• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.05.2024 04:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Компоненти за CO2 система

Започната от anonto, 28.02.2007 13:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

не съм съгласен по две причини:
първо ако си събереш сам системата ще ти излезе максимум 150 лв.
второ какъв е проблема- това е бутилка за газ и вентил,не е ВВР440 та да се притесняваме толкова.
аз преди да направя моята се чудех дали да се захващам ,мислех че е сложно,после се оказа че да си сменя водопроводен кран е по сложна работа примерно.

имате бутилка,редуцир вентил и иглен клапан- те са така направени че се напасват едно към друго без допълнителни приспособления.има и редуцир вентили които имат достатъчно финна настройка така че не е нужен и иглен клапан.


стягаш яко и това е.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Joro Vn

     Theater, колко пъти да се пишат статий по въпроса. 77 ти е дал линк няколко поста по- назад. Моите наистина са стари, мисля, че лятото на миналата година ги събирах по подобен повод. Дори и да пиша нова статия ,тя пак ще бъде обобщаваща или за конкретен тип и марка елементи, както тази на 77. Не мога да обхвана целия предлаган пазар на пневматични елементи у нас. Присъединяването на отделните елементи също ще е конкретно- директно един към друг или с подходящи преходи, предлагащи се в търговката мрежа /или по поръчка на стругар например/.
   
ЦитатАз например си нямам никаква идея какво трябва да се купи и сигурно ще хвана да занимавам познатите ми от форума я по ICQ, я по телефон, което е излишно при наличието на такъв форум с толкова богата база-данни.
Ми освен и на теб да пратя линковете, като ги допълня с последните актуални теми по въпроса.  :-) Но ако си прочел всички препратки от тази тема и още не ти е ясно нищо, наистина по- добре купувай готова или хващай познат да ти закупи и сглоби елементите. Съжалявам, ако беше от Варна, бих ти помогнал при избора. Мога да се ангажирам и без присъствието ти, но ще трябва да те информирам при избора на всеки детайл- доста досадно може да се получи. Но и този вариант не го отхвърлям.
    Raven си е прав:
    - бутилка- около 60-70 лв; втора употреба- около 10 лв, плюс евентуално още около 20 лв за тест и нов вентил;
    - редуцил-вентил- от 50 до около 70-80 лв /нов/;
    - регулатор на поток- от 6 до 15 лв;
    - електромагнитен клапан- от 15 до 60 лв /не е задължителен елемент, но без него си е жива робия/;
    - преброител- без пари /"направи си сам"/ или предполагам около 10- на лева /от магазин за акваристика/. Намам скорошна актуална информация за цена;
    - реактор- може и без пари/"направи си сам"/, евентуално закупуване само на помпа за вътрешен тип "Том Бар"- около 10 лв; за външен на същия принцип- доста различо, но не повече от 40-50 лв за нормално изпълнение; от магазин- нямам скорошна актуална информация за цена;
    - обратни клапани- за акваристични цели- около 2-3 лв за брой, необходими са не- повече от 2 броя;
    - преходни елементи- от 2 до около 6 лв за брой /не са задължителен елемент/;
    -шлаух- около 3 лв общо;
    Крайна цена не се ангажирам да давам, особено от комбинации  :-)!

Stas

Мариане, прав си сигурно, но аз смятам така:
Бутилка 2 литра = 70 лева.
Кран за бутилка = 5 лева.
Редуцир вентил = 60 лева.
Каунтер = 10 лева.
Реактор Ферпласт = 40 лева.
Като сложиш обратни клапани, маркучи, силиконова лента, пълнене бутилка и т.н. под 200 лева не го виждам. Тук не съм слагал електромагнитен клапан, т.к. го смятам за абсолютно излишен.

Да не забравяме и един друг момент - за един опитен човек, който знае какво прави тази цена е постижима. В другия случай си зависим от безплатния труд на накой като Мариан. А това не си е бизнес! :) Та все пак труда по пазаруването, направата и пускането на системата никъде не фигурира!

Да не говорим, че към мойта система има и един адаптор, който струва 24 лева без ДДС... Та така де.

ДОПЪЛНЕНИЕ:
Аз бутилка втора ръка не можах да си намеря, но може би по-добре така.
Все пак никак не съм прав за цените, защото в "Предлагам" има оферта за CO2 система за 100 лева.
Това ми срива всички размишления! ;)

theater

04.03.2007 23:21 #18 Last Edit: 04.03.2007 23:36 by Stas
Ето това, което се написахте в последните два поста преди моя е напълно достатъчно за човек, който си няма понятие от тези неща и ви благодаря за това. Знам, че конкретната марка е въпрос на вкус (и финансови възможности), но тези примерни обобщаващи цени са доста добър ориентир. Имам само един въпрос:
Цитат на: Joro Vn - 04.03.2007 22:25
    - електромагнитен клапан- от 15 до 60 лв /не е задължителен елемент, но без него си е жива робия/;
Забелязвам, че цените за електромагнитния клапан варират в голям диапазон. Това критичен по отношение на сигурността елемент ли е и какви са евентуалните вреди ако се купи 15 левов, както и какво печелим от 60 левовия съответно (захващам се за примерните цени).
140л - харацини
http://starividri.org

Stas

04.03.2007 23:31 #19 Last Edit: 04.03.2007 23:36 by Stas
Ами електромагнитния клапан е едно от слабите места на системите по принцип.
Може да се спори по този въпрос, но обикновено от него идват доста главоболия.
Поради това трябва да се вземе качествен такъв.

