• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 05:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

изпъкване на стъклото и устойчивост на силикона

Започната от tty, 12.11.2006 22:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tty

Здравейте.
Новият ми аквариум на около 3 седмици, е с размери 100/48/40 (д/в/ш). Стъклото е с дебелина 8 мм и е лепен със силикон Bison (от бриколажа е - има аквариум на него). Аквариума няма никакви подпорки, разпорки.
Знаех че ще има и си има изпъкване на стъклото - в най-горната част с наличните инструменти които имам премерих изпъкване (огъване) 2 мм.

Обаче... забелязах и изпъкване в долната част където е лепено стъклото, като по-средата изпъкването е около 1.5 мм. Методиката е - предното стъкло е върху долното. Т.с се получава нешо като преплъзване на силикона.
Другият ми аквариум е 120 литра 6 мм на 2 години е и няма такова изпъкване. Силикона е някакъв бял.

Има ли причини за притеснение, достатъчно ли е устойчив този силикон да се справи със около 170 полезни литра само с контакт със стъклото 6.5 мм и ако това е лошо как да процедирам и укрепвам без да ми се налага да изпразвам целия аквариум, защото вече е насаден.

Мерси

theater

По принцип майсторите препоръчват дъното да е между страниците. Обяснява се с якостните характеристики на силикона при различните типове слепване.
За 2мм изпъкване горе на мен ми се струва, че няма смисъл да се притесняваш, но да видим по-напредналите какво ще кажат.
140л - харацини
http://starividri.org

Ilianidis

Няма повод за притеснения,2мм са абсолютно нищо.Щом казваш че има и долу,то стъклото е било криво,да криво,не се чудете ,не са идеално хоризонтални.При дълги размери се установява това.Може би е турско или тем подобно.Има много качествени,но са и по-скъпи.

tty

Мислех си да мина през бриколажа да взема някакви метални лайсни, да изпразня 2/3 от аквариума и да лепя. Това ще помогне ли по някакав начин?
Ако имате някакви идеи за допълнително подсигуряване моля споделете, за да мога да спя спокойно.

Мерси

Joro Vn

Защо не си сложил предварително разпорки? При тези размери и обем, и в жилището? Нямаше да костват много средства и труд. И моят аквариум е с такова стъкло и подобни размери, но е оребран от горната страна. За притеснение е това изпъкване от долната страна на челните стъкла. Може да го установиш със сигурност по ръба на дъното /ако той е отрязан право/. И нещо не схващам защо само 6,5 мм от напречното сечение са в контакт със силикона. Дори и при шлайфано стъкло със скосени ръбове това може да се избегне и не е нормално- най-малко, че и от вътрешна страна можеше да оформиш скос от силикон- подмазване.
А това с дъно между стените, да ме извиняват майсторите в този и други форуми, но за тези обеми си е живо гивезене.
Ако искаш да си спокоен и да не правиш допълнителни външни укрепвания, които вече се и набиват на очи, най- добре го изпразни почти целия, без да вадиш грунд и растения. Виж при този случай как се държат стъклата, особено отдолу. Тогава може и да залепиш разпорки от стъкло по горните ръбове и/или напречна по средата.
Преди изпразване направи още веднъж замерване с тези инстументи. Ако е линеал или нещо подобно, мериш преди и след това по точно определен участък от него. Дори и да има грешка в инструмента, не е от съществено значение, важно е да хванеш разликата межди двете замервания. Затова е необходима точна повторяемест на начина на замерване.

Ilianidis

Чак да се притеснява е пресилено,да си направи сметка по един мой-80:47 д/в/ 6мм без спънки.Едва ли с 20см по-дълъг при 8мм ще създава проблеми.А да вмъква дъното за тоя размер е ненужно,практиката е при  по-големи аквариуми,щото стъклото си тежи доста.

Живко

Малеее. Много предположения бе. umn

Аз бих го изпразнил и залепил спънки по надлъжните ръбове на дъното.
Мотива е, че там не битрябвало да има издуване, което предполага лошо залепване или нискокачествен силикон. Издуването на стъклото в дъното подлага силикона на натоварвания на които той не издържа.
Вътрешно дъно не се слага защото стъклото е тежко :shock: Силикона държи на опън. Когато дъното не е вътрешно нема опън, има посукване и възникват сили на срез.
Това, че стъклото може да е фабрично изкривено на метър по 1 мм. ми се вижда... и аз не знам. По съм склонен да мисля, че самото стъкло може да е супер менте като материал, а не като изработка.

Аз имам аквариум 70/40/50 височина без спънки от 6мм. Издут е доста и честно казано ме е страх да го пълня догоре.
В момента е пълен до 35-ия сантиметър.
Има издуване от 2мм.

