• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как се поддържа и оборудва малък/мини/микро аквариум?

Започната от durty, 27.03.2012 16:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

durty

Искам да си взема един мъник за 1-2 бети или 4-5 неона или нещо друго. Не съм си набелязал нещо конкретно. 40х25х25 - 25л. засега. Обаче се чудя тва нещо как ще се поддържа и оборудва. По-специално какъв филтър се слага на такова миню? Най-малките са по 200л/ч, вододъртеж ще направи в такава малка аква. Само помпичка за въздух и гъба ли? Как се сменя водата на малки локви? На големите 30% на седмица, а на нещо около 25-30л. колко процента и колко често? Растения честно казано не искам да слагам в такава малка аква, но все пак да питам - може ли без растения? В смисъл за големите акви е почти задължително, въпреки, че има и такива без един стрък. А със малките как седи въпроса със зеленината?
Real eyes realize real lies.

danielm

20 литра за 1 бета си е направо къща с двор.
валиснерия и нагревател и си готов.
даже може и някое, което расте и надводно да сложиш.

anasarka

Колкото е по-малък аквариума толкова става по-трудно. Аз имам един 15-тина литра и за себе си мога да кажа че без растения в него отдавна да съм бастисал двойката афиосемиони. Сменям около 80% от водата всяка седмица, имам едно китайско филтърче най-малкото което съм виждал изобщо, нямам нагревател. Абе трудна работа си е малкият аквариум.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

cantiga

Здравей! Аз в момента оборудвам едно аквариумче 40х25х25 и смятам, че има достатъчно опции, освен това 25 литра не са чак толкова малко  :-D Възможните филтри са доста, аз лично имам Eheim Liberty 2040 и Fluval plus 1, мога да ти изброя още няколко като Еheim Aquaball, Atman HF, Resun King Mini, външен филтър Eden 501 за малки аквариуми, кактo и Dennerle Nano Eckfilter, само че последния май не се намира в България. Смяната на водата се прави като на 300 литров аквариум, само че водата за смяна ще е 1 вместо 10 кофи  :-D Така де, 30-40 % от обема са достатъчни веднъж на 5-7 дена, точната система ти сам ще си я направиш наблюдавайки развитието на аквариумчето. Горещо ти препоръчвам да сложиш растения, какво като е малък аквариума  *dontknow* Просто ще си избереш по-дребни видове растения и/или мъхове.
Поздрав!
Светослав

Paskalev

Здравейте, моят е 23x14x18  вътре има един голям камък, доста голяма туфа Хемиантус микрантемум и няколко скариди.
Водата сменям през 5 дни по 1/2 л. Филтрация и нагревател няма. Мога да кажа, че поддръжката е много лесна, стъклата ги чистя с магнитната чистачка, мръсотията обирам със шлаух - 10 минути  *THUMBS UP*
(rock)

anasarka

Всъщност като го измерих моя снощи се оказа 8л.  не 15л.  :-D. А относно смяната на водата ти препоръчвам като минимум да заложиш 50%.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

durty

Хмм, 5 поста, 5 различни мнения..не е добре работата :D
Real eyes realize real lies.

FHM

Аз имам подобен аквариум в който имам няколко ред черита , няколко камбарелоса . 2 коридорасчета , много мелании и 2 ампулари ( който почнаха да снасят ) . Като растения не  е много богат главно водна леща , криптокорина аффинис , валиснерия . Като оборудване най простия вариант помпа с гъба и нагревател . Вода почти не сменям много рядко 1 път в месеца ако се сетя . Не е чак толкова трудно да се поддържа аквариум с такива размери . 

durty

 =-O FHM ти буквално изби рибата. Отколко време върви тази аква. Безпроблемно ли живеят обитателите, в смисъл заболявания, умирания? Какво осветление ползваш? Каква филтрация? Какви размери/литраж ти е аквата?
Real eyes realize real lies.

