• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Леко полеко ми умират рибите и охлювите ?!?

Започната от blucomp, 19.08.2012 00:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

blucomp

Здравейте,
не знам какво се случи (надявам се вие да ми помогнете), но за около 2 седмици ми умряха 3те златни рибки и един охлюв, а сега сомчето и едното от 2те кули-кули ми е с бели петна по кожата и единия охлюв 3ти ден е неподвижен, но е жив.
Ще допълня че аквариума си беше ок докато в него бяха 3 златни, 1 сомче, 1 кули-кули и един охлюв. 1во умря охлюва. После купих други 4 охлюва (2 вида по 2), още едно кули-кули, 3 стъклени сома и 2 скаридки (японка и червена). Аквариума е 40литра и знам че е на границата за 3 златни рибки, но тези допълнителните които купих не мисля че и влияят (кули-кули, скариди и охлюви са малки и се крият, а стъклените сомове почти постоянно са в едно водорасло (купих един понеже много ми хареса, но прочетох вечерта че живеели поне по 6 и реших да му взема поне още 2, да не е сам)).
1во ми умря най-голямата златна рибка (около 4см с опашката), след като 2-3дни седеше само на дъното и рядко се раздвижваше (предимно с моя помощ). На 2рия ден започнаха кули-кули-тата да я хапят около хрилете, а тя не помръдваше. Отделих я, но умря.
2ри ми умряха след 2-3 дни и 2те останали по-малки златни рибки за една нощ. Видях ги вечерта че нещо са неподвижни в горните части на аквариума и на сутринта бяха умряли.
3то върнах се вчера след 1 седмична почивка (рибите са нормално хранени през това време) и забелязах  гореописаните сом, кули-кули и охлюв ...

На какво се дължи това и мога ли да им помогна ?

Обем на аквариума:40л

Височина:...........40см

Грунд
Дебелина на дъното:...........2см
Размер на камъчетата:...........3мм

около Осветление:...........луминисцентна лампа 8вата

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........да
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:...........
Външен филтър л/ч:...........да, малък
Система за СО2: ...........

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума:...........01..01.2012

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...........не

Вода
Сменям по .20 литра (процента) на всеки.50%...дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура .30...градуса.
Температурата на водата в аквариума е ..30..градуса.

Храна
Видове храна:...........за златни рибки
Колко често храните рибките си:...........1 път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си:...........5мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........10 живи и 50 искуствени
Колко % са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............
Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........

Описах всичко което можах.

Моля ако някой може, да ми помогне.

БЛАГОДАРЯ !!!

Penta

Сигурен съм че ще има достатъчно хора които да ти кажат че 3 златни рибки (да не говорим и за компания) не могат да живеят нормално в 40 литра. Но при положение че има някакъв проблем/болест в аквариума да го наблъскаш с новозакупени риби е най-грешния вариант :(

ancitrusa

40 литра  са много малко за 3 златни рибки. Златните рибки са студенолюбиви, не се гледат на  температура 30 градуса. Събрал си несъвместими риби,  златните рибки изискват температура 15 - 22 °C.Стъкленият сом и кулито изискват температура 23 - 30 °C. В  40литра можеш да гледаш само 1 златна рибка, при положение че пак ще и е тясно когато порасне.

M14iro

Здравей, blucomp ! Пренаселил си  аквариума - една от грешките на начинаещия/ трябваше да четеш преди това/. Натрупване на органика , впоследствие натрупване на доста  амоняк ,който е отровен за рибите. Вероятно и филтрацията ако не ти е достатъчна. За тези 40л вода е възможно да гледаш само една златна рибка.Сега прочети  , какви и колко рибки можеш да гледаш в 40л. аквариум.

blucomp

Аз рибите ги добавих когато умря охлювът ми. Не съм предполагал че има някаква болест.
Забравих и да напиша, че правех тестове на водата и всички параметри са в границата.
За температурата - знам че е висока и заради нея мислех че ми е умряла 1вата златна рибка, но няма какво да направя. Бяха сериозни горещини. През деня температурата стигаше 30, а сутрин падаше до 25. Пуснах един вентилатор да духа в аквариума, отворих му капака, но нищо не се промени :(
За златните на много места четох че искат между 10 и 20литра вода докато са малки, а моите за малки. Най-голямата нямаше 1 година.
Между дригото, охлювът го обърнах и се раздвижи, но сомчето си седи повечето време неподвижно.
С снимките нещо ми е много объркано, иначе щях да пратя снимка на сомчето.

Между другото, какъв е смисъла от стъклените сомове? Нито чистят, нито плуват. Интересни са, но не можеш да ги видиш, понеже 99% от времето си седят скрити в водораслите и не мърдат.

kapacitet

Я ни кажи сега какво точно е останало в аквариума, че аз преди малко се опитах да проследя цялата история пишейки на лист всички обитатели и достигам до 3 сома, 4 охлюва и 2 скариди.
И ако може да разясниш как помагаш на рибите да се движат.

Heartwork

Абе колега аквариумът е много малък. Второ как така гледаш ЗЛАТНИ рибки в 30 градуса вода ??? Златните се гледат без нагревател  :duvar: :duvar:
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

blucomp

capacitet: мисля че  добре съм описал че имах 3 златни който за около 3-4 дни умряха, един сом който днес умря, 2 кули-кули-та от който едното (новото) изсветля и стана на петна и съм го извадил в друг аквариум и ми се струва че се пооправя и 4 охлюва (2 ампуларии и 2 някакви с шипове). Единия с шиповете (съжалявам че му забравих името) ми е малко странен. По няколко дни не мурда, после се размурдва и така. Дано съм ил изчерпателен.

Heatwork: аз не ползвам нагревателя, просто температурата през деня в жегите беше такава и не можех да я сваля. Не седи аквариума на слънце, стаята е северна, но ...

За сега скаридите и стъклените сомове си живеят. Сомчето умря, а кули-кулито (новото) е все още живо в отделен аквариум (от 3-4 дни) и ми се струва че изглежда по-добре. Сменяма по около 5л вода всеки ден. Друго не знам какво да направя. Много ми се иска да сменя всичката вода и да измия целия аквариум, но четох че не било добре.
Ако може да помогне някой, ще съм му благодарен.

Similar topics (5)

32467

Публикации: 7
Прегледи: 7431

15268

Публикации: 5
Прегледи: 2714

59441

Започната от maks25


Публикации: 4
Прегледи: 3719

9222

Публикации: 75
Прегледи: 24659

32837

Започната от pachoo


Публикации: 9
Прегледи: 3816