0c93bc2939800b5bf33

И третото питане е името на тази гадина, която е с размер 2-3 mm и вероятно е дошла с растенията.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fftp.domainbg.com%2Ftuono%2FDepo%2FFC80%2FDay_8_mekotelo.JPG&hash=d0f2e601384b0dab5602dc1997db1b55c61877d4

Месеци наред чета и се образовам от форума и книги, но разнообразието е голямо а на снимки нещата изглеждат по различен начин.
Поздрави на всички за добрия форум!
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

ipman

Какво ти е осветлението колега и колко време светиш на ден. :-)

Tuono

2х24W Т5 на Silvania, аквариума е 120 литра. В момента е на 10 часа, но за съжаление още първите дни пак беше толкова, не го направих постепенно.
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

ipman

Ами според мен от самиа старт са те нападнали водораслите(тези кафевите водорасли наи често се появяват от слаба светлина)Трябват ти много барзо растящти растения и аквариума щте се балансира,а относно тази гад ми прилича на планорбис.Не са вредни но дразнят на предното стъкло.Нека и други колеги се изкажат по вапроса  *DRINK*

ПМП

На мен тези власинки ми приличат на нишковидни водорасли.Пробвай да ги обереш с четка за зъби!А охлюва е планорбис-да.Не е вреден освен когато колонията стане прекалено голяма,тогава загрозяват общата картина.

ogogogo

Охлювът не е Планорбис а,Ancylus fluviatilis.
Абсолютно безвреден е.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Tuono

Да, намерих почти същата снимка като моята в Интернет, благодаря ogogogo и на останалите за водораслите. Единия анциструс почиства големите листа, другия вече трети ден се крие зад филтъра.
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Tuono

Здравейте,
Аквариума вече е на 15 дни и днес за първи път забелязвам по-високи нива на NO2 (NO3 и NH4 са в нормите). Амоняка е тестват с течните тестове, другите са на лента. При старта добавих JBL Denitrol, а рибките са 7 Данио и 2 анциструса, пуснати 7 дни след старта. Въпросът е трябва ли да сменям вече част от водата или както ми казаха приятели да не пипам нищо първите 30 дни? Ето как изглежда 120 литровия аквариум, за да се ориентирате за растенията:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fftp.domainbg.com%2Ftuono%2FDepo%2FFC80%2FAqua.jpg&hash=c80383a7cf62a3156a775ba9b0c668cbddae32f4
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Борис Христов

Ето тук
http://www.tropica.com/en/tropica-abc/start-up/tropica-app.aspx
специалиститите от Tropica Дания са обяснили всичко 0т 1 до 90 ден.Предполага се ,че това е критичния период за един растителен аквариум.Има и приложение за smartphon-и ,като след инсталирането му,до 90 ден от старта получаваш периодично съобщения ,какво точно да правиш ,дори в случей на проблем(смяна на вода,поява на водорасли ,пускане на обитатели и т.н.)Надявам се да ти е полезна инфорамацията.

П.С.Тези който са ти казали 30 дни от старта да не сменяш водата не са ти никакви приятели :-D
(това в рамките на шегата разбира се)

_Kirilov

Колега можеш ли да ми дадеш някакво инфо за грунда ти ?
Прилича ми на лава - но от снимките не мога да видя много добре.

Борис Христов

На мен груда ми прилича на JBL Manado...?

Tuono

Да, грунда е JBL Manado средно 6 cm, като под него имам JBL AquaBasic Plus 2 cm. Растенията още на 3-тия ден изкараха нови листа и в момента на всички растения има поне по 3-5 нови листа, на 100% оцеляха и се развиват. Ето по-близка снимка на грунда:


Избрах този грунд заради порестата структура и малкото обемно тегло - 10 l имат тегло 8.5 kg
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Tuono

Здравейте,
Вече изминаха 53 дни от старта на аквариума и искам да питам няколко неща, защото информацията е много противоречива. Първо оборудването и обитателите:
Аквариум: Ferplast Cayman 80 Pro, 120 литра
Помпа: 500 l/h
Филтър: Вътрешен 5 l, Bluwave 05 (2 гъби за механична филтрация, 2 отделения за биологична и карбонова гъба)
Растения: На снимката
Грунд: JBL Manado + JBL Aqua Basic Plus
Осветление: 2x24W T5 с продължителност 8.5 часа
Обитатели: 7 Данио, 10 червени неона, 2 огнени барбуса и 2 звездни анциструса.


Въпросите са следните:
1. Всяка седмица ли трябва да сменям водата или може на 2 седмици веднъж? Тестовете не показват след 2 седмици водата да е влошила качествата си.
2. След изчистване на зелените налепи по стъклата, в долната част започват да се появяват след 3 дни? Така ли е нормално или има нещо нередно.
3. Водното течение съм го насочил към предното стъкло и леко надолу. Така ли трябва или да променя посоката?
4. Растенията се развиват много бързо и ще трябва да подрязвам, но само чрез откъсване на листата до корен ли става това или с ножица докъдето мога?

При смяна на водата добавям JBL Biotopol и малко JBL Denitrol. Всяка седмица добавям и JBL Ferropol, защото 4 седмици след началото желязото беше почти изчерпано.
Забележете листата на растението в ляво. Старите листа са с дълга дръжка и овални, всички нови листа, които израстнаха в моя аквариум, са тесни и дълги почти без дръжка. Даже на едно от листата едната половина надмина другата с няколко сантиметра, нормално ли е това?
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Caxapa

Голяма част от растенията ти са такива, че можеш да намаляш броя на листата им  като тези със стебло ги отрязваш близо до него. Криптокорините  им намаляш броя на листата от дръжките  там където се подава от грунда но защо ти е да ги  "кастриш"? Просто   като пуснат издънки ги отстраняваш  като дъщерните растения можеш да раздаваш  или разменяш за други или за риби. Бях правил експеримент с криптокорина като кастрих листата но при един рестарт на аквариума установих, че корените на това растение бяха превзели половината аквариум а той бе от порядъка на 120 литра.

Tuono

Благодаря за информацията, явно така ще стане. За рязането питах защото грунда е много лек и може да се изкорени лесно, но с повече внимание става. Много бърз е растежа и от растенията излязоха тънки коренчета, някаква плетеница се получава и скоро трябва да взимам мерки.
:::...откъде идваш ... и накъде отиваш...:::

Similar topics (5)

28446

Публикации: 6
Прегледи: 3616

36783

Публикации: 19
Прегледи: 7492

35365

Публикации: 11
Прегледи: 6719

6846

Публикации: 26
Прегледи: 13055

41505

Публикации: 32
Прегледи: 9580