FHM

Цитат на: durty - 28.03.2012 14:53
=-O FHM ти буквално изби рибата. Отколко време върви тази аква. Безпроблемно ли живеят обитателите, в смисъл заболявания, умирания? Какво осветление ползваш? Каква филтрация? Какви размери/литраж ти е аквата?
Аквариум 30 литра , филтрация с помпа за въздух и гъба , осветление най обикновенна енекргоспестяваща 14W . Аквариума е така може би от 3-4 години непомна точно колко . Заболяваня няма . Рибите са там от миналата година че се бяха завъдили някакви гадинки .

Георги

Щом не е пренаселен аквариума, мисля, че няма чак такъв проблем. Аз в 35 литра гледах преди доста години няколко рибки с криптокорини. Накрая остана само една боция клоун и 1/2 аквариум криптокорина :) Но епидемии не съм имал.
За филтър мисля, че също са добри тези закачващите се отгоре.

tetra

Тридесет литровите  аквариуми са едни от най малките,в които сравнително добре се поддържа стабилна еко система.Докато в по малките аквариуми нещата се влошават пропорционално с намаляването на литража.Всичко е възможно но при по малкото литри усилията ни и времето за почистване се увеличава.В по малките аквариуми от 30 литровите баланса често се нарушава и всяка седмица трябва да чистим стъклата тъй като обрасват с водорасли.Пък и трябва да сме доста опитни.Като пресметнем икономичноста на аквариума,която се определя от големината му(по малък аквариум по малко разходи за поддържането му),и времето което отделяме за обслужването му тридесет литровите аквариуми са оптимални.По големите по лесно се допържат но вече се оскъпяват,докато по малките дори и при по еврините разходи трябва да отделяме повече време за почистване и смяна на водата,тъй като бързо се размътва.
Разбира се ,че в акваристиката се използват и много по малки аквариуми за размножаването на хайверните риби но те са за кратковременно използване.Например моите аквариуми за хвърлянето на хайвер при неонките са 12 литрови и напълно достатъчни да поставя дори няколко чифта неонки при хвърлянето на хайвера и резултатите са отлични,тъй като оплождането е по добро при по малките аквариуми.Но когато става на въпрос за аквариуми предназначени за отглеждането на рибите и като средство на развлечение просто аквариумите под 30 литра не са за предпочитане.Не,че не е възможно но не си заслужава да отделяме толкова много време за аквариума и да го виждаме постоянно размътен.Просто много бързо загубваме мерак към хобито.
Когато отглеждаме рибите комерчно,водораслите са излишни,тъй като искаме в аквариумите да поставим колкото е възможно повече риби,а водораслите заемат излишно много място.Но тогава еко системата поддържаме с мощна филтрация.Когато обаче създаваме декоративен аквариум водораслите са тези,които създават вълшебната гледка на аквариума и ни помагат да удържим стабилна еко система. *DRINK*

dafil

В 20-25 литров аквариум с 14w енергоспестяваща,ако заложиш на две бети,мъхове,анубиас ,дребна криптокорина и микрозорум=> едва ли ще има по-лесен аквариум за подръжка.Сменаш си водата 30-50%(отнема 3-4мин.) всяка седмица и си ОК :-D
Вътрешното филтърче/200-300л/ч/ е за предпочитане пред помпа с гъба-по-безшумно е!!Ако в стаята не пада под 24 градуса дори и нагревател няма да ти е нужен ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Асен Евгениев

Цитат на: tetra - 28.03.2012 17:40
...тъй като искаме в аквариумите да поставим колкото е възможно повече риби,а водораслите заемат излишно много място.
Трябва тотално да си го за.бал аквариума, че водораслите да заемат толкова много място от жизненото пространство
на рибите. ;-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

tahio

Цитат на: akapulko - 28.03.2012 18:08
Трябва тотално да си го за.бал аквариума, че водораслите да заемат толкова много място от жизненото пространство
на рибите. ;-)
Колегата вероятно се бърка с растения.

Similar topics (5)

971

Публикации: 15
Прегледи: 10978

1114

Започната от lkm


Публикации: 16
Прегледи: 12034

12603

Публикации: 20
Прегледи: 8968

28984

Публикации: 6
Прегледи: 3761

12638

Публикации: 10
Прегледи: 5271