Имам и 100/40/50 височина от 6мм. само с надлъжни спнки горе. Спънати са всички вътрешни ръбове по дъното и всички отвесни ръбове. Пълен е до 42-рия сантиметър.
Има издуване в средата от 4 мм.

Всички дани са измерени преди 3 минути. Аквариумите са на десетина години.
Никой не се е родил научен.

tty

Мерси много за съветите.
Мисля да изпразня аквариума но да оставя вода колкото да покрие по-ниските растения.
Мисля да сложа метални лайсни по ръбовете на дъното както и да сложа разпорки от горе.
Искам само да ви помоля да ми обясните как се слагат тези разпорки - по дължина или по ширина?

DareDevil

Хм..по ширина разбира се..все пак там ти е изпъкнало стъклото, площа е по голяма и има по голяма вероятност за спукване.И моя аквариум правеше така в началото и само му сложих една стъкло посредата което свързва задната стена с предната..тоест сложих го най-отгоре де (мисля че ме разбрахте) и всичко се оправи...

smirnof

Мойте са и по дължината и по ширината, като по ширината са две...

tty

Първо искам да благодаря на всички за отговорите и съветите.
Послушах Живко и изпразних целия аквариум включително камъни пясък.
Останах неприятно изненадан когато опитах да поставя разпорката и тя не легна плътно по предното / задното стъко. Самото стъкло си е криво фабрично с 1 мм и от горе и от долу. Монтирах разпорките като запълних разстоянието прилежно със силикон.
Сега умувам да монтирам и външни Г образни лайсни. Не ми пука за визията - важно е да е не стане гафа. Притеснява ме самата дебелина на лайсната - 1 мм, което ще каже че като поставя аквариума на Г образната лайсна, той ще се повдигне на 1 мм и съответно дъното ще провисне с 1 мм. На дъното пада много повече товар от колкото на страните.
Подложил съм аквариума на стериопор. Ще обере ли стериопора този луфт от 1 мм и да монтирам ли лайсните или е прекалено рисковано и да не монтирам тези лайсни.
Моля да ми отговорите по-бързо че растенията са тикнати в един 10 литра аквариум и ми бере душата :)

Мерси

Живко

Няма нужда от лайсни.

Откъде купи стъклото?
Сигурно ли е, че спънките са прави и луфта от 1мм. не е от тях?
Като купува стъклата предполагам си ги носил към къщи. Ако са били фабрино огънати, би трябвало да си забелязал. Не биха прилепнали плътно едно към друго.
Защо просто за протокола не измериш дали аквариума е издут и отгоре. Така както е празен.
Никой не се е родил научен.

Ilianidis

Двете криви са били в едната кривина,ако ги е обърнел е щял да разбере че не пасват,но щом са в една и съща посока прилепват еднакво добре.Имах такъв случай като напасвах един аквариум  преди да лепя,макар че аз си ги режа,щото на майстори не разчитам,освен ако е мн дебело.Предварително тествам всички стъкла в комбинации и тогаз след маркиране лепя.Вижте руснака с големия как ги е маркирал с маркер външна вътрешна стена ,ръб за дъно и за отгоре.Всичко се проверява,но майстора май не ги е предвидил тез неща .Ако се е спазвало сега нямаше да се стряскаш толкова,щото дадения размер пасва и без никакви ребра.

Живко

Абе к'ви стъкла купувате ве.
Залепил съм приблизително 70 аквариума. Винаги напасвам стъклата както описа Ilianidis, защото до сега не са ми рязали стъкло с идеално прав ъгъл :roll: Никога обаче не са ми давали стъкло дълго метър, с такава зверска кривина.
Мозъка ми нещо не може да го обработи това shit .
Та още при лепенето, когато са напасвани стъклата в/у дъното, няма как да не се забележи такава разлика.
При лепенето да не сте ползвали някакви вътрешни подпори и напъване по ъглите. Облепване с тиксо и др?
Никой не се е родил научен.

tty

Аквариума не е лепен от мен. И когато го взех не обърнах внимание за което вече съжалявам. Тъй като съм от провинцията, намерих човек който да се заеме да реже стъкла 8 мм след около 1 месец търсене. Криза голяма.
И все пак за лайсните. Ако няма да правят проблем на дънто искам да ги сложа. Някак си по-спокойно ще ми бъде като не гледам изпъкналия ръб на дъното. Искам да бъда сигурен че няма да спукам стъклото и че стереопора ще обере луфта от 1 мм.

Мерси

Similar topics (5)

8353

Публикации: 39
Прегледи: 25779

41783

Публикации: 4
Прегледи: 2478

12876

Публикации: 5
Прегледи: 3428

6301

Публикации: 6
Прегледи: 3312

11450

Публикации: 7
Прегледи: 3696