Е, добре, купуваме електромагнитен клапан за 60 лева и с функцията му да може да спира и пуска CO2 успяваме да пестим въглероден диоксид, който струва 0,90 лв. литъра и стига за около 4 месеца (без да се спира подаването). Има ли смисъл това!?

А за да няма пренасищане с СО2 през нощта ползвам реактора на Ферпласт, който е с помпа, включена на таймера на лампите - по този начин разтварянето на диоксида става само когато са включени лампите. През останалото време се подава, но излиза на повърхността неразтворен.

hyp

При ден с продължителност 10 часа има ефективност около 42% :)))
А обратните клапани (два броя) каква работа вършат?

Stas

Ми при мен е само един и е сложен между брояча и бутилката.
Целта е да не се връща вода през реактора към бутилката.

anonto

 Знае ли някои дали редуцир вентила на сера става за други бутилки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

Joro Vn

   
ЦитатЦитат на: Joro Vn в Вчера в 22:25
    - електромагнитен клапан- от 15 до 60 лв /не е задължителен елемент, но без него си е жива робия/;

Забелязвам, че цените за електромагнитния клапан варират в голям диапазон. Това критичен по отношение на сигурността елемент ли е и какви са евентуалните вреди ако се купи 15 левов, както и какво печелим от 60 левовия съответно (захващам се за примерните цени).
Варират според производителя, типа и предназначението на електромагнит-вентила. Най- лесно може да се намери вентил от фирма, предлагаща пневматични компоненти. Или за автомобилна газова уредба. Именно тези са и с най- ниски цени. Може да се намери също така и като резервна част за други машини или съоръжения- например медицинска техника, хранително- вкусова индустрия и др, дори за кафемашини. При най- скъпите освен сигурност има и други предимства- избор на присъединителни резби, габарити, подходящи метали и материали. Използвал съм по разни поводи руски производства, български- на "Зита"- Русе, и т.н. Предлагали са ми турски и други по- евтини. Въпрос на избор. Например българския е окомплектован с ел. магнит за 220 V променливо напрежение или 110 V постоянно. Това е по означение на корпуса му. Но на практика се оказа, че на 220 V променливо започва неконтролируемо трептене на котвата на ел. магнита след около час работа. Този ефект се наблюдаваше при доста бройки. При руския също се появи такава склонност, само че след доста по- дълъг период от време. Наложи се да правя токоизправител на 110 V постоянен. Също така след няколко месеца работа започна пропускане пред уплътнителната подложка в челото на котвата- частта, която всъщност изолира потока на газа. Ноложи се периодична подмяна на каучука. За топлоотдаването на ел. магнита няма да говоря. Обикновените са около 12- 18 W. За мен това лятно време е ужасно много в затворения обем на шкафа, където са няколко такива. С риск да правя реклама на Камоци тези проблеми до сега липсват /да чукна на дърво/. Уплътнението е от специален каучук /NBR/, както и на повечето добри. Ел. магнита работи много устойчиво и е само 3,5 W. Габаритите са минимални- също качество на по- скъпите. Може да се избира и материал за корпуса. 
    Stas, аз пък не мога без ел. магнитен клапан. Най- малко защото съм съм с проточен реактор, включен в системата на канистъра. Икономията ще е последният ми проблем. Но дори и да се вземе по- евтин и некачествен, ще е много по- добре, отколкото без него. И да пропуска малко, не е проблем. За повечето колеги топлоотдаването и габаритите също са без значение. Може би само захранването на ел. магнита. Но специализираните производители на пневмоелементи имат и избор в напрежението- 12, 24, 220 V.
    Обратен клапан може да се сложи между преброителя и реактора, както и между преброителя и елемента преди него. Първият при мен например е задължителен. Вторият съм го избегнал с по- специалната конструкция на преброителя. Ще постна по- нататък снимка с пояснения. В противен случай може да се върне водата от преброителя назад по системата.

Flober

Нека и аз ви попитам-намерих си редуцир вентил за заваряване(СО2) обаче му е прецакана тръбата за свръзка с бутилката продава ли се отделно и къде ?   :-| За София

Joro Vn

    Питай във фирми за зареждане с СО2. Поне може да ти дадат информация. Другият вариант е посещение на цех за металорежещи услуги или познат стругар.

Similar topics (5)

41174

Публикации: 10
Прегледи: 3842

15625

Започната от freaky


Публикации: 3
Прегледи: 3619

3795

Публикации: 25
Прегледи: 14056

39983

Публикации: 9
Прегледи: 13566

4224

Започната от van40


Публикации: 10
Прегледи: